Tjörn Runt 2009 | videosnutt

Tack för allt support & alla gratulationer!

Jag var lite orolig att vi hade tappat vår “mojo”, men uppenbarligen har vi hittat den igen…

För oss amatörer, som inte har segelmakare eller andra halvproffs ombord, tar det tid att få fart på en ny båt. Jag minns när vi körde Tjörn Runt för två år sedan då båten var ny. Då nådde vi inte våra targets en enda gång på kryssen ner mot Rönnäng. Numera prickar vi dem i mörker under shorthandedsegling, vilket förresten är något jag kan rekommendera för att lära känna en båt och i lugn och ro testa fram vad som funkar och inte.

Kvar på agendan i år finns (se till att anmäla er):

Nedan några klipp från vårt race. Höjdpunkter är när Gurra på fördäck sugs (?) ner i fördäckslukan och när trötta gubbar efter racet omedvetet lyckas kämpa ner stora gennakern i säcken som hör till stagseglet….

13 Comments

 1. Leif Arild Aug 18, 2009 Reply

  Gratulerer med Tjørn Rundt Peter, vet hvordan det føles å få klaff etter å ha jobbet et par sesonger med å få farten ut av en J/109 :-)

 2. Stefan Peterson Aug 18, 2009 Reply

  Och

  Arkörunt, Hundaicup, IRC mästerskap, Nynäs och Byxelkroken här på ostkusten.

  Stefan

 3. Hannu Aug 18, 2009 Reply

  När man sett ert agerande i er besättning, så är det bara att konstatera att man själv är en fullständigt hopplös familjeseglare…..
  Grattis återigen! Hårt arbete lönar sig!
  //Hannu

 4. Micke G Aug 18, 2009 Reply

  Ska ni inte ge GKSS och GOR en chans.
  Någon gång måste de ju lyckas få till en bra havskappsegling, men med för få anmälda så lär de väl inte anstränga sig.
  Snyggt seglat på TR , Grattis, själv var jag på bröllop.
  Obegripligt att man absolut alltid måste hålla på med sådant på lördagar och under sommaren. Vad är det för fel på November och tisdagar eller dyligt.

  Mvh Micke G

 5. JS Aug 18, 2009 Reply

  Undrar bara vad det stod på loggen när du ler brett Peter ;)
  Jäkligt bra seglat!

 6. Author
  Peter Gustafsson Aug 18, 2009 Reply

  Vi står över Göteborg Offshore Race i år. En månad före start är det en enda båt anmäld (en Nordship 43), startavgiften är 2.500 och att köra i slutet av september på Skagerrak är lite av en chansning. Det kan bli riktigt jävla tufft om man har otur… och vi har dragit över skadebudgeten redan i år :-)

  Göteborg Offshore Race har senarelagts och blivit en höstsegling. Detta för att anpassa den bättre efter många seglares önskemål.

  Man övergav sin tidigare helg, som ju låg perfekt veckan före Tjörn Runt (skulle ju kunna locka en del Norrmän till bägge eventen) bara för att man inte skulle kollidera med årets ORCi-EM i Ystad (dit 5 västkustbåtar åkte). Jag hoppas att GKSS tar tag i GOR framöver och ger det den status det förtjänar. Inte flyttas Gotland Runt eller Fastnet till hösten för att någon vill köra ett EM?

  Några båtägare har tyckt att det är dyrt med 2.500-3.500 i startavgift. Jag tycker inte det är någon showstopper om det är riktigt bra arrangemang som ger “value for money”. GKSS svar till Team Xtreme i alla fall:

  Hej Erik

  Jag som svarar dig på din fråga om anmälningsavgiften för Göteborg Offshore Race 2009, är tävlingsledare för denna tävling.

  Att anmälningsavgiften är 2.500 svenska kronor för din båt beror på att:

  * svenska kronan har en sämre kurs än den norska.
  * vi måste betala hamnavgiften på Marstrand för alla båtar som kommer och en del ligger i flera dagar.
  * vi måste köra alla funktionärsbåtar som vi använder tur och retur Göteborg – Marstrand. Det kostar.
  * eftersom Marstrand är en ö och våra funktionärer inte bor där, men ställer upp gratis och till och med tar ledigt från sina jobb för att kunna göra en tävling för er seglare, så måste vi som arrangör åtminstone se till att dessa personer får mat och husrum under tävlingen. Det kostar.
  * Priser kostar pengar.
  * Vi ska som arrangör givetvis försöka göra er tävling och vistelse på Marstrand så trevlig och angenäm som möjligt.
  * Får vi sponsorer till tävlingen, vilket varit extremt svårt i dessa dagar, så ska vi givetvis se till att seglarna får del av detta.

  Med detta vill jag bara förklara, varför Marstrand kanske är dyrare än andra arrangemang och tävlingar.

  Jag hälsar dig hjärtligt välkommen till Göteborg Offshore Race och önskar dig och din besättning lycka till i tävlingen.

  Med vänlig hälsning
  Kerstin Holmberg
  GKSS

 7. Patrick L Aug 18, 2009 Reply

  En kommentar gällande GOR. När vi diskuterade detta i Havskappseglingsförbundet så var kopplingen förstås att det normalt sett brukar vara ungefär samma båtar som åker på havskappseglingar oavsett om det är GOR eller ORCi EM. GOR har inte lyckats attrahera så många seglare trots att det “ligger perfekt” så det kanske inte var flytten som var det stora problemet?

  Det är svårt att göra alla nöjda. Vi har tidigare lidit av att våra mästerskap är alldeles för sent annonserade och svårplanerade och seglarna har efterlyst en bättre planering, därför bestämde vi tidigt att vecka 32 skulle mästerskapsvecka och det krockade då med GOR, som GKSS som konsekvens beslutade att flytta.

  Hur man än vänder sig har man ändan bak…. :-)

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 18, 2009 Reply

   Som du säger är nog inte flytten det stora problemet. Man har haft svårt att hitta ett format som funkar under flera år. Mycket synd då det är GKSS enda kappsegling för storbåtar och många andra kappseglingar i regionen slagit rekord i år…

 8. classe Aug 18, 2009 Reply

  Varför sitter inte alla i lovart när ni har brant slör? HAn som kör vinshen bör lägga upp tampen på vinshen i lovart, dels blir det bättre kraft för honom och vikten på rätt ställe. Lite tips bara. . Bra seglat.

  • Patrik H Aug 18, 2009 Reply

   Helt rätt ur de perspektiv du nämner men men det finns ett par till. Som trimmer måste man ta ett par steg fram om man kör på lovart och det är inte roligt för nacken och lite farligt då man också fär sämre balans.
   Vi provade korsskotning någon gång i början och det blev duktigt kaos i sittbrunnen, speciellt i gippen. I så fall får vi nog fixa avlastare så att skotet kan flyttas mellan vinscharna.

 9. Pelle P Aug 18, 2009 Reply

  Helt rätt Classe! Vi borde korsskotat där, alltid nått att förbättra…

 10. Micke G Aug 18, 2009 Reply

  Perfekt hade nog varit veckan efter TR. Krockar bara med Öppet varv men det måste väl vara bästa tänkbara reklam med välseglade båtar i bra konkurans på en riktig havskappsegling även på västkusten.

  //Micke G

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.