PolarDesigner | polardiagram på webben

polardesigner
Mikael Razola och Jakob Kuttenkeuler (känd från Sailplanner och sailonline.org) har totat ihop PolarDesigner, en tjänst för att få fram polardiagram från en båts mått. Någon som är insatt får gärna prova och rapportera hur bra det funkar. Jag tappade sugen när jag inte hittade nåt peke :-)

Det ryktas även att SSF har skaffat sig någon form av VPP-programvara för att få fram prestandasiffror på båtar även om de inte är ORCi-mätta?

Welcome to PolarDesigner which is a Velocity Prediction Program, (VPP), that allows you to do direct calculations on your sailboat’s performance, i.e. creating your own polar.

PolarDesigner is using the state-of-the-art semi-empirical mono-hull data (e.g. Delft Systematic Yacht Hull Series, and DSYHS) and efficient numerical solver-techniques.

PolarDesigner also produces data such as optimum heel, apparent wind angle etc. The current version allows for two sail sets; upwind and downwind, this gives you information of theoretical crossovers and the efficiency of the sails you are using.

The aim is for PolarDesigner to be an easy-to-use yet illustrative and accurate VPP for preliminary yacht design, comparative calculations of performance or as input in weather-routing with e.g. Sailplanner.

This is a free web-based beta version. The authors do not guarantee the quality of the results. Since development is ongoing all kind of feedback both regarding performance and direction of future development is much appreciated :-)

Tipstack till tangosailing.nu.

7 Comments

 1. Fabian May 8, 2009 Reply

  Är detta program nerlagt eller när kommer man kunna ladda ner det igen?

 2. Mats May 14, 2009 Reply

  Testade just polardesigner för några olika båtmodeller. Tyvärr så verkar det resulterande polärdiagrammet ganska oregelbundet och ganska långt ifrån uppmätta siffror (på min egen båt).

 3. Jocke Mar 20, 2012 Reply

  Fins detta program någonstans?

 4. JIMMY Mar 20, 2012 Reply

  Det finns inga “teoretiska polärdiagram” som stämmer i realiteten. Enda sättet att få fram ett korrekt plärdiagram är att logga sina data om och om igen. En del använder mjukvaran Adrena Optima som hjälpmedel i sin loggning. Annars funkar det även med Expedition eller med stor dämpning på instrumenten och papper och penna, allt beroende på hur mycket tid man vill lägga.

  • Joakim Mar 20, 2012 Reply

   Hur definierar du “stämmer i realiteten”? Jag var jättenöjd med 2008 ORCi polardiagram, som jag använde som de var tills 2011 när jag sålde båten. Det var bara på sidvindar man kunde se nån avvikelse.

   Jag tror att de är mycket viktigare att man lär sig sina polarer än att hur noggranna de är. När man har hela tiden någonting att jämnföra med, lär man snabbt att i de här förhållandena kan man inte nå polarer (tex. på grund av stora vågor) och i några andra måste man vara snabbare.

 5. Pelle Lindell Mar 20, 2012 Reply

  Om man känner ett oemotståndligt behov av att leka med ett VPP finns ett ganska trevligt och gratis excelprogram här: http://pkboatplans.blogspot.se/2011/10/sailboat-velocity-prediction-program.html

  Ett VPP funkar varken bättre eller sämre än de använda modellerna för motstånd och segelkrafter. Det här excelprogrammet är baserat på de vanligaste öppet publicerade modellerna (Delft-serien för motstånd) och borde ge liknande resultat som många andra generella program. Man kan förvänta sig att ett sådant här program ger rimliga resultat för båtar som liknar den systematiska serie det är baserat på (dvs konventionella C/R med tämligen “gammaldags” skrovform) men att det blir allt sämre ju mer den aktuella båten avviker och då specellt om dess propotioner på huvudimensioner (L/B, B/T, CB etc) ligger utanför serien så att programmet måste extrapolera.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.