Downsizing


Trenden verkar vara downsizing. CB istället för 40-fotare, shorthand istället för 10 man på railen eller enmeter istället för LYS-racer.

Sven Gester som var snabb med sin gamla Facil “Kollijox”. Sedan skaffade han en Nova med högre rigg som jag trodde vi skulle få se på kappseglingarna. Nu visar det sig att han istället kör radiostyrt:

I helgen seglades IOM Nordic cup delsegling 3 i Stockholm Saltsjöbaden. 38 deltagare från DEN, NOR, FIN och SWE deltog. Arrangören, Stockholm Radiosegelsällskap, fick lov att begränsa deltagar listan, så stort var intresset. Vem sa att segling var på nergång i Sverige?

Att segla 38 båter på en bana som är 50m lång går inte. Därför delas deltagaren in i två heat, A och B. Helgens regatta resulterade i 34 heat totalt. Mycket segling blir det. Att segla radiostyrt är maximal segling för pengarna. Du får det absolut värsta grejerna för kostnaden av ett försegel till en normal 30-32fotare. Seglen håller i flera år och ett ställ kostar c:a 1000 kr. Klassen är en strikt konstuktionsklass. Seglen är väl definierade. Båten får vara max 1m, min vikt 4kg, var av kölen max 2,5kg. Matialet är plast, glasfiber, trä och aluminium. I roder och köl får kolfiber användas Sen är det mesta fritt.

Det är absolut skickligheten som avgör. Vinnaren av Nordic Cup blev Torvald Klem. En norman runt 60 år. Han har haft sitt intresse i 55år berättade han för mig på regatta middagen. Han är en mycket skicklig seglare. Har järnkoll på linjen, vindskiften och taktik. Det var sällan han inte rundade som 1:a.

Stämningen bland seglarna är gemytlig och det finns inga hemligheter. Alla svara öppet på nybörjarnas frågor.

Är du intresserad kontakta närmaste klubb.

Bor du i Göteborgstrakten, kontaktar du Krister Alqvist 0704-472836 eller Sven Gester 0704-472957.

4 Comments

 1. Sven G Oct 2, 2007 Reply

  Jag har en del meck att göra på min nya Svensson Nova innan den når Facil nivån. Detta kommer att ta sin tid. Förhoppningsvis inte längre än att besättningen kommer ihåg mig mig. Radiosegling är ett mycket bra sätt att hålla kappseglingen vid liv. Dessutom är det den ulimata vintersporten. Åtminstånde på västkusten (ingen is)

 2. Author
  Peter Gustafsson Oct 2, 2007 Reply

  Det här måste man ju prova på!!! Bara att surfa runt på de olika båtmodellerna gav ju “vill ha” känsla…

  Återkommer med rapport!

 3. Calle P Oct 2, 2007 Reply

  Tror man kan sälja vad som helst till dig Peter bara det är kolfiber och segelduk på… ;-)

 4. Harald Oct 2, 2007 Reply

  Heja och grattis kusin Anders! :)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.