Spinnakerstrumpor

spinnstrumpa-1.jpg
Under diskussionen om vintermeck så kom ämnet spinnakerstrumpor upp. Vi har kört en variant som tydligen kommer från Royal.

Den har funkat helt ok, men jag har haft svårt att hissa strumpan vid sättning, då seglet har korvat sig. När jag låter seglet själv “skjuta” upp strumpan går det bättre, så det kanske är det som är tricket? Med gennaker så vill man ju ta hem på halsen lite först (så inte denna hamnar i vattnet) och då blir det svårt att sträcka seglet när man hissar upp strumpan…

Tydligen så finns en nyare variant med glattare duk och där där hissningslinan går i ett eget fack, vilket minskar chansen att den snor sig?

Bra tips & trix kring det här med strumpa?

16 Comments

 1. Arnold S Sep 28, 2009 Reply

  Jag har en strumpa från North Sails och där går tampen för hissning/halning av strumpan i separat fack. Har fungerat klanderfritt under frekvent användning i tre säsonger.

  Ett fåtal gånger har jag haft problem med hissning “korvning” men det har varit då den som skött skoten varit lite het på gröten och pga för tajta skot skjutit upp tratten med påföljd att seglet korvat sig.
  Funkar bäst om man hissar strumpan utan att ha alltför mycket spänn på skot de första 3-4 meterna därefter brukar vinden hjälpa till att trycka upp strumpan allt eftersom gennakern fylls.

 2. Göran Sep 28, 2009 Reply

  Jag köpte en strumpa som den på bilden i somras. Ner går fint, men gennakerns skothorn är för stort och stelt så vid hissning måste hornet hjälpas ur tratten för hand. Ett planerat vintermeck är därför att ta bort tratten så att öppningen blir plattare. Silikonbehandlad duk enligt Royal, men ingen kanal för linan.

 3. Lars S Sep 28, 2009 Reply

  Jag har en likadan som dig Peter. Använder den bara med familjen och vid fåmanskappsegling. Är inte helt övertygad gällande funktionen då den ofta är motsträvig, men det kanske beror på ovana då jag nästan alltid kör utan strumpa…
  Lars S

 4. martin Sep 29, 2009 Reply

  Har testat olika längder på strumpan i förhållande till gennakerns längd under året. (bara testat på NS strumpa, som jag givetvis anser vara den bästa ;-) )
  Jag tycker strumpan funkar kanonbra om den slutar precis ovan skothornet i helt neddraget läge. Går tratten förbi skothornet så sätter sig ofta hornet på tvären när man drar upp strumpan och “korvning” uppstår.
  Visst blir det lite fladder med den duken som är utanför men vi har aldrig haft problem med att strumpan skulle åka upp ofrivilligt.

  Mvh
  Martin Strandberg

 5. Christian Sep 29, 2009 Reply

  Har i höst seglat en del med både Royals och Norths strumpor och båda funkar mycket bättre än vad jag förväntat mig. Det kan vara lite knöligt med skothornet på gennakern när man hissar så ibland brukar vi dra ut det först. Har också provat med olika sätt att fästa hornet. En smidig tylaskahake och gemensamt skot på c:a 1.5 minskar risken för att det trasslar.

  • Mats Sep 29, 2009 Reply

   Jag har kört väldigt mycket med royal-strumpa, både med asymmestrisk och symmetrisk spinnaker.
   I början hade jag ganska mycket problem med att den “korvade” sig när man hissade.
   Två saker som jag noterat som nu gör att jag inte haft några problem det senaste året är:
   1. Se till att hisslinan alltid ligger direkt mot strumpan hela vägen och att spinnen inte är roterad runt.
   2. Sträck hela underliket neråt så att duken sträcks inuti strumpan. Om man är två som hissar kan en person hålla i underliket under hissningen. Om man är ensam så får man kolla om spinnakertyget börjar följa med upp, så måste man direkt sträcka duken nedåt igen.

   Utan strumpan hade jag avstått många gånger från att hissa 140 kvm när man är underbemannad, men med känns det mycket säkrare.

   (jag har en lite kort strumpa så att hornen alltid är utanför)

 6. Tore Källmark Sep 29, 2009 Reply

  Som tillverkare av den diskuterade strumpan är det både kul och lärorikt att följa diskussionen. Som framgått är det vår gamla modell som diskuteras. Sedan något år tillbaka har vi en ny oval tratt som är formsprutad, lättare och har mjukare former för att elliminera risken för upphak. Den ovala fomern medger också att strumpan lättare passerar större och stelare förstärkningar. Tratten är utkragad även uppåt, där tygdelen ansluter, vilket också bidrar till att minska risken för upphak vid hissning av strumpan. Vi säljer ca 400 strumpor om året, varav de flesta till ostkusten. Den är suverän vid nöjessegling, men används mer och mer vid kappsegling, särskilt när man kappseglar shorthanded. Beträffande separat linkanal finns det som option, men följer man instruktionen noga i kombination med en funktionsanalys så behövs ingen extra kanal. Även med den nya modellen rekommenderar vi att man tar ett stadigt tag runt hela seglet och håller kvar seglet nere i början av hissningen av strumpan så att en stor del av seglet blir exponerad innan man släpper taget och hissar strumpan i topp. Då funkar det! Lite bilder, bruksanvisning mm finns på http://www.royalmarine.se

 7. Patrick L Sep 29, 2009 Reply

  Kör med Norths strumpa på min A-3 gennaker och det funkar kanonbra. Strumpan är något kortare än liken så det är sällan problem med att det korvar sig.

