Sam Davies | we love you!!!

davies_20090214_033.jpg
Så passande att Sam Davies går i mål som trea i Vendee Globe just på alla hjärtans dag! Foton: Jean-Marie Liot/DPPI/Vendee Globe.

Det är svårt att jämföra olika prestationer, men det känns inte som det finns någon så positiv och inspirerande jorden-runtseglare just nu. Framförallt för alla tjejer. Vill man – så kan man!

Dags för seglargymnasierna att engagera Pia L’Obry och SSF att sätta upp ett soloseglarcentrum med Minis för jolletjejer som vill ta steget.

“I have just sailed around the world. It is amazing.”

“It was an incredible finish, pretty full on. I managed to make the most of a nice sunset with 20 knots of wind and on the helm with my I-pod on singing out loud, then some fast reaching and then I was taken by surprise because the boats came out to meet me so early and stayed with me for about an hour. And so it was a bit full on because there was a lot more wind than I anticipated and so I had to do a bit of sail changing and so lots of action right up to the end of the race.”

On what it felt like to cross the line:

“It was kind of almost disbelief when I crossed, it really does just seem like yesterday when I was leaving, and I can’t believe I have sailed all the way around the world, so it is really a weird feeling and I think it is going to take a couple of days to sink in what I have done.”

“It does not feel like 97 days, it went really, really quickly. It is only when I think things like when I left here it was 2008 and now it is 2009 and things like that, that has been a bit of time.”

On her finishing third, way beyond her expectations:

“I never ever thought I might finish in third place, not at all, not at all, I could not even imagine being able to finish in fifth in the top five, I was kind of hoping to make the top 10, this really is a dream finish.”

On here abundant energy and good humour, even in the face of adversity:

“It really was all such fun. Maybe as well that is just my way of getting through the hard moments, trying to find the positive side of everything and use that energy to battle through the tough times, but, no I enjoyed every single day of this race, and I surprised myself even, I knew I would enjoy it, but I did not realise I would enjoy it this much and it is an amazing way to do the race.”

“It was brilliant to see everyone at the finish. They have done such a good job, supporting me, and sending me messages every day, and answering the phone whenever I called, and so it is really nice to see them, but because we have been so close and they have been supporting me, then it does not feel like we have been apart throughout the whole race. And it is nice, nice to see their faces. My mum and dad look really proud.”

And anticipating the welcome when she goes down the canal at around 0900hrs local time:

“ I am quite glad I finished at low tide, giving me a little bit of peace to think about the welcome, and to think about the race I have done, instead of just going straight on land and having tons of people around me, so it is nice.”

davies_20090214_287.jpg

davies_20090214_306.jpg

10 Comments

 1. Patrick L Feb 14, 2009 Reply

  Helt enkelt enastående. Årets prestation.

 2. Håkan Feb 14, 2009 Reply

  En ny seglarikon är född! Sam kommer att bli större än både Dame Ellen Mac Arthur och Isabelle Aubry, genom att hon har en så positiv attityd och utstrålar sådan glädje i det hon gör. En fantastisk tillgång för allt PR-folk som ska “sälja” kappsegling och sponsoerna omkring. Jag har följt henne dagligen på Vendee-Glodes webb. När hon nu är i mål kommer jag att sakna hennes dagliga rapporter fyllda av bubblande skratt.
  För övrigt har denna upplaga av Vendee Globe ju varit otroligt händlesrik och spännande att följa. Webbsidan har varit en daglig direktkontakt med “det stora öventyret”, ensamasegling utan uppehåll eller assistans, jorden runt”. Volvo Ocean Race når inte alls samma nivå och för oss som “seglar med” via webben har inte VOR-webben samma underhållningsfaktor.
  Nu väntar jag på att se Rich Wilson komma i mål, äldst av ensamseglarna, men med en enastående vilja!

 3. Leino Feb 14, 2009 Reply

  Hon är verkligen enastående med all sin energi o positivitet. Att det gått bra för både henne och Dee (förutom en delaminerande stor) tycker jag inte är så konstigt. Tjejer är bättre lämpade för sådana här race på många sätt som väl väger upp de fysiska förutsättningarna. Tyvärr inte många tjejer som vill testa sina gränser, låt oss hoppas att Sam lyckats inspirera några fler nu :-)

 4. Claes Redin Feb 15, 2009 Reply

  Håller med #1 och #2 helt. ( #3 Hmmm )
  Har följt VG med stor behållning och kan inte förstå svensk medias totala avsaknad av intresse. Har inte årets VG haft allt?
  Dramatik, spänning, intressanta personligheter, mediastjärna (Sam), videoklipp, dagliga rapporter och givetvis fantastiska prestationer. Ändå, nästan tyst i Svensk TV och mycket lite i pressen.

  Det visas ju 100ggr mer Curling i TV. Curling…
  Är intresset (antal utövare), sponsor-möjligheterna, “media lämplighet” (Spänning, Drama etc.) så mycket större för Curling än för segling?

  Jag förstår det inte. Kan någon förklara.

 5. Leino Feb 15, 2009 Reply

  Inga svenskar i VG, varken tävlande eller sponsorer. Tror sponsorerna tycker sverige är en flugskit på kartan. Media måste köpas, utom då SVT.
  Vaddå hmmm? :-)

 6. Dennis K Feb 15, 2009 Reply

  YES!! I love her.. ! Hoppas hon är tillbaka om 4 år med en ny båt. Någon som vet vad som hände med GENERALI – Yann Elias båt , man tappade väl bort båten ? eller har man hittat den ?

 7. Erik B Feb 15, 2009 Reply

  Ang. Generali,

  Australiska flottan insåg att de skulle totalkvadda Generali om de försökte lyfta ombord henne med 3-4 m sjö. Alternativet var att lämna henne med stängda luckor och allt beslaget. Det skrevs om att teamet skulle ut och hämta henne men om de har gjort det har jag inte hittat.
  Trackingen borde ju fungera ganska länge om allt annat är avslaget. Lite mycket pengar att lämna därute…

  När det gäller VM Matériaux är det knepigare eftersom hon ligger upp och ner med kraschad rigg under sig och dessutom i ett betydligt värre område.

 8. Leino Feb 16, 2009 Reply

  Generaliteamet for iväg för att hämta henne men trackern slutade sända innan de kom fram och de hittade inte heller henne där hon borde varit. Det var det sista jag läste.

 9. Leino Feb 17, 2009 Reply

  Nu är även Brian Thompson 5:a och Dee Caffari 6:a i mål. Sam blev 4:a efter Marc Guillemot som ju fick fler timmar borträknade efter att de assisterat Yann Ellies då han låg med brutet lårben. Marc seglade de sista 1000Nm utan köl.
  Vincent Riou ska räknas som trea tillsammans med Marc eftersom han plockade upp Jean Le Cam från hans kapsejsade VM Materiux och som följd av det mastade av PRB.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.