Sailplanner

För er som bor i Stockholm kan det vara intressant att vara med när Magnus Woxén & Jacob Kuttenkeuler lanserar Sailplanner 20:e maj. Vi som har spanat in deras spel, SailOnline, vet att de kan göra coola saker.

Inbjudan här.

Under våren 2008 lanseras Sailplanner, en produkt för kappseglare & fritidsseglare. Bakom Sailplanner står gänget med www.Sailonline.org.

Sailplanner är ett strategi – väderprogram som deltagarna i Eurocard Gotland Runt och Östersjömaran kommer att få möjlighet att tillgå gratis. Sailplanner fyller gapet mellan moderna navigatorer/kartplotters och verklig segling genom att utnyttja att seglare nu i allt högre grad är nätuppkopplade. Vi vill hjälpa er att komma igång och få bästa förutsättningar i er strategiplanering inför sommarens kappseglingar.

Specialväder för seglare. Utan att du behöver fundera på hur kommer Sailplanner så snart du har internetkontakt ladda ner senaste väderprognos till din dator. Prognoserna som avseende vind och lufttryck är extremt detaljerade både i tid och rum, presenteras sedan precis på samma intuitiva och okomplicerade sätt som i spelet sailonline.org. Specialprognoserna för Östersjön och västkusten innehåller såväl sjöbris som andra lokala effekter.

Ruttplanering. Med polardiagram för din egen båt (eller en någorlunda liknande) kan du provsegla den rutt du tänkt segla i morgon. Det gör du hemifrån eller från båten i den skyddade viken. Vilka vindvinklar kommer gälla, vilken vindstyrka kommer du råka ut för? Hur lång tid kommer seglingen ta? När kommer vridet som det talas om?

Ruttoptimering (eng. Weather routing) Detta är en unik funktion som hittils varit förunnad seglare med stora plånböcker. Låt Sailplanner utföra tiotusentals beräkningar med mål att minimera seglad tid over en godtycklig rutt. Beräkningarna bygger på detaljerad information om båtens prestanda, vädrets utveckling inom aktuell tid samt kartinformation.

9 Comments

 1. Tomas B May 24, 2008 Reply

  Hej!
  Hur kopplar jag ihop Sailplanner med Sailonline, och vad kostar det?

 2. Roffe Apr 3, 2009 Reply

  Tomas B: Kopplingen är ingen förutom att de fungerar lika dant och påminner om varandra i funtionen… såvida du inte kör VOR-racen. Då kan du köra din tänkta rutt i Sailplaner och köra efter den i Sailonline :-)

  Men du kan genom att koppla till en GPS köra din verkliga båt i Sailplaner tillsammans med gällande väder och då köra efter en ruttoptimering (om du laddat in dina polarsdiagram).

  Pris. Finns en gratisverson och en betal. Se deras hemsida: http://www.sailplanner.net/

 3. Krister Gustafsson Apr 6, 2009 Reply

  Roffe.
  Har du kopplat GPSen till Sailpanner? Jag får det inte att fungera.

 4. Magnus W Apr 7, 2009 Reply

  Hej Krister kolla manualen på hemsidan http://www.sailplanner.net så bör du hitta en lösning.

  mvh
  Magnus W

 5. Magnus W Apr 7, 2009 Reply

  Tillägg Sailonline site ligger nere för att Lycos gick i konken under de dagar jag var ute till Havs och flytten har haft tekniska problem men bör vara uppe senare denna vecka.

  mvh
  Magnus

 6. Krister Gustafsson Apr 8, 2009 Reply

  Magnus,

  Ni är alltid serviceminded på Saiplanner, det ska ni ha en eloge för!Men manualen är väl inte speciellt uppdaterad map på seriekommunikatiion med GPS? Den säger bara att jag ska köra med baudrate 4800 och det gäller väl inte ens. Man kan ju ställa raten i Sailplanner. Eller har jag missat ngt i manualen kanske?
  Jag kör andra program mot GPSen men får inte Sailpanner att hosta igång.

  mvh Krister

 7. Calle Apr 9, 2012 Reply

  Hej,

  Någon som vet om sailplanner existerar fortfarande?
  Är det annars någon som har tips på routing programvara för iPad?

 8. Jakob Apr 10, 2012 Reply

  http://www.softpedia.com/get/Others/Miscellaneous/Sailplanner.shtml

  Vet inte om väderleken funkar fortfarande. men programmet påstår sig använda en rapport från igårkväll iaf.

  Jag undrar också om någon har tips på ett mer ekonomiskt alternativ till expedition?

  • Carl Apr 11, 2012 Reply

   Hej,

   Jag skulle vilja ha något i App format för att köra på en iPad. Start funktioner mm behövs inte då det finns andra appar för det!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.