Säkerhetskurser våren 2009

Nu ordnas nya säkerhetskurser av Scandinavian Safety Training Centre. Man behöver denna om man t.ex. skall segla Watski Skagerrak TwoStar (ISAF cat 2) men jag kan rekommendera den till alla som tänker segla aktivt på havet. Så här såg det ut när jag gick 2006.

Själv är jag lite sugen på Senior First Aid 2009-02-28. Någon annan?

ISAF Offshore Personal Survival Course (OPSC)
Nu inleder vi det fjärde året med ISAF OPSC kurser och kan konstatera att störst intresse för kursen är det under första kvartalet. Det är dock ett par personer som kommer varje år i slutet av november och behöver kursen för att segla Sydney – Hobart. Beroende på mycket av/påanmälningar fick vi till slut ställa in novemberkursen. Till årets första kurs är det däremot i princip fulltecknat idag. Eftersom vi nu har en egen vattenövningshall och elevboende på Västkusten kommer vi framöver att köra kursen på Käringön och testa de idéer vi fått genom åren på kursutveckling.

Det innebär att vi lägger poolövningen redan på lördag eftermiddag för att kunna följa upp erfarenheter och låta kläder torka innan kursens slut på söndagen. Vi mixar också upp teori med praktiska pass bägge kursdagarna.

Kursen genomförs vid följande tillfällen på Käringön:
v04, 2009-01-24–25
v13, 2009-03-28–29
v20, 2009-05-16–17.

I Stockholm fortsätter vi upplägget med att genomföra den första kursdagen hos KSSS i Saltsjöbaden och att ha en praktisk andra dag i simhall samt brand och sjukvårdsmoment i våra lokaler i Haninge.

Den genomförs vid följande tillfällen i Stockholm:
v07, 2009-02-14—15.

ISAF Senior First aid course
Kraven på sjukvårdskompetens ombord vid havskappsegling regleras av ISAF Offshore special regulations (4.08.4). För andra året arrangerar vi nu ISAF SFA kursen som är ”mellannivån” som krävs vid segling i kategori 1 och 2. I kategori 2 ska minst en person ha denna kompetens. Personen med denna kompetens ska även ha gått ISAF OPSC kursen.

Kursen som omfattar 8 timmar är inriktad att ge kompetens för att hantera medicinska nödsituationer som kan uppstå till sjöss. Genomförd utbildning ger ett femårigt internationellt Senior First
Aid certificate.

Eftersom flera besättningar behöver komplettera med antingen ISAF OPSC eller denna sjukvårdskurs har vi på försök förlagt kurserna till samma helg, men sjukvårdskursen som bara är en dag ligger på lördagen. Tanken är också att kunna få en gemensam middag på någon av öns krogar med bägge kursernas deltagare där man äter gott och pratar segling, säkerhet och andra trevligheter!

Kursen genomförs vid följande tillfällen på Käringön:
v04, 2009-01-24
v09, 2009-02-28
v13, 2009-03-29
v20, 2009-05-17.

Den genomförs vid följande tillfällen i Stockholm:
v05, 2009-01-31.

5 Comments

 1. Nicklas Jan 9, 2009 Reply

  Nån som vet vad kursavgiften för OPSC är?

 2. Nicklas Jan 9, 2009 Reply

  Hitta, 3500 SEK! exkl logi på Käringön om man skall dit!

 3. Smile Jan 9, 2009 Reply

  Man kan eventuellt tala med sin arbetsgivare då dessa har ett visst ansvar för att utbilda i brandförsvar och första hjälpen mm som kursen innehåller. Att man går denna kurs löser ev. problem för honom och han kan kanske bidra.

 4. F424 Jan 9, 2009 Reply

  Håller absolut med Peter att OPSC-kursen är att rekommendera, gick den i fjol. Jag bokade precis “Senior First Aid Course” den 24/1 (den går på lördagen om någon undrar, det har farit omkring olika datum på olika ställen). SSTCAB har fixat med taxibåt som hämtar i Hällvikstrand på morgonen och fixade även restaurang och boende över natten till söndagen. Det finns fortfarande platser kvar på kursen om någon är intresserad.
  //Niklas S

 5. Peter D Jan 9, 2009 Reply

  OPSC är att rekommendera o krävs som sagt för Skepparn o gast på Twostar. Frågan är om en av två ombord måste gå Senior First Aid utöver OPSC kursen för att få deltaga på Skagerack Twostar??
  //Peter D

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.