Prova shorthand nästa år?

Tydligen är oktober månaden då man skall ordna sanktion för kappseglingar under nästa år. Jag har aldrig varit insyltad, men jag har förstått att det inte är helt enkelt att få ihop datumen.

En fråga i samband med detta; visst borde vi kunna klämma in ett shorthand-race (doublehanded) nån gång under nästa år? Inget seriöst, utan ett sätt att träna eller prova på shorthand. Och ha förbannat trevligt. Och ett första steg för att komma igång på västkusten.

Vad sägs? Över dagen nån lördag? Race lördag + middag + ett söndag (T&R Marstrand-Fjällbacka). Eller tillfartssegling Faerdern? Datum är klurigt om man inte skall krocka med massa annat? Tidigt i maj som uppstart på säsongen? Eller helgen efter midsommar?

Andra idéer?

PS. jag vet att intresset är stort för att köra Watski Skagerrak TwoStar nästa år (troligtvis helgen före midsommar). Idéer finns för att köra nån infoträff & erfarenhetsutbyte under vintern. Återkommer.

18 Comments

 1. Calle P Oct 15, 2007 Reply

  Start Valborg till Skagen och hem på Lördag?

 2. Calle P Oct 15, 2007 Reply

  Blir nog en Pogo 1 till GBG nästa år.
  En bror till team Exilia är i portugal och handlar nu…

 3. Author
  Peter Gustafsson Oct 15, 2007 Reply

  Cool… då väntar vi på bilderna :-)

  Apropå tidig säsongsstart – Hovdan Skagen Race 2008 startar 30 mars april!!!

 4. Pedro Oct 15, 2007 Reply

  FEL : Hovdan Skagen Race 2008 startar 30 mars!!!

  HSR starter 30 april.

 5. Author
  Peter Gustafsson Oct 15, 2007 Reply

  Ja, det låter ju vettigare :-)

 6. Bengt Oct 15, 2007 Reply

  Jag, och säkert många fler är på om man slipper livflotte och strul… Dvs. mer kustnära segling.

 7. Erik B Oct 15, 2007 Reply

  … lite tips,

  Jag bor i Oxelösund och måste väl då göra reklam för Östersjömaran som även har öppnat en halvmara. De körs i mitten på juni.

  Byxelkroken som går på hösten Västervik-Byxelkrok-Västervik provade i år en two-handedklass men jag tror det bara blev enstaka anmälningar.

  Har själv försökt få klubben att köra “621-race shorthanded”. Siffrorna kommer från sjökortsnumret. Min tanke var kvällsstart, ut och nosa på havet (Gustaf Dahlén) och sen in i Bråviken. Ca 60 nm ryms på det kortet. På våren eller försommaren är det inte mörkt många timmar men tillräckligt för att få en lite känsla.

  Håller också med om att banorna gärna bör läggas så att livflotte och nödraketer inte kostar tusentals kronor varje år. Det finns ju massor av 80-talsbåtar som skulle kunna seglas i såna här seglingar. Kortare banor ger också bättre möjlighet att stanna i land om vädret blir för tufft.

 8. Calle P Oct 15, 2007 Reply

  Behöver man livflotte GBG – Skagen?
  Tycker det är ganska kustnära…
  Alla som skall dit på kristi-flygare seglar dit utan livflotte ändå.

 9. Jonas Claesson Oct 15, 2007 Reply

  Kul att denna fråga dykt upp igen vore väl trevligt med ett race som detta på västkusten. Kanske en intresse anmälan här på blur för att se intresset. Lägg tex 3 alt banor och datum och se vad det finns för intresse??

 10. Niklas S Oct 15, 2007 Reply

  Bra initiativ Peter!
  Det skulle vara kanon med ett “pröva-på-arr” på vårkanten. Varför skulle inte vi kunna få igång detta när det är så populärt i Norge? Idéen med infoträff under vintern är jättebra. Jag tror många räds “hetsen” på kappseglingsbanan med väjningssituationer vid starter och rundningar. Shorthanded hanlar ju om helt andra saker, mycket närmre det många förknippar med “vanlig segling”. En infoträff med tips och diskussioner kring vad shorthanded handlar om skulle säkert få många att våga ta steget “över tröskeln” och börja shorthandsegla. Hur mycket kappsegling man sedan lägger in i begreppet är ju upp till var och en!

 11. Andreas i missmatch Oct 15, 2007 Reply

  I juni seglas det Bohusracet.
  Start i Uddevalla. rundar fyren Hätteberget i söder och fyren Tresteinerne (Norge) i norr skall rundas innan målgång sker vid Bohus Malmön. Fredag start 170NM. Tog i somras ca 26h.
  Denna tävling startades igen förra året. Bra att satsa på en redan etablerad tävling. Ingen kategori 3 tävling. Arrangör redan fixat. 2mansbesättning.

