Meanwhile at Cape Horn….

Det var mycket debatt när Jessica Watson (född 1993) skulle bli yngst att ta sig runt jorden non-stop solo. Under ett träningspass seglade hon på ett fraktfartyg, vilket så klart gjorde att många tvivlade på hennes förmåga (och färäldrarnas ansvar). Nu har hon i alla fall lyckats ta sig till Kap Horn, vilket inte är illa…

31 Comments

 1. Stefan Peterson Jan 15, 2010 Reply

  Som far till en dotter född 1993 är jag tveksam till detta men visst är det en prestation att tagit sig dit. Vicky var på Vitsgarn i somras på seglarläger och lärde sig att hantera en segelbåt på egen hand. Det tyckte jag var bra och nu kan hon sköta båten själv med kompisar. Men att ge sig iväg ensam på något sådant no way.

 2. schvidja Jan 15, 2010 Reply

  Jag har också en -93 a hemma och hon klarar mycket men den tunga biten att vara helt ensam under så lång tid och klara allt på egen hand kan inte vara lätt rent psykiskt. Jessica gör en otrolig bedrift, helt i klass med Knox.

 3. J-O Jan 15, 2010 Reply

  Min dotter som är 93:a klarar säkert också av seglingen, men det psykologiska.. Jag håller inte med att det är en bedrift, det är idioti att skicka ut barn på en sådan resa själv.

 4. Peter Gustafsson Ska Jan 15, 2010 Reply

  Alltid lätt att göra saker när man inte fått första smällen än.

  Detta är ingen bedrift.

  Det är en lycksökare som rymmer hemifrån.

  //pg

 5. PeterK Jan 15, 2010 Reply

  20 m/s säger hon, sittandes lugnt leende ner i båten och det verkar knapp gunga…..What’s wrong with this picture????

 6. Kalle Jan 15, 2010 Reply

  Håller nog med PeterK lite grann. Är hon verkligen ute på havet? När själva klippan visas filmar hon inte sig själv utan kommenterar bara lilderna…Det är väl inte en ny “Donald Crowhurst” ;-)

  • Jonte Jan 15, 2010 Reply

   14 knots..7m/s..

 7. Kalle Jan 15, 2010 Reply

  “gusting 40 knots” säger hon väl…

  • Jonte Jan 15, 2010 Reply

   Lyssnat några gånger nu…kan nog få det till 40 jag med.
   Hmmm…verkar vara behagliga 20 m/s..

   • Martin Jan 15, 2010 Reply

    Gusting, byvindar alltså. Är väl en 7-8 m/s i medelvind och så kommer det en och annan vindby farande och toppar ut på 40 knop, 20 m/s.
    Ser ganska behagligt ut på dom där bilderna men som sagt, man får lite Donald Crowhurst feeling ;). Borde kränga och rulla betydligt mer i den stökiga sjön.

    • Bengt-Inge Larsson Jan 15, 2010 Reply

     Det syns inte att det gungar för att det är filmat inne i båten och fastriggad kamera. Se sista 20 sekunderna av videon så gungar det mycket mer, för där visas utebilder med hav på. Och se

     denna video

 8. Jonas Jan 15, 2010 Reply

  Jag skulle fylla 16 när jag lånade föräldrarnas båt fösata gången. Allt gick bra men med facit i hand vet jag inte om jag skulle låna ut vår båt till sonen när han är 16.
  Trots detta låter ovanstående människor ganska avundsjuka, jag vet att jag är det.

 9. Tompa Jan 15, 2010 Reply

  Well, man kan bara konstatera att det finns 16-åringar som pallar mer än vi gamla gubbar tror tror.
  Skulle nog inte heller släppt iväg vår äldsta (93a) i första taget men å andra sidan, skulle hon vilja åka och sen faktiskt åka iväg (trots oss föräldrar) så skulle hon helt säkert klara det.

 10. Leino Jan 15, 2010 Reply

  Skulle knappast tro hennes föräldrar är överförtjusta heller. Coolt att en 93:a har såpass med erfarenhet o vilja att hon faktiskt kommit iväg.

 11. Bengt-Inge Larsson Jan 15, 2010 Reply

  I Australien verkar man lagt ner denna debatten om 16-åriga tjejers generella lämplighet för jordenruntsegling ensam, eftersom just denna tjejen verkar klara det bra.

  Inom sport är det så att det är få som har rätt attityd, alla är inte lika.
  Det finns en annan video där man ser på något som hänger hur mycket det gungar fast hon verkar vara helt oberörd av det, och inte lessen för att ha varit ensam i tre månader.

 12. Jan-Olof Jan 15, 2010 Reply

  Frågan är nog hur en 16-årings psyke klarar att vara ensam under så lång tid. Det är många vuxna som inte skulle klara detta rent psykiskt. Det lär ju märkas om media skulle orka bry sig att följa upp henne några år efter hemkomst, men se då är intresset slut….
  Om jag inte minns helt fel så stod förädrarna bakom beslutet att hon skulle åka.

 13. Bengt-Inge Larsson Jan 15, 2010 Reply

  Ålder är nog överreklamerad som grund för att bedöma en viss persons egenskaper, liksom kön. Hon har hjälp av sin satellittelefon som hon ringer hem med två gånger om dagen. Sedan har hon fått runt 20.000 kommentarer på sin blogg, varav de flesta lyckönskningar och hejarop. Därav 1800 på två dygn sedan Kap Horn-passagen.

