4Oceans + Shorthanded Camp

IMG_9559.jpg
En del av 4Oceans “kommunikations”-paket är den informationskampanj vi kommer att bedriva längs kusten denna sommar. Med bla båten (Class 40) som plattform.

Målet är att informera och inspirera både om vårt klimat och vår miljö som står inför en förändring, men inte minst om en ny ”fantastisk” båtklass som tar seglingen till en annan dimension. Vi vill nå ut till alla – såväl båtfolket, skärgårdsfolk som till företag och politiker! Vi tror på att närma oss de som har en direkt koppling till våra vatten och hav!

Och här är båtklubbarnas betydelse stor! Båtklubbarna innefattar som alla vet en härlig blandning av folk, alltifrån läkare, snickare, rörkrökare till företagsledare och kommunalpolitiker. Med andra ord så tror vi att kopplingen direkt finns ”inhouse” i klubbarna.

De flesta båtklubbar och organisationer är långt fram idag med sitt miljöarbete och sin strategi, men det finns fortsatt mycket att gõra, och den lilla insatsen bidrar till den stora fõrbättringen, och vi måste alla se vår gemensamma tillvaro och den miljõ vi omges av i ett stõrre perspektiv.

Att klimatet hålller på att förändras vet vi, vi kommer inte heller att kunna stoppa uppvärmningen, som direkt kommer att påverka Östersjön såväl som Västerhavet. Men vad vi kan göra är att bromsa den. Därför är det så viktigt vad just du gör!

Besök gärna vår hemsida fõr att se datum och platser där vi kommer att närvara.

Nu till nästa nöje!

Skandinaviens första SHORTHANDED CAMP/CENTER…


Efter ett mycket trevligt och lyckat fõredrag hos vännerna på KSS, Karlstads SegelSällskap så nämnde jag(Bamse) drömmen om ett shorthanded camp, en camp med ett upplägg som kan liknas vid de som finns i Frankrike, camp, eller center om man så vill där flera olika team och besättningar huserar under samma tak, på samma område, där man aktivt delar erfarenheter och kostnader, hjälper varandra och tränar tillsammans. Win/win fullt ut!

Vi skulle vilja här och nu, i denna stund på blur.se så ett frö och efterfråga intresse? Tanken eller idén är att ”off season” lägga detta camp hos KSS, där det på sikt skall bli permanent. Nedan följer lite tankar och spånerier som vi haft än så länge:

– Start efter sommar/kappseglingssäsong typ sent sep/okt
– Tillfartsrace
– Shorthanded vinterserie på Vänern?
– Träningshelger både teori & praktik
– Lokaler/verkstad fõr landbaserat underhåll
– Tillgång till klubblokal
– KSS fõrser med båtplats och upptagning
– Frånfartsrace

(obs! Reservationer skall finnas fõr extrem vinter och isläggning på Vänern)


Förutom de resurser som KSS ställer upp med så finns en handfull av Sveriges främsta båtbyggare likväl seglare i Karlstad, Pelle Nyhlén och Peter Hedqvist, som alltid finns tillhands.

Vi ser en stor möjlighet att attrahera seglare ifrån hela norden då Karlstads geografiska läge är lysande. En knutpunkt för norrmän, danskar, västkustseglare och ostkustseglare (dit finnar och ålänningar räknas…). Vi ser också möjligheterna att etablera ett klubbsamarbete där ungdomsverksamheten skall ha en tyngd. Med ett slipat upplägg och lite tankekraft så finns alla möjligheter att attrahera sponsorer och bidrag till detta som inte bara gagnar klubbar och besättningar utan även shorthanded och segling i stort.

En sista spontan tanke: På sikt skulle man ju då knyta ihop Simrad OneStar, Watski Two Star Kattegatt, Watski Two Star Baltic, etablera tex Watski Two Star Vener Race (namnfõrslag..?). En del pusslande med datum kommer ju krävas, men det går att lösa. Bygga upp ett starkt koncept fõr detta med sponsorer, events och attraktioner runt omkring!

