Miljö + Segling = Sant (läs bra)!!

Vi är nu inne i en betydligt roligare och mer givande period av projektet, den del där vi börjar segla mer aktivt och ”knyta ihop säcken”, alltså den del där vi nu ser resultatet av en lång tids arbete.

Vår klara filosofi i projektet är att med segling knyta ihop klimat, miljö och framtid. Hur gör man det, är det nog flera som frågar sig? Och kan det gõras på ett trovärdigt sätt?

Svaret är ABSOLUT!

För kopplingen mellan segling och miljö(vänlighet) är självklar med ord som; vindkraft, liten eller ingen miljöpåverkan, framtid mm. Och seglare är generellt en skara mycket medvetna människor!

Blickar vi söderut och även internationellt så är det idag väldigt vanligt att ett budskap följer ett projekt eller en kappsegling, ex brõstcancerfonder, SIDA, EarthWatch, läkare utan gränser, rädda regnskogen för att nämna några. Det handlar inte längre om att bara sälja mer varor eller stärka ett varumärke genom en aggresiv marknadsföringskampanj, utan budskapet står lika hõgt som sponsorn/fõretaget självt. Detta skall vi nu utnyttja!

Vi ser massor av synergier i en sund mix av kommersialism och ett genomtänkt budskap för sporten segling:

1. Ett starkare medialt intresse
– oavsett plattform så kommer ett miljõbudskap om det genomfõrs på rätt sätt alltid att generera media och trovärdighet.

2. Etablering av nya klasser och seglingsformer
– Sponsorer som ser värdet och styrkan i ett integrerat budskap i sin egen marknadsfõring kommer att vilja satsa på exempelvis nya klasser och seglingsformer (ex shorthanded).

3. Framtid
– Om vi nu gõr ett bra arbete och tar till vara på de gyllene förutsättningar som ligger framför oss så kommer vi att kunna förankra den underbara bredd segling innebär, som ett härligt nöje och rolig sport, värd att satsa på! Där vi nu dessutom kan sprida information och kunskap om vad vi står inför när det gäller miljö och klimat.

Vi på 4 Oceans kommer under året röra oss efter kusten mellan kappseglingarna, där vi med hjälp av organiserande klubbar/organ kommer hålla föredrag och miljö-informationskampanjer. Vi kommer även att flitigt att synas i media, där vi framför vårat budskap. Vi vill främst nå ut till folket i båtar och kring kusterna, men kommer självklart att rikta blicken åt annat håll också.

För oss är det en lyx att få vistas på havet, det element som kan uppfylla en människa med hela registret av känslor, just det havet skall vi vara rädda om…

Christopher ”Bamse” Ringhagen & Madeleine Westin
4 Oceans

3 Comments

 1. Markus Apr 15, 2008 Reply

  Det låter verkligen som ett mycket bra koncept. Vad har ni för ambitioner kappseglingsmässigt?

 2. Brorsan Apr 15, 2008 Reply

  Tycker också det är ett bra projekt. bara en liten fråga, vad gör man med alla gamla plastbåtar när ingen längre vill ha dem? införandet av nya klasser och därmed byggandet av fler nya båtar medför ju att det blir fler gamla båtar liggandes. Lurar också på, hur finanserar ni det här projektet? är det genom bidrag, sponsring från företag eller betalar arragemangen ni besöker ? Båda frågorna är helt vänligt ställda (:
  /Brorsan.

 3. Bamse Apr 16, 2008 Reply

  Svar till Markus och Brorsan:

  Kappseglingsmassigt sa ar ambitionerna hoga! Vara nationella ambitioner ar att segla och placera oss bra vi bara kan. Men vi seglar LYS och ORC-club, vilket sjalvklart ar lite trist med en klass-bat. Sen sa kommer jag att trana sa mycket det bara gar singlehanded och double-handed. Malet ar TJV, och pa sikt ett setg upp till IMOCA.

  Vi finansierar detta framst med sponsring, dar foretag som star bakom oss, och sjalvklart foretags som vi ser mallar in de ambitioner och tankar vi har. En del(ratt mycket) kommer ur egen ficka och en del genom events.

  Bra fraga om gamla batar!! Stort problem! Finns vissa grupperingar som kollar pa detta problem, finns givetvis olika asikter om det ocksa, men fragan kommer och SKALL vara aktuell.

  Handslag

  Bamse

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.