Jorden runt på 50 dagar


Boka in bästa platsen i soffan framför nya teven söndag 7/1 klockan 22:30. Ratta in SVT1 och spana in Bruno Peyron & Roger Nilsson när de gör sin grej (även 9/1 23:20).

“I Jorden runt på 50 dagar får tittarna följa den svenske kappseglaren och läkaren Roger Nilson som 2005 mönstrade på den franske seglarlegenden Bruno Peyrons maxikatamaran. Målet med seglatsen jorden runt var att erövra “The Jules Verne Trophy” som instiftats till minne av den franske teknikintresserade författaren Jules Verne.

För femton år sedan satt några franska seglare på ett kafé i Paris och pratade om Jules Vernes bok “Jorden runt på 80 dagar”. Under samtalet kläcktes idén att anordna tävlingen “The Jules Verne Trophy” där det gäller att segla jorden runt nonstop på mindre än 80 dagar. Första gången det lyckades var 1993 och sedan dess har rekordet utmanats regelbundet. De enda reglerna i tävlingen är att start och målgång ska ske utanför Île d’Ouessant i franska Bretagne och att båten ska ha Godahoppsudden och Kap Horn om babord när de rundas.

Idén till filmen Jorden runt på 50 dagar föddes när det blev klart att Sveriges meste jorden runt-kappseglare, läkaren Roger Nilson, skulle mönstra på som navigatör på den franske seglarlegenden Bruno Peyrons maxikatamaran Orange II. Målet med seglingen var att slå Olivier de Kersausans rekord från 2004 på 63 dagar och 13 timmar och att utmana Steve Fossetts rekord från 2004 på 58 dagar, 9 timmar och 32 minuter.

Den 16 mars 2005 korsade Bruno Peyron och Roger Nilson mållinjen efter 50 dagar, 16 timmar, 20 minuter och 4 sekunder och satte därmed nytt världsrekord. Denna bedrift resulterade i att Svenska Seglarförbundet utsåg Roger Nilson till “Årets Seglare” samma år.

I filmen får tittarna uppleva kamratskapet och vardagslivet ombord. Det blir segling i 38 knop, möten med albatrosser, valar och isberg samt navigering och meteorologi på högsta nivå. Filmen är också en skildring av underliggande rädslor, funderingar kring ledarskap och hur det kommer sig att människor är beredda ge sig ut på ett så livsfarligt äventyr.

Det blir också ett virtuellt race i grafisk form mot de tidigare rekordinnehavarna och en jämförelse med Phileas Foggs resa som skildras i boken “Jorden runt på 80 dagar”. Roger Nilson är berättaren och har, på denna sin sjunde kappsegling runt jorden, själv filmat det mesta ombord.”

Tipset från hamnen.se.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*