  Den är det flera som redan nu i höst sagt de är på. Välkomna
  Hamnplats i Uddevalla kan nog ordnas om tillfartsegling sker helgen innan
  //A

 12. Niclas D Oct 16, 2007 Reply

  Någon som vet om det finns någon kalender/lista med alla shorthand-race på västkusten?

 13. Author
  Peter Gustafsson Oct 17, 2007 Reply

  Nicklas, det finns idag inga shorthandrace som jag känner till. Så en sån lista får vi hitta på här :-)

  Andreas, har du mer info om Bohusracet? Kan inte hitta något mer än att man skall vara “ett alternativ till Watski TwoStar” och kör samma helg!? Konstigt upplägg då TwoStar redan är ett fenomen som lockar 150 norska båtar och kanske 20-talet svenska 2008.

 14. Andreas i missmatch Oct 17, 2007 Reply

  Hej
  Iår kördes detta race för 1a gången på länge.
  Viken-ägir är inte klubben som kanske är bäst att marknadsföra sig. Men denna tävling än sanktionerad och garanterad växande .

  Jag kan ta en vända via segleklubben och samla mer info så kan det bli ett kul alternativ. Man börjar med inomskärssehling för att sen segla kustnära utomskärs.

  Återkommer med info
  MVH Andreas

 15. Pär Bäck Oct 17, 2007 Reply

  Hej

  Jag har lite mer information om Bohus Racet. Detta är en tävling som vi startade i SSVÄ i slutet av 1990 talet. Seglingen var tänkt att vara ett alternativ till Östersjömaran men anpassad lite för mindre båtar i kustnära vatten. Det genomfördes ca 6-8 seglingar innan vi gjorde ett uppehåll i tävlingen. Mesta dels var det inhemska seglare från klubben som har deltagit. I år så beslutade vi att ta upp seglingen på nytt och vi körde den på den helgen som vi alltid gjort. Veckan innan midsommar. Att det i år koliderade med seglingen i Norge såg vi inte som en så stor grej när vi inte hade samma kunskrets så att säga. Men vi diskuterade att hitta en ny datum. Vi kommer även i år söka saktion för denna tävling och vilken helg det bör vara kan gärna dikuteras innan vi söker saktion.

  Tävlingen startar i Uddevalla på fredag kväll kl.16.00 och första rundningsmärke är Fyren Hättteberget, Valön utanför Fjälbacka, Strömstad, Tresteinerne i Norge videra söderut till Tjurpannan och med mål på Bohus Malmön. Vi inom klubben hoppas att detta är en segling som kan växa med åren. Vi är öppna att diksutera förändringar både när det gäller datum mm. för att det skall passa alla seglare på bästa sätt. Vi söker självklart en sponsor som kan ställa upp med ett fint och lockade pris.

  Seglarhälsningar från Tävlingsledaren Pär Bäck

 16. Author
  Peter Gustafsson Oct 17, 2007 Reply

  Hej Pär, låter ju som ett kanonkul race. Typ 150 distans raka vägen, mycket navigering och strömtaktik. Passar det in i kalendern så är vi hemskt gärna med nästa år!

  Jag avvaktar svar från Norge om när Skagerrak TwoStar går nästa år. TwoStar och Færderseilasen är spikade för oss och en del andra.

 17. Pär Bäck Oct 17, 2007 Reply

  Du är välkommen Peter. Vi skall se till att det inte krogar med Skagerrak TwoStar men vi kör det på för sommaren någongång för att dra nytta av de ljusa dagarna. Själv har jag seglar racet 5ggr med min Express och det har varit toppen. Första natten har alltid inträffat när man kommit ut till Marstarnd och den mörkerseglingen vara upp till höjd med Hållö sedan är det dagsljus tills man är någonstans mellan målet och fjällbacka berodende på vinden och båtensfart. Rekordåret var i år då alla gick i mål innan midnatt på Lördag och uthållighets rekordet är en IF som håll på fram till 16:00 på Söndagen. Båtar från LYS 1.00 och uppåt är välkomna.

 18. Author
  Peter Gustafsson Oct 17, 2007 Reply

  Nu verkar det vara klart. Norska TwoStar går på midsommarhelgen! Færderseilasen helgen innan (13-14/6). Så skall jag bara se till min egen kalender så hade helgen efter midsommar varit perfekt :-)

  Låter också som om Watski är öppna för att sponsra ett Svenskt race:

  Nå er det også snakk om å starte en svensk doublehanded-regatta, og da ligger mye til rette for å etablere en nordisk sammenlagt-cup ut av de tre regattaene, sier Jan-Erik Solberg til SEILmagasinet.

  Är det av intresse så förmedlar jag gärna kontakten med rätt gubbar i Fredrikstad Seilforening som vet hur dealen med Watski/SEILmagasinet ser ut. Dra mig ett mail på peter@blur.se.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.