Headcams

http://www.youtube.com/watch?v=2DZFKJWZAS4 Det har snackats mycket om video på sista tiden. Och om vad man skall ha för prylar. En variant som är lite kul är att ha en så kallad “headcam” som man sätter på huvudet eller kepsen och som följer med när man jobbar. Här ser vi Rohan Veal testa på sin Bladerider (instrumentet man ser är en Velocitek GPS/datalogger).

Havna.com hade en artikel nyligen: “Film det du ser“.

Här är några olika varianter
ATC2K – Waterproof Action Cam finns på Oregon Scientific
Adventure Cam II
Sportkamera.se har en del coola saker.
Scandianvian Photo har Cambike och Marshall.
POV.1 är en annan snygg lösning.

Till nästa säsong måste jag nog ha en smidig “vanlig” videokamera. I år har jag skjutit video med en Canon Powershot S50 digitalkamera som ju kan få till halvkass video (AVI – 320×240). Jag har också en vanlig MiniDV-kamera men den suger i sig ett batteri på 20 minuter vilket gör den värdelös ombord.

Någon som har tips? Det får inte bli för dyrt/meckigt då vanlig kamera är prio ett. Helst skall det vara snabbt/enkelt att få in det i datorn utan för mycket stök.

4 Comments

 1. Lars S Dec 19, 2007 Reply

  Hej Peter!
  Jag har en vanlig MiniDV (Sony) men har skaffat ett extra stort batteri. Räcker nog en dryg timme. Till detta har jag Sonys vattentäta hus. Har initialt använt det för att filma vindsurfing från vattnet så det är garanterat torrt ombord på en kölbåt. En fördel med detta hus är dessutom att kameran sitter skyddad där inne så den kan slängas lite hit och dit utan att det gör något….
  Utöver detta blev jag sugen på pulpitfäste som du visade här tidigare. Vet du var sådana finns? Dessutom vore det ju häftigt med en headcam….
  /Lasse

 2. Patrick Lindblom Dec 25, 2007 Reply

  Jag kör en större MiniDV (Sony TRV-50E) med extra stora batterier. Funkar väldigt bra – bra bild och batteriet räcker flera timmar. Men detta är en lite större kamera och då plockas den fram lite för sällan då den är i vägen när den hänger runt halsen. Tycker också det är lite jobbigt med band-hanteringen. Hellre tankar man ju över till dator/DVD och spelar in nytt utan att behöva byta band som alltid är slut just när man behöver dem.

  Till nästa säsong satsar jag nog på en mindre hårddiskinspelande kamera (t.ex. Sony DCR-S32) som går att ha på pushpitstativ med UV-hus (går det?) samt en vattentät headcam med HDD-enhet i innerfickan. Jag skulle vilja få till permanent kamera vid masten, riktad bakåt men jag förmodar att kicken kommer att vara i vägen stora delar av tiden. Det får väl bli lite experiment…

 3. Alexander Dec 25, 2007 Reply

  Trevligt! Skitkul att kvalitén på filmdokumentering från svensk kappsegling går framåt med stormsteg.

  Utöver Ulf Lindner’s omfattande utrustning och filmredigeringskunskaper som brukar sluta med en underbar DVD, kommer vi nästa sässong nog köra ganska mycket parallellvideo till bloggen. Typ träningspass, konkurentbåtar, kappsegling, kanske någon intervju osv.

  Funderar på om man ska hyra en server på något webhotell som man kan ladda upp allt på, så att man slipper komprimera filmerna till skitkvalité på youtube och dylika siter, utan typ lägga upp filmer med hög bildkvalitésom folk kan ladda ner snabbt trots storleken på filerna.

  Mvh

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.