 8. Krister Gustafsson Sep 29, 2009 Reply

  Har kört med en lånad, “gamla” Royal strumpan under sensommaren. Har nu köpt två av den nya sorten till Runnern och Reachern. Testade med Reacher i helgen. Man behöver sträcka tackline ordentligt och som Tore skriver så behöver man hålla kvar seglet i början av hissningen för att minska trycket inne i strumpan, clew får inte vara för spänt i början för då korvar det sig. Den ligger ju en bit in i strumpan speciellt på lite mindre Reachern.
  Vad vi råkade ut för också var att strumpan “åkte” ned ngn meter när den var hissad på min ngt smala genacker men troligen berodde det på att jag inte trimmat in längden på hisslinan som nog ska vara lite mera spänd.

 9. per J Sep 29, 2009 Reply

  Jag har ingående använt BÅDE royal-strumpan OCH north-strumpa. Det är skillnad. Royal gör en bra strumpa. North gör en bättre.

 10. Team Styrbord Sep 29, 2009 Reply

  Tycker att båda strumporna funkar bra, vi använder konsekvent strumpa till gennaker, den funkar bra även i ganska hård vind 16 m/s true. Viktigt vid nedtagning att falla så gennakern faller ihop. Sättning brukar strumpan själv sköta så fort det kommit lite vind i gennakern. Mest komiska var när en kille tappade blå linan och den hängde 5 meter utanför mantåget, gick inte att få tag på trots en massa olika tricks. Bara och ta ner som vanligt fast med en strumpa som kom åkande med fallet.

 11. Author
  Peter Gustafsson Oct 3, 2009 Reply

  Mitt halshorn blir ju ganska “långt” eftersom det skall ut på peket, så när strumpan hänger rakt ner så hamnar sista metrarna lätt i vattnet om man inte tar hem i tackline.

  Så det blir ganska mycket för en person när man skall hissa strumpan, hålla ner hela seglet och samtidigt hålla halsen ur vattnet. Ofta på brant halvvind… Normalt gör vi detta i lä, ungeför vid vanten, men man kanske skulle göra det framme vid förstaget där man kan ha tackline mer sträckt? Några bra tips?

 12. Krister Gustafsson Oct 4, 2009 Reply

  Jag hade med mig Jesper Hoffstedt och Ola Danielsson ut på en tur igår på Bandito, vi körde typ 30 mil igen, vinden Syd 10-15 m/s. Jag har ju precis köpt två nya strumpor och vi valde att testa den största genakern, 80 kvm.
  Vi hissar alltid framme vid pulpiten om det är det bästa sättet vet jag inte men det funkar bra tycker jag. Vi kopplar tack, skot i seglet och strumpans blå lina i båten. Vi hissar sedan strumpan i lä av förseglet. Är det för brant så får jag problem redan här då fallet lätt kan gå bakom fiolstaget. Är jag ensam så står ju jag i brunnen och då är det extra känsligt eftersom ingen hjälper strumpan att hamna rätt. Jag försöker redan här falla av ganska ordentligt, vinden akter om tvärs om jag är ensam.
  När strumpan är i topp sträcker jag tackline direkt. Sedan hissar vi strumpan mha av den teknik som beskrivits i flera inlägg. Håll ihop seglet tills strumpan kommit förbi skothorn och verkar löpa fritt ända upp. Skota hem och lova upp lite vackert.
  Det funkade bra i helgen men när vi gippade med strumpan så blev det ändå ngt kink när vi skulle hissa igen så jag fick dra den upp och ned några metrar och ggr, sedan gick det att hissa igen.
  Bra drag i grejerna och nytt fartfrekord på 16 knop.

  mvh Krister

 13. Hans Nov 23, 2009 Reply

  Funderar på att damma av spinnakergrejorna till nästa BR.
  Känns som om spinnakern har ett lite större register än vår gennaker (behöver inte skära så mycket…)
  Ni som kör med spinnaker – har ni en mindre hårdvindsblåsa?
  I så fall, hur mycket mindre än standard och i vilken dukvikt?

 14. PelleL Nov 23, 2009 Reply

  Min idé om den ideaiska spinnakergarderoben till en “normal båt” är
  Lättvinds VMG i 0.4 oz (superlight 40 eller AirX 500).
  Medium läns i 0.6 oz (supercote 60 eller AirX 600)..
  Slör+hårdvindsnacke, full halvbredd men smala skuldror i 0.9 oz (supercote 90 eller AirX 700).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.