Säkerhetskurser våren 2009

Nu ordnas nya säkerhetskurser av Scandinavian Safety Training Centre. Man behöver denna om man t.ex. skall segla Watski Skagerrak TwoStar (ISAF cat 2) men jag kan rekommendera den till alla som tänker segla aktivt på havet. Så här såg det ut när jag gick 2006.

Själv är jag lite sugen på Senior First Aid 2009-02-28. Någon annan?

ISAF Offshore Personal Survival Course (OPSC)
Nu inleder vi det fjärde året med ISAF OPSC kurser och kan konstatera att störst intresse för kursen är det under första kvartalet. Det är dock ett par personer som kommer varje år i slutet av november och behöver kursen för att segla Sydney – Hobart. Beroende på mycket av/påanmälningar fick vi till slut ställa in novemberkursen. Till årets första kurs är det däremot i princip fulltecknat idag. Eftersom vi nu har en egen vattenövningshall och elevboende på Västkusten kommer vi framöver att köra kursen på Käringön och testa de idéer vi fått genom åren på kursutveckling.

Det innebär att vi lägger poolövningen redan på lördag eftermiddag för att kunna följa upp erfarenheter och låta kläder torka innan kursens slut på söndagen. Vi mixar också upp teori med praktiska pass bägge kursdagarna.

Kursen genomförs vid följande tillfällen på Käringön:
v04, 2009-01-24–25
v13, 2009-03-28–29
v20, 2009-05-16–17.

I Stockholm fortsätter vi upplägget med att genomföra den första kursdagen hos KSSS i Saltsjöbaden och att ha en praktisk andra dag i simhall samt brand och sjukvårdsmoment i våra lokaler i Haninge.

Den genomförs vid följande tillfällen i Stockholm:
v07, 2009-02-14—15.

ISAF Senior First aid course
Kraven på sjukvårdskompetens ombord vid havskappsegling regleras av ISAF Offshore special regulations (4.08.4). För andra året arrangerar vi nu ISAF SFA kursen som är ”mellannivån” som krävs vid segling i kategori 1 och 2. I kategori 2 ska minst en person ha denna kompetens. Personen med denna kompetens ska även ha gått ISAF OPSC kursen.

Kursen som omfattar 8 timmar är inriktad att ge kompetens för att hantera medicinska nödsituationer som kan uppstå till sjöss. Genomförd utbildning ger ett femårigt internationellt Senior First
Aid certificate.

Eftersom flera besättningar behöver komplettera med antingen ISAF OPSC eller denna sjukvårdskurs har vi på försök förlagt kurserna till samma helg, men sjukvårdskursen som bara är en dag ligger på lördagen. Tanken är också att kunna få en gemensam middag på någon av öns krogar med bägge kursernas deltagare där man äter gott och pratar segling, säkerhet och andra trevligheter!

Kursen genomförs vid följande tillfällen på Käringön:
v04, 2009-01-24
v09, 2009-02-28
v13, 2009-03-29
v20, 2009-05-17.

Den genomförs vid följande tillfällen i Stockholm:
v05, 2009-01-31.