European Yacht of the Year 2009/2010

Återigen dags för båtjournalister i Europa (Båtnytt, Seilas, Bådnytt, Die Yacht, Yachting World, Voile, Yachtrevue, Swissboat, Yacht & Sail och Yate) att utse åres båtar i Europa.

Frågan är vad ni tycker? Här är de som tävlar i kategorin “Performance Cruiser”…

boty_arcona340.jpg
Arcona 340

boty_first40.jpg
First 40

boty_GrandSoleil46.jpg
Grand Soleil 46

boty_97.jpg
J/97

boty_winner1220.jpg
Winner 12.20

12 Comments

 1. SWE Jul 26, 2009 Reply

  Röstade på J97 då den väl är den enda båten med rorkult, annars hade Arconan legat bäst till. Varför skall alla nya båtar ha ratt? Enligt mig är rorkulten oslagbar för känslans skull!!
  //SWE

 2. TORE Jul 26, 2009 Reply

  HVORFOR ER IKKE LANDMARK 43 MED I AVSTEMINGEN? HVEM ER DET SOM NOMINERER BÅTER?

 3. Leino Jul 26, 2009 Reply

  känns som det är mest seglingskänsla/glädje i J97

 4. Feffe Jul 26, 2009 Reply

  Heja Arcona !

  // F.

 5. Patrick L Jul 26, 2009 Reply

  Var nere och provseglade Grand Soleil 46 i Italien i våras. Fantastisk cruiser/racer enligt min måttstock. Spatiösa utrymmen och mycket fina materialval/hantverk parat med fina seglingsegenskaper. Kul att GS har blivit nominerade denna gång!

 6. Henke Jul 26, 2009 Reply

  Kanske kan det glädja SWE att nya HR 310 har pinne?

 7. Large Oct 14, 2009 Reply

  Har provseglat Arconan, måste säga att man lyckats para riktigt vassa prestanda med en otroligt fin finnish. Detta i kombination med 34-35 fots-marknadens största akterkabin gör att jag överväger att slå till.

  Definitionen av en Cruiser Racer!

 8. Johan Oct 14, 2009 Reply

  Lika ointressant som vanligt med sådana här “tävlingar” mellan båtar. Hur görs praktiskt jämförelsen mellan GS 46 och J97? En 46-fotare seglar (förhoppningsvis) klart snabbare än en på 32 fot. Boendekomforten skiljer antagligen avsevärt också. J97an väger inte ens hälften. Den är ju som en jolle i jämförelse. Inköpspris skiljer antagligen avsevärt också. Och början man titta på vad lite ny utrustning kostar och tittar på tex ett nytt storsegel till de båda båtarna och jämför pris så lär det skilja en hel del även där… Vad är det ens som de båtarna ha gemensamt? Inte samma kundkategori i vilket fall.

  • Patrick L Oct 14, 2009 Reply

   Ointressant är det säkert för vissa. Men jag tycker nog att EYOTY fyller en funktion i marknaden även om jag inte alltid (inte ens ofta) håller med om den slutliga vinnaren. Man kan ju alltid diskutera kategorier och vilka kriterier som skall avgöra, men till syvende och sist är det som med alla andra priser: Det är juryn som avgör på kriterier som inte ligger alla närmast. Det är ju själva poängen med den typen av priser. Vi läsare brukar ju också ha vår chans att säga vad vi tycker genom oändliga polls som inte leder någonstans om man inte kategoriserar respondenterna rätt och säkerställer det statistiska underlaget.

   I EYOTY är det ändå en rätt stor jury med representanter från de största båttidningarna. Och priset har en ganska tydlig cruising-profil. Det finns därmed massor med fina båtar som aldrig kommer med ens i nomineringarna för att de inte uppfyller grunderna för nominering.

   På samma sätt fungerar det ju även här på Blur.se: First 40.7, IMX-40 eller för den delen Grand Soleil 43 och massor av andra båtar är väldigt fina segelbåtar som både vinner race och går att bo i men de har inte en chans i “Sweet…” eftersom Blur-juryn har sina egna kriterier för vilka som kommer med där och de rimmar inte statistiskt med hur folk köper båtar. Sweet-båtar skall ju gärna vara lite ouppnåeliga och extrema i någon riktning (förutom J/båtar då som enligt mitt tycke inte förtjänar att med varje modell automatiskt ha en plats i Sweet – men det kan jag i och för sig acceptera som lokal marknadsföring för att ha nöjet att läsa Blur.se).

   EYOTY är ju på det sättet – i motsats till “Sweet…” – ett pris som ändå försöker grunda sig på de kriterier som folk i gemen faktiskt köper sina båtar på! Jag tycker att båda synsätten har sitt berättigande.

   Hittade en film som beskriver lite av tänket bakom EYOTY-processen. Testar om den går att bädda in här:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.