Inte bara snack…

Det har ju snackats en del både online och IRL (In Real Life) om IRC/IMS (“IMS contra IRC – en tidsinställd bomb” & “IRC på Gotland Runt?“). Just nu går debatten het på regatta.nu, och det skall skapas ett “Nätverk för IRC”:

“I en mängd olika forum och diskussionsgrupper utrycks starka viljor att kappsegla enligt IRC. Orsakerna och argumenten är olika. Många moderna och sportigare båtar straffas orimligt mycket av IMS. IRC har fått en stark global spridning med undantag av främst Östersjön. IMS upplevs av en del som krånglig och dyr mättekniskt. IMS leder inte primärt till utveckling av snabba och välseglande båtar. Etc.

För att verka för införandet av IRC vid svenska regattor, fördjupa diskussionen och för att få en bild av hur många som verkligen har ett intresse för detta behöver ett nätverk skapas för oss som har ett intresse för IRC. Ett första steg är att upprätta en maillista över intresserade seglare. Det enda som du som vill vara med på denna lista behöver göra är att sända ett mail till irc.2007@hotmail.com. Skriv gärna några korta rader om dina synpunkter samt vad för någon båt du seglar.

Lars Sörqvist
X-35 One Design, SWE-137″

10 Comments

 1. Claes Nettelbladt Feb 13, 2007 Reply

  Jag har mejlat vår “kappseglingsgeneral” Göran Collin och föreslagit honom att inbjuda till en IRC-klass på vår stora kappsegling Lidingö Runt. Göran är ordförande i Lidingö Segel Sällskaps kappseglingskommitté.

  Claes Nettelbladt
  First 40.7 SWE 577

 2. Lars Sörqvist Feb 13, 2007 Reply

  Bra initiativ Claes! Skall bli kul att höra vilket svar du får!
  /Lars

 3. Patrick Lindblom Feb 13, 2007 Reply

  Frågan är väl bara vem som skall ta fram vettiga mätbrev till en paniköppning för en egen IRC-klass i Sverige om bara tre månader…och därmed splittra startfältet genom att köra ytterligare en parallell klass….

 4. Pelle Feb 13, 2007 Reply

  IRC-brev utfärdas endast av RORC rating office och UNCL centre de calcul. SSF kommer endast att fömedla kontakt.

 5. Gurra Feb 13, 2007 Reply

  RORC rating office http://www.rorcrating.com/default.html

  Klicka på “Musto IRC”

 6. Lars Sörqvist Feb 13, 2007 Reply

  Det ligger definitivt en poäng vad Patrick säger. Vore ingen bra start för IRC om det började med kaos….
  Hur som helst är det viktiga att först skapa ett nätverk. Sedan får vi föra en sansad debatta om vad som är realistiskt och önskvärt! Följaktligen: registrera er på irc.2007@hotmail.com Det är en bra början!
  Lars S

 7. Svenne Feb 13, 2007 Reply

  Vill man ha IRC av den anledningen att modernare båtar mäter bättre än gamla ?

  Verkar ju faktiskt luta lite åt det hållet när man läser på regatta, kommer det att främja kappseglingen i så fall ?

  Hamnar man inte i samma diskussion som om lys-talen.

  Jag har i och för sig bara läst igenom det en gång men på nått sätt så verkar det som om IMS är den mest rättvisa handikapp mätning av segelbåtar, ar jag totalt missupfattat det ?

  Svenne

 8. Pelle Feb 13, 2007 Reply

  För att göra en lång historia kort förefaller det som om IRC “accepterar” ett något bredare spektrum av båtar (framförallt styvare) än IMS. Vill du läsa den långa historien så finns den här http://www.blur.se/polar/lindell_handikapp.pdf

  (Mina åsikter och slutsatser i alla fall)

 9. Patrick Lindblom Feb 14, 2007 Reply

  OM nu LSS eller någon annan arrangör skulle visa sig vilja genomföra ett seriöst försök med IRC skulle jag som seglare önska mig följande.

  Öppna inte en separat klass när IRC inte har någon som helst officiell status i Sverige. Uppmuntra istället seglarna att ta ut dubbla mätbrev och kör en teoretisk beräkning utifrån detta. Krångligare administrativt men betydligt bättre än alternativet.

  Varför?

  1. Splittra inte startfälten under ett inofficiellt försök! Det är kontraproduktivt!

  2. Det går inte att jämföra systemen om man inte seglar med dubbla brev. En egen IRC-klass kommer alltså inte att tillföra något i debatten utan enbart skapa förvirring!

  3. Det kommer att vara lättare att få med sig fler på försöket om man inte tvingas att välja klass i försöket!

 10. Lars Sörqvist Feb 15, 2007 Reply

  Patricks argumen är av stor vikt! Vi som vill införa IRC måste finna fungerande och realistiska former för detta. Exakt HUR måste vi tillsammans diskutera! Det är en av avsikterna med irc.2007@hotmail.com

  Svenne:
  Skälen till att många vill ha IRC varierar. Ett är att modernare båtar inte straffas så hårt att de blir ointressant att delta. Ett annat att många äldre båttyper får en ny chans. Ett tredje att det driver utvecklingen av nya båtar i en “sundare” riktning (mot goda seglingsegenskaper). Ett fjärde att det är enklare och billigare. ….och många fler därtill som du kan läsa om här och på regatta.nu!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.