Spi Ouest 2008 | video

Tipset kom fån Karin Arver på J/80 SWE 196, Happy Pancake. Man gjorde bra ifrån sig och skall även segla VM i Kiel. Kolla in deras web – finns bland annat en sjysst video.

Efter mycket frustration och väntan så bestämde fiskare och tävlingsledning att på lördagen 14.00 skulle samtliga 500 båtar segla parad ut tillsammans med fiskarna. Det blev en mycket mäktig syn. När vi väl kom ut på vattnet så blåste det rejält och på utseglingen rök det en hel del segel och minst två master. Förmodligen skulle seglingarna ställts in om det inte vore för tävlingsledningen kände sig pressade av sitt löfte till fiskarna om att vi skulle kappsegla.

Men skott kommer och seglas ska det. Vi har strul med fockskotet innan start och missar starten med ca 2 minuter. Merde! Efter att duckat hela fältet lyckas vi segla upp oss till en 33 plats av 78 totalt. Inte alls så tokigt med tanke på att vi inte fått en sekund ute på vattnet innan racet.

Söndagens väderleksprognos är enkel. Ökande. Ökande. Ökande. Vi får till en skaplig start i dagens första race och ligger runt 25-30. Länsen går kanon och vi plockar några båtar till. Har lite problem att styra i vågorna som kommer från tre olika håll. På vår bana seglar nämligen även Mumm 30, J105 och Open 7.50. Vi seglar konservativt och sköter oss perfekt. 21a plats, vi är sjukt nöjda.

Dagens andra start blir en katastrof. Vi bommade startsekvensen och blir helt stängda av båtar i lovart och i lä. Läbåtarna verkar vara nöjda med att ligga kloss med oss och vi kommer i väg riktigt illa, typ sist. Men nu börjar vi få bra kryssfart och styrningen i vågorna funkar fint. Vi seglar om en sisådär 47 båtar och stannar på en 31a plats. Skapligt taggade inför dagens sista start.

Som blir omstart på omstart. Bra startträning tycker vi, som startat perfekt i alla starterna och svurit högt för att det blivit omstart. Svartflagg, och nu tycker vi att fältet borde komma loss. Icke sa nicke. Ny omstart och vi gör en magiskt bra start, tycker vi. Tyckte inte startbåten som ger 12 båtar BFD, inklusive SWE 196. Förmodligen för att vi var den enda båten som det inte stod FRA i seglet så var vi lätta att se. Ändå är det muntra miner under inseglingen. Det är otroligt kul att segla i Atlanten i hård vind mot 77 andra J80.

Måndagens väderleksprognos är samma som gårdagens. Massa, massa vind. Och vi är så peppade. Alla vill åka här ifrån med ett bra resultat. Och regattans sista start blir perfekt på riktigt. Vi ligger topp 15 hela kryssen. Vid första kryssrundningen så kommer dock hela Mumm/J105 fältet och det blir trångt och hetsigt. Vi reder ut det och gör en bra läns. Lärundningen blir magnifik och vi ligger 11-12a inför sista kryssen.

Sista kryssen blir ganska händelselös, vinden är konstant och det är bara båtfart, och styra bra i vågorna som gäller. Vi seglar snabbt och allt känns bra i båten. Vi håller vår position inför sista länsen. Vi är konservativa och bevakar vår rygg. Fri vind är det vi vill ha. Nere vid lägaten har vi plockat ytterligare båtar och vi har möjlighet att segla taktiskt aggressivt mot den sista båten inom räckhåll. Vi väljer dock att vara nöjda, hellre säkra upp en 9de plats än att kanske komma 8a resonerar vi.

Rundningen blir rörig, men vi får ner allt i tid och kan precis stänga till för de jagande båtarna. 9a! Vi slutar 27a totalt av 78 båtar, med en BFD. Vi är helt enkelt nöjda som bara den! Vilken nog summerar hela regattan. Helt suveränt kul!

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.