Shorthanded kommer vara en betydande del av framtidens seglar-Sverige, helt säkert. Nya spännande klasser är på väg till oss, och fõr att få intressse och behålla klasserna levande så måste vi skapa vår egen marknad, inte alltid snegla sõderut. Detta kräver en del logistiska funktioner och ett rejält krafttag, men finns bara viljan, så finns inga hinder!

Seglarhälsningar
Madeleine Westin & Christopher Ringhagen
4 Oceans

IMG_9504.jpg

13 Comments

 1. Ric. Apr 22, 2008 Reply

  Saknar bilderna på nya 10.50..

 2. Morgan Svensson Apr 22, 2008 Reply

  Hej Christoffer och Madeleine
  Tack för senast !
  Kul att ni äntligen är i gång med bloggandet här på Blur.
  Ser fram emot att se intresset för Shorthand Campen, samt de tänkta till och från seglings racen.
  Mvh
  Morgan Svensson
  Ordf
  Segelsektionen KSS

 3. Johan Apr 22, 2008 Reply

  Datscha, var inte Express SWE 4 sponsrad tidigare?

 4. Bamse Apr 22, 2008 Reply

  Det stammer!

 5. Jonas C Apr 22, 2008 Reply

  Ser ut som ni kommit igång och tränat? Kul vi ses i O-sund lycka till med ert projekt nu! såg ni hade planer på något race. vore det på tiden om vi fick ett solo race i Swe?

 6. Bamse Apr 23, 2008 Reply

  Tjena Claeson!

  Hors snart!

  Bamse

 7. Patrick Apr 23, 2008 Reply

  Kul med initiativ! En fråga om just Karlstad. Man kan såklart hävda att det är lika nära för alla men man kan också hävda att det är rätt långt för de flesta. Hur ser tankarna ut för att ta sig dit med en 40-fotare som sticker över 3 meter?

 8. PN Apr 23, 2008 Reply

  Vi kan absolut skapa ett solorace på Vänern, då jag ser många fördelar, stor sjö och liten yrkestrafik samt utbyggd sjöräddning.
  September månad kanske passar bra.
  start/ mål i Vänersborg, sen kan man ju välja att styra kosan till campen i Karlstad. Där det anordnas utbildningsdagar, där kunskap finns till reparationer/ ombyggnader, vinterhamn mm.
  Shorthanded seglarna har också en möjlighet att synas för allmännheten på Vänern då vi byggt upp kunskap kring sändare på båtar, kopplat till intressanta visningsverktyg på internet.
  man skulle kunna få till en bra avslutning på säsongen och en bra start, med ett helhetskoncept.
  Men vi får jobba på upplägget, och givetvis försöka få seglarna att nappa:-)
  (OCH det är ju inte meningen att alla ska komma hit med sina båtar, utan komma hit till utbildningsdagar osv, en samlingspunkt)

 9. Patrick Apr 23, 2008 Reply

  Aha enbart teorisamlingar alltså – då är det ju en annan sak… :-)

  Jag är klart intresserad och vill veta mer.

 10. PN Apr 23, 2008 Reply

  Vi kommer att bygga en verksamhet kring campen med olika event som ska göra det intressant för shorthanded seglarna och sponsorer att på höstkanten komma till Karlstad och campen. Det bygger givetvis på att det kommer båtar, alla är mer än välkomna!
  Jag tycker det skulle vara intressant om vi i seglingens namn under en utbildningshelg kunde samla politiker, företag och kommuner till ett miljökonvent relaterat till seglingen. Då skulle vi samtidigt kunna visa upp shorthanded segling/campen/seglarna/sponsorer.
  Koppla detta till Bamses spontana tanke så kan det bli riktigt kul…

 11. PN Apr 23, 2008 Reply

  Bamse
  Hur får man tag i en beg. c40 båt idag?
  Vad kostar det, ungefärligt?
  Det finns class40, cruising. Tävlar man med dom? och i så fall har man en egen class för dom?
  Om man vill köpa ny vart vänder man sig då?
  :-)

 12. Leino Aug 25, 2008 Reply

  Shorthandedcamp låter intressant. Jag kommer definitivt.

 13. Leino Aug 25, 2008 Reply

  Underbart att ni satsar på Class40

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.