Skagerrak Cup 2008

SkagerrakCup2008.jpg
Skagerrak Cup innebär att man räknar samman Færderseilasen, Göteborg Offshore Race och Tjörn Runt. Vi hamnade på samma poäng som Ola Sandell och Bengt Falkenberg (en sk Beneteau-squeeze) vilket måste anses OK.

Intressant att de som dominerade på Færdern sög på Tjörn Runt. Och vice versa…

Men nu till någon form av dramatik…

Det brukar ju inte vara så många som kör alla tre, men i år var det ingen! Många körde ju EM i stället för GOR.

Eller hur var det… Aero var med på alla tre tävlingarna, även om man saknade NorLYS och hamnade sist i Færder-listan. Men man hade olika skeppare då Roger Ahlqvist rattade i Norge och på Tjörn Runt och Micke Grundström körde GOR (Roger gastade ju åt Pär Larsson i EM). Då menar man att att det är skepparen som räknas, och inte båten.

I inbjudan står:

Skagerrak cup där Tjörn Runt är en deltävling kommer resultatet att beräknas enligt följande:
Alla deltagande båtar som deltagit i samtliga tävlingar (Faerder, GOR och Tjörn Runt) med LYS >1,20 räknas i sin inbördes placering i resp. tävling. Inbördes placering = poäng i tävlingen. Poängen sammanräknas till Skagerrak Cup. Vid lika poäng avgörs inbördes placering i sista tävlingen (Tjörn Runt).

Ett pris kommer att delas ut till bästa båt som seglar Faerder och Tjörn Runt.

Ett pris kommer att delas ut till bästa båt som seglar Göteborg Offshore Race och Tjörn Runt.

Och Anders Thorén, tävlingsledare på Tjörn Runt klargör frågan för gänget på Aero

Begreppet deltagande båtar brukar man ofta använda i seglingssammanhang för hela paketet Skeppare+besättning+redskap. Det är aldrig så att ett redskap anmäler sig till en kappsegling eller deltager i en tävling. Vi måste alltså räkna anmäld skeppare som deltagare i cupen. Jag håller med om att formuleringen i inbjudan kan vara olycklig och att man borde anmäla sitt intresse för att deltaga så att det inte blir missförstånd i fortsättningen. Dessutom är det ett svårt jobb att leta fram alla olika namn så att resultatet blir rätt. Hoppas att ni har förståelse för våran ståndpunkt och att vi utvecklar cupen

Detta är ju en skitsak. Men det hade varit intressant att få lite input. Är det hela paketet som anmäls, och skall det i så fall se likadant ut vid alla race? Eller är det skepparen som tävlar?

PS. För er som inte hänger med är Thomas Nilsson = Farr 40 Wolfpack 2 :-)

11 Comments

 1. o Aug 22, 2008 Reply

  Intressant är att gkss lyckats döda GOR

 2. Author
  Peter Gustafsson Aug 22, 2008 Reply

  Under vintern skulle vi ta en sittning för att se hur vi kan få fart på både GOR och Skagerrak Cup. Känns ju inte helt orimligt?

 3. o Aug 22, 2008 Reply

  känns rimligt, på det hela taget

 4. MickeG Aug 22, 2008 Reply

  IMS 55 Progressiva seglade också alla tre racen men Jonnie Berntsson var skeppare på TR och Roger Edin övriga.

  Aero seglade med korrekt ORCi brev i ORCi klasssen på Faerden men som klassbåt borde vi väl ha samma Norlys som den andra Mumm 36 som seglade.
  Nåväl vi seglade illa totalt sett på Faerdern så att vi placeras sist är inte hela världen och påverkar inte mycket i sammanhanget.
  Men ska ändå inte Stss följa inbjudan eller vränga orden tycker jag att istället för att säga att ingen båt seglat alla tre seglingar, så kan man ju ta med alla “båtar” som seglade långa havsköret på EM, de seglade samma bana som GOR bara en timme tidigare.
  Då har man helt plötsligt 20-25 båtar som fullföljt Skagerrak Cup, succe.
  Som sagt detta är en skitsak men nog låter det bättre att 20-25 båtar seglat Skagerrak cup istället för att säga att ingen gjort det.

  /Micke

 5. MickeG Aug 22, 2008 Reply

  Salona 37 Capio var 14 totalt på Faerdern och 16 totalt på TR men med olika skeppare anmälda.
  Detta gör att den inte heller finns på Stss “skeppar lista”.
  Rättvist?
  De borde placerat sig bra.
  /Micke

 6. tool Aug 22, 2008 Reply

  Nu vill jag helst lägga dessa stiltjeseglingar bakom mig. Det blir nog inte kuling på Hollendern till nästa helg, men flera timmar med stiltje brukar man åtmistone slippa.

 7. tool Aug 22, 2008 Reply

  tool=Tom. O.

 8. Andreas i Missmatch Aug 23, 2008 Reply

  Tycker att det är båt + skeppare som räknas.
  Besättning blir komplex
  MVH Andreas

 9. Mossberg Aug 23, 2008 Reply

  Var skulle man anmäla sig? Capio finns inte med alls!

 10. ! Aug 24, 2008 Reply

  Jag trodde att GOR var en del av EM precis som Gotland runt var en del av VM för några år sedan. Det var så man marknadsförde det hela. Så varför har inte de som körde EM fått credit för detta?
  Att båtarna inte startade samtidigt kan knappst spela någon roll då man förra året raknade ihop båtar som seglade olika banor!!!! Dessutom så skillde det nästan lika lång tid mellan starterna på Feardern mellan de minsta och största på långa banan.
  Denna resultat lista är ju rena skämtet. Dessutom så stämmer inte resultaten från Ferdern heller då man inte tagit hänsyn till att flera båtar har olika lystal i Norge och Sverige.
  Vad är det för klant som varit framme…..

 11. Author
  Peter Gustafsson Aug 25, 2008 Reply

  Man anmäler sig inte, utan klubbarna (dvs StSS?) håller koll på vilka som kör de olika racen. Capio hade som sagt olika skeppare (på Færdern stod Fredrik Thafvelin som skeppare).

  Rolig kommentar från vinnaren av Skagerrak Cup 2008:

  Jeg har i dag blitt tipset om at det er noe som heter Skagerak Cup og ser til min store og ikke minst gledelige overraskelse at jeg ligger på toppen av de skipperne som har seilt Færdern og Tjörn Runt.

  Som sagt. Diskussionen skall återupptas under vintern. Det finns en del idéer hur man skulle kunna locka fler seglare från både Norge och Sverige att vara med på varandras race. Kanske skulle man inkludera HH Skagen Race?

  Andra idéer?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.