Klimatförändringar drabbar småbåtshamnar!

Nu är jag i full gång med att spela in en ny klimatserie på TV4! Jättespännande och roligt, men även skrämmande.

I veckan var jag bla till Mariestad och Vänern och gjorde ett jobb! Det handlar om vattennivån – ett inte helt enkelt problem.

På ena sidan står bönderna som välkomnar ett förslag om att sänka vattennivån i Vänern för att möta de kommande klimatförändringarna med mer regn och därmed större vattenflöden. På andra sidan står bla fritidsbåtsägarna! De är de som kommer att få de stora problemen. Idag finns en massa små båthamnar runt om Vänerns strandkant, många med smala grunda inseglingsrännor. Här krävs att man muddrar om man överhuvudtaget ska komma in eller ut ur hamnen om nu sänkningen med 40 cm går igenom. För båtklubbarna innebär det stora kostnader som de kanske är tvingade att betala helt själva.

Ja, inte helt enkla problem och visst försöker vi anpassa oss till en ny framtid, men uppenbart är att det drabbar oss alla på olika sätt!

Programmet kommer att gå varje söndag kl 19.15 under hela sommaren med början nu på söndag. Repotageserien ingår som en del i vårt utökade sommarväder. Häng med och du kommer garanterat se många sköna platser, förvånas och förfäras över vad framtiden kommer att innebära!

Väderhälsningar
Madeleine Westin

1 Comment

  1. PN May 6, 2008 Reply

    Ett större tillflöde till Vänern ger ju samtidigt ett större tappflöde i göta älv, som nog inte tål så mycket högre flöden än idag med tanke på släntras och ökad erosion av stränderna. Så vad göra?
    Ett sätt är att sänka nivån och skapa en buffert ett annat sätt är att borra en tunnel till kusten, det finns en sådan utredning, vet du om det talas om den som ett långsiktigt alternativ?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.