Hanse köper Dehler

Lite sent ute… men här är i alla fall veckans nyhet i marinbranschen: Hanse köper Dehler. Synpunkter? Analyser? Spontana tankar?

HanseYachts AG sätter kurs mot Dehler.

HanseYachts AG has meddelar idag att den preliminära styrelsen av kreditorer för Dehler-varvet har accepterat vårt bud för att förvärva Dehler-varumärket.

För över 45 år sedan utvecklade båtbyggaren Willi Dehler inte endast tysklands största varv på den tiden utan han insåg även vikten av innovation av konstruktion och utrustning av segelbåtar som var revolutionerande och som än idag är gällande. Han var också den som genom Dehler-varumärket gjorde segling till en sport för den bredare skaran av seglare.

I dessa tider är det dock svårt för en nischtillverkare att hålla produktion med maximalt krav av kvalitet. Under HanseYachts-gruppen och dess ledning får Dehler-varumärket möjligheten till alla fördelar från inköp till tillverkning som finns hos en storskalig tillverkare. Planen är att mellanstora modeller ska tillverkas i enheten som ligger i Meschede-Freienohl i Sauerland. De större modellerna kommer att tillverkas i separat tillverkningsenhet i Greifswald.

Ytterligare är planen med rekonstruktionen att utveckla enheten i Freienohl till ett utställning-och servicecenter. Det geografiska läget är mycket lämpligt för att skapa tysklands första center för vattensport med permanent utställning av segel-och motorbåtar, båtförsäkring- och finansiering, tillbehör & utrustning, segeltillverkare och andra verksamheter inom marina området.

Sammantaget förväntas detta koncept att skapa nya arbetstillfällen.

13 Comments

 1. Joachim May 2, 2009 Reply

  Strukturrationalisering i branschen. Inte sista affären i raden av sådana. Bra eller dåligt? Det kommer båtköparna att avgöra.

 2. Dehlerdoris May 2, 2009 Reply

  Det kommer som Joachim påpekade att ske en hel del förändringar i båtbranschen. Inget är heligt och frågan är hur länge man kan hålla andan. Selde´n levererade 60 riggar/veckan till Bavaria förra året så här dags. Nu är det 6 riggar/vecka.
  Ska bli mycket intressant o följa utvecklingen.
  För besättningen på Dehler 34 Doris är det dock bara W2SB 27/5 som gäller.
  Kolla på:
  http://www.dehlerdoris.blogspot.com
  //StefanK

 3. Mats May 2, 2009 Reply

  Om jag inte förstod det helt fel så har Polska Delphia köpt formarna till 34, 44 och 60-fotaren. Därefter så var det flera intressenter som bjöd på varumärke etc…

 4. Krister May 2, 2009 Reply

  Hanse behöver öka volymerna.
  Nu samma skrov i en prestandalinje och en cruisinglinje…blir mer likt Benetau nu….
  För dehlerfreaks blir det ju ingen kvalitesthöjning direkt…nu får blir det limmade skott i sika o vridstyvhet som en riktig hanse (orm) i seglingen…Pratar om erfarenheter från Hanse 37 o 242an….

  Men bra om de kan realisera Pacer 38an…då tror jag på detta märke i framtiden…

 5. Stefan May 3, 2009 Reply

  Hanse har förhoppningsvis inte köpt varumärket Dehler för att förstöra det. Fabriken i Freienohl ska ju fortsätta bygga Dehlerbåtar och kvalitet finns nog inbyggt i den fabriken skulle jag tro.
  Får väl hoppas att det inte blir som med SAAB, där man har gjort en OPEL med SAAB-dekaler.
  Undrar hur länge X-Yacht kan fortsätta själva?
  Det kommer fler strukturförändringar var så säker.
  StefanK
  http://www.dehlerdoris.blogspot.com

 6. Krister May 3, 2009 Reply

  E saab en Opel med dekaler?
  E Volvo en Ford?
  E Jaguar en Tata?
  En en Oceanis en First
  Då e numera Dehler en Hanse… definitivt!

  inget företag köper ett annat utan syfte att rationalisera…och utnyttja ökade volymer till gemensamma inköp mm. Dvs sänka kosten….
  Få varv kan göra som Bavaria och be Volvo Penta montera drev innan leverans…

  Dehler har väl bara varit en högkvalitativt var de senaste åren på 2000 talet?

 7. Stefan May 3, 2009 Reply

  Krister, jag har jobbat på SAAB-Automobile i 17 år så jag vet vad som döljer sig bakom dekaler och lite Troll-design.
  Tyvärr får man säga när det gäller SAAB som jag verkligen lider med.
  Tyvärr är väl situationen för Volvo o alla ingående Fomoco-delar snarlik.
  StefanK

 8. Joachim May 4, 2009 Reply

  Fel att lägga bilaspekterna på denna affär. Tror att det finns fler seglingsintresserade i ledningen på dessa bolag än det finns bilintresserade i toppen av Ford och GM. Den som lever får se…

 9. New era has arrived! May 4, 2009 Reply

  Financial Hanse is in the same trouble. Interim report 08/08-01/09 shows a loss of 10 m€ and turnover of sailboats now only 18.4 m€ compared to 47.6 m€ in previous year!!! But fortunately they have only 2.7 m€ liabilities and 6.2 m€ in cash. See for more details http://www.hanseyachts.com/EN/Investor%20Relations/Finanzberichte.aspx

 10. Henke May 4, 2009 Reply

  #6 Nja. Kvalitén på Dehler har nog varit hög längre än de senaste åren. Lite av Dehler´s ledord genom alla år. Däremot har det väl funnits en del övrigt att önska när det gäller designen, som blivit – i mitt tycke- avsevärt vassare sedan J&V började anlitas i slutet av 90-talet.

 11. Expressen May 6, 2009 Reply

  Det kommer att hända en hel del framöver i båtbranschen. Från ett tidigare inlägg räknade jag snabbt ut att Bavaria i nuläget har en årstakt på 300 (!!!) båtar. Tillverkningen är dimensionerad för 4 500 båtar. Hur får ägarna ihop det?

  Känns inte utvecklingen igen från 80-talet då Albin Marin en då stor aktör först gjorde en rad fusioner för att därefter gå omkull? Så frågan är hur det kommer att se ut om några år. Vilka kommer att finnas kvar? Kommer volymerna tillbaka?

  En sak är dock säker och det är att båtarna kommer att finns kvar. De som valt bättre kvalitet och seglingsglädje (t ex Dehler) kommer antagligen att var nöjdare under tiden. Läste någonstans att nedbrytningstiden för en plastbåt är 2000 år :-).

  Med tanke på kvalitén på de svenska volymbåtarna på 70 och 80-talet kommer säkert de budgetbåtar som sålts på senare år att segla länge de också. Ägarna kommer säkert att komplettera med bättre bottenstockar, röstjärnsinfästningar och täta läckor etc så att de på sikt också funkar någorlunda.

  • Anders May 23, 2012 Reply

   Så var det snart slut med produktionen i Freienohl. Hur går det nu med Dehler-kvaliteten? Finish som på Hanse? Jag har i och för sig ingen erfarenhet av hur Moody ser ut. De ska ju göra Moody och Dehler tillsammans.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.