Teknova vann ORCi

ANA_9615.jpg
Anders Averdal skickade en blid…

Bifogar en bild från när vi var på väg in från Tristein in emellan Bollaerne. Där mötte vi en stor del av fältet. Alla kom kryssande för babord och vi dundrade fram med brantskärning i 9-10 knop mellan öarna och försökte nervöst göra mötande båtar uppmärksamma på att vi kom för styrbord. Allt gick som tur var väl.

Utförligare rapport kommer från Bengt som just nu är på väg med båten till Göteborg.

Update 080621 – här har vi rapporten från Bengt.

Fearderseglatsen 2008 var första riktiga utmaningen med nya båten. Vi fick till denna segling våra riktiga mätbrev, då det först nu finns alla data/skrovfil på First 45.

De riktiga mätbreven ger oss ett mycket bättre utgångsläge än de provisoriska som vi seglat på i Larvik och Skagen.

Vi har även börjat att lära oss de speciella egenskaper som vårt stora rätandemoment och våra chines i skrovet ger.

Vi tog starten som första båt över linjen med högsta farten. Vi låg kvar i ledning av start gruppen tills Kungens fram XV kom ikapp oss.

Vi seglade för öppen bog fram till rundningen vid Slemmestad där vi fick en kryss i ca 7-10 m/s mot Dröback. Den kryss där vi gick ifrån fältet bakom slutade i ett bleke. Vi låg dock i rätt position i detta bleke och fick vinden tidigt. Nya vinden från ost öppnade ganska snart och vi kunde som första båt hissa spinnaker och länsa ner i Dröback sundet.

Där blev vi ikapp seglade av JV44 Wildcard. Halvvägs ner till grinden vid Filtvet dog vinden och ett nytt bleke fick oss att stanna upp. Båtarna bakom kom ikapp och dom som gick öster om oss seglade förbi. Trots att över 20 båtar kom ikapp och om oss så ville vi kämpa kvar på den västra sidan av fjorden. Andledningen var att vi inte trodde att vinden på ostsidan skulle stå sig. Det visade sig att vi hade rätt och vid gaten så var vi bland topp 10 igen. Vi gick efter Filtvet den mest västra kursen av alla runt oss. Många båtar seglade högt för att nå ostsidan av fjorden.

Vi seglade in i dagens 3:dje bleke halvvägs till Gullholmen. Vi blev vinnare i detta bleke då vinden gick dit vi satsat pådvs från ost till syd och vi var tillbaks i ledning.

Vi kryssade söder ut förbi Horten. JV44:an Wildcard, J133 Flirt och Swan 45:an Zorro låg strax bakom och en Swan 42 Club framför. Bara JV 44:an var från vår klass men vi bildade en liten klunga som kryssade söder ut. När vi var tvungna att välja att gå inomskärs eller ute i fjorden så valde i inomskärs tillsammans med J 133:an och några till som låg längre akter ut. Grunden till vårt val var att när vi gick högt på BB så pekade vi rakt på Fearder och vi trodde att man kunde försegla sig ute på fjorden. När vi först fick en bäring på Swan 45:an och Swan 42:an så hade vi gått mycket bra på insidan. Detta försprång tog dom sakta men säkert igen på vägen ut till rundningen då vinden gick ost igen. Vi rundade mellan Swan 45:an och Swan 42:an utan för Ferdern. Dvs ingen hade vunnit eller förlorat trots att vi seglat så olika vägar ut.

När vi seglade tillbaks mot Horten så valde vi ännu en gång olika vägar där Swan 42:an gick ost i fjorden. Vi gick mest väst och kortaste vägen och Swan 45:an gick en egen väg i mitten.

Det var en brant bog men vi lyckades köra stora spinnakern hela vägen. Då vi mötte Swanarna vid rundningen utanför Åsgårdsstrand så låg vi på rad igen med en båtlängd mellan båtarna och det gick inte att säga vem som valt bäst väg tillbaks.

Resultatet blev att vi slutade 1:a i ORCI vilket känns bra inför Gotland Runt och EM som avgörs under denna regel. Det var vår tur då vi kommit 2:a tre gånger och 3:a två gånger tidigare i denna klass.

Vi blev även 4:a totalt på långa banan av 302 startande under Norlys.

Teknova/Albatross Sail Racing Team genom Bengt Falkenberg

Info:

Teknova båten är idag torsdag innan midsommar i Kalmar där nya transport gastar mönstrar på för vidare färd mot Gotland Runt.

Jag bifoga lite länkar där Teknova framkommit samt en bild som jag tycker kan andvändas tillsammans med rapporten ovan.

http://www.seilmagasinet.no/id/29663

http://www.seilas.no/wip4/detail.epl?id=241831&cat=4915

http://www.blur.se/2008/06/15/teknova-vann-orci/