Skagerrak Cup 2009

NORC har engagerat sig i Skagerrak Cup (Færderseilasen + Tjörn Runt + Göteborg Offshore Race), och nu ingår också HH Skagen Race i serien. Jättekul, och ett bra tänk för att att öka intresset för havskappsegling och få svenskar och norrmän att kappsegla mer mot varann.

Det enda som verkar konstigt är att det skall seglas under ORC Club???

Presseinfo fra NORC

Skagerrak cup vekkes til liv

Helly Hansen Skagen Race blir en del av Skagerrak Cup som nå skal revitaliseres. GKSS, NORC, Bærum Seilforening, KNS og Stenungsund Segelsällskap går sammen om å løfte den gamle norsk-svenske tradisjonen.

Skagerrak Cup var tidligere en del av den ærverdige havklassikeren Skaw Race. I de siste årene har det ikke vært mye interesse for cupen, men i fjor tok ildsjeler bak Færderseilasen, Tjörn Rundt og Göteborg Offshore Race det første steget for å løfte cuppen frem.

I 2009 skal enda mer fokus settes på serien og nå har de også innlemmet Helly Hansen Skagen Race i regattaserien. Dermed er det fire store regattaer – to på hver side av grensen – som er med.

Serien seiles i ORC Club, det er tre tellende regattaer og skipperne må melde seg på i løpet av de to første regattaene for å få være med.

 • HH Skagen Race, 20. mai, Bærum Seilforening
 • Færder Race, 12. juni, KNS
 • Tjörn Runt, 15. august, Stenungsund Segelsällskap
 • Göteborg Offshore Race, 18. september, GKSS

Bærum Seilforening er veldig fornøyd med at de har blitt en del av Skagerrak Cup.

– ORCs måleregeler samler noen av de beste storbåtseilerne i Norge og Sverige, og det er veldig moro at vi er med i denne serien. Fremfor alt håper vi at dette grepet kan få svenskene, og kanskje noen dansker, tilbake i HH Skagen Race, sier Christian Gundersen, regattasjef for HH Skagen Race i Bærum Seilforening.

Han regner med mellom 350 og 400 båter på startlinjen utenfor Åsgårdstrand den 20. mai 2009.

Kerstin Holmberg, regattasjef for Göteborg Offshore Race i GKSS, ser også frem til å blåse nytt liv i serien.

– Skagerrak Cup har ikke gjort så mye ut av seg de siste årene, men nå ser vi frem til å lage en større serie her på vestkysten som det skal være morsomt å både delta i og vinne. Tre av regattaene er tellende og det betyr at seilere fra de respektive nasjonene må være med på minst en seilas i nabolandet, forteller Holmberg.

Prisudelingen for Skagerrak Cup skjer i forbindelse med Göteborg Offshore Race i Marstrand i september.

– Det er båter med rating ORC Club GPH mindre enn 710 som kan være med i Skagerrak Cup. De som ikke har ORC Club målebrev kan henvende seg til Per Bøymo i KNS så har han lovet å hjelpe, sier Holmberg.

Kontaktinformasjon

Kerstin Holmberg, GKSS
0046 708 439767, kerstin.holmberg@gkss.se

Per Bøymo, KNS
Tel. 23275600, per@kns.no

5 Comments

 1. Eva Holmsten Dec 19, 2008 Reply

  NORLYS och SWELYS fungerar inte på samma sätt och i ORC Club kan man snabbt få fram ett mätbrev till de som inte har.

 2. ORCi?? Dec 19, 2008 Reply

  ORCi då????

 3. Author
  Peter Gustafsson Dec 19, 2008 Reply

  Pratade med Thomas på NORC. Tydligen så kör man racen under sin vanliga regel (SweLYS, NorLYS eller ORCi). För att räkna ut placeringen i Skagerrak Cup skall de då räkna om till ORC Club som tydligen är den regel som blir “minsta gemensamma nämnare”…

  Personligen kan jag inte riktigt förstå varför, eftersom alla redan idag får totalplacering efter respektive LYS-system (även ORCi-seglarna i Færdern får ju en total LYS-placering).

  Vi får säkert anledning att återkomma i frågan…

 4. Per Dec 19, 2008 Reply

  Hittills har några Svenskar seglat i Norge och varit tvungna att ordna Norska Lysbrev, Och Några Norrmän har seglat i Sverige med Svenska ? Lysbrev. Om det nu skall bli många som seglar i respektive grannland så blir det ju faktiskt enklare med en gemensam regel; Orc, men alla måste ju då ordna ett sådant brev istället. (Och sen kan man redovisa storaframgångar för ORC (i).
  I det här fallet tycker jag nog det varit bättre för dom allra flesta om Sverige kunde börja tillämpa NORLYS istället, vilket jag vill minnas någon förselog i ngn annan tråd nyligen.

  /Per

 5. MickeG Dec 19, 2008 Reply

  Kul att det händer något med Skagerrak cup. Det hade varit roligt om den kunde samla fler än en handfull båtar, det är ju ändå relativt många som kör flera eller tom alla av nämda race. Tyvärr har ju inte marknadsföringen varit den bästa och hela upplägget lite oklart och halvhjärtat.
  GOR som är en riktigt kul tävling med nästan ett dygn på havet behöver en riktig uppryckning och som avslutning av en riktig cup kanske den lockar tillbaka lite havskappsseglare.
  Hoppas att man kan jobba fram ett bra upplägg så kommer säkert seglarna tillbaka, vore synd om en så bra tanke som en riktig havskappcup på västkusten med så många duktiga och drivna seglare skulle misslyckas på detaljer, var tydlig och gör det enkelt (vet att det är en svår nöt att kläcka). Men om 2 race går med NORLYS och två går med SWELYS så borde det funka eller kör alla omräknat till ORC club eller i vad vet jag.
  Viktigst är att något händer. Skulle engagera mig mera men känner mig fortfarande som nybörjare i sammanhanget, älskar dock att kappsegla på havet, skulle vilja ha en segling på fler dygn även på V-kusten, det är så långt till GR.
  Mvh Micke

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.