  • Jan-Olof Jan 15, 2010 Reply

   Har en dotter som är 97:a, kanske skulle få i väg henne och slå rekordet…. Då kommer jag säkert i TV och får massa uppmärksamhet..
   Eller så skickar jag upp henne ensam i en luftbalong, nej det var visst redan gjort fast utan barn…
   (ålder har en stor betydelse då Hjärnan inte är färdigutvecklad. Låter man ett barn dricka alkohol?)

 14. Lennart G Jan 15, 2010 Reply

  Märkligt vad många tvärsäkra kommentarer det blev när Peter till slut visade ett klipp från Jessicas blogg/hemsida. Läs litet först innan ni uttalar er. Detta är ett mycket professionellt projekt med en mycket mogen och tuff 16-årig tjej. Jag kan rekommendera alla att följa hennes blogg. Den är mycket välskriven och följs av supporters i hela världen. Senaste inläggen har nästan 1000 kommentarer var.
  Självklart har hon valt en klassisk S&S-34 för uppgiften. Kanske inte så “nice” men chansen att komma fram ökar ju. Plus att den rör sig mjukt i sjön!

 15. Bengt-Inge Larsson Jan 15, 2010 Reply

  Man kan inte skicka någon på något sådant här. Det måste man vilja själv väldigt starkt, annars ger man fort upp. Sedan antog väl många att Jessica skulle ge upp efter ett tag eftersom hon är så ung, men hon är tuffare än hon ser ut (ganska smal).

  Tuff ambition av Jessica att köra non-stop. Det hade varit lättare om hon planerat in hamnstopp, men hon verkar inte göra det halvdant. Jag vet fyra ytterligare ensamma jordenrunt-seglare (alla över 40 år) som är igång. En tjej tänkte köra non-stop från Spanien men fick gå i hamn i Sydafrika för reparationer. En tysk och en japan som kör med stopp vid vissa ställen har fått oplanerade långa hamnstopp. Den fjärde, en indier som passerade Jessica alldeles före Kap Horn ska göra ett planerat stopp på Falklandsöarna och göra vissa reparationer där.

  Jessica är nu halvvägs och har inte stannat och har inga behov av det verkar det som. Hon har gjort vissa reparationer under gång, med telefonhjälp. Dock fungerar inte hyttvärmaren, vilket hon klagade över när det var +4C i hytten. Sedan har hon skrivit att det gör inte så mycket. Skulle nog fått 90% av 16-åringarna att ge upp?

  Inom en vecka startar ytterligare en 16-årig tjej en världsomsegling ensam non-stop, från Los Angeles. Hon heter Abby Sunderland och har en tävlingsbåt. Det kan ju diskuteras, fast även hon får väl ges chansen innan hon sågas.

 16. Lennart G Jan 15, 2010 Reply

  Din tonåring som är ute om natten här hemma, utan att du vet vad hon gör eller var hon är, löper nog större risk för att råka illa ut än Jessica! Go Jesse!
  Sir Peter Blake mördades av flodpirater ombord på en motorbåt! Whitbread-gast omkom i motorcykelolycka i Rio. Osv.

 17. Markus Jan 16, 2010 Reply

  Jag undrar om det möjligen kan vara så att det faktum att vi har att göra med en ung tjej har någon inverkan på reaktionerna från “herrarna på Blur” (av vilka flera känner sig manade att säga att de minsann inte skulle “skicka iväg” sina tjejer födda -93 på en liknande jordenruntomsegling) med åsikter som att seglingen är oansvarig och till och med misstänkliggörande av om hon alls seglar.

  Annars skulle man kunna tänka sig en typ av reaktion som fokuserar på just den fysiska och mentala bedriften att bestämma sig för och sedan också genomföra en segling runt jorden på liknande sätt. En typ av synpunkt som “herrarna på Blur” i större utsträckning sannolikt hade fokuserat på om det hade varit en ung kille det handlade om.

 18. Author
  Peter Gustafsson Jan 16, 2010 Reply

  Markus, detta handlar inte om mig eller mina läsare. Samma debatt förs överallt. Och de flesta reagerar nog snarare som föräldrar än som “gubbar” som nedvärderar tjejer. Kollar du igenom bloggen, så ser du att duktiga seglartjejer får mycket cred och beröm både i inlägg och i kommentater (och gubbar som gör galna stunts får den kritik de förtjänar).

  Diskussionen handlar om barn.

  Och vad de, och framförallt deras föräldrar, skall ta ansvar för.

  Det finns massor av 16-åringar som kan klara av detta. Men i en tid som präglas av Idol, så finns det ännu fler föräldrar vill se sina barn bli kändisar. Och hur ställer vi oss när barnen är 15? Eller 13, som var fallet i Holland. Är det fortfarande OK?

  • Jan-Olof Jan 16, 2010 Reply

   På pricken riktigt uppfattat…

   Jag skiter i om det är en Tjej eller Kille. Det är barn och skall hanteras som barn. Som jämförelse kan man se de som “slagit igenom” i olika sammanhang som 14, 15, 16 åringar. Inte många av dessa klarar vad det innebär.
   Jag fördömmer inte Jessica för det hon gör, det är hennes föräldrar som skall klandras.

   // J-O

   • Leino Jan 16, 2010 Reply

    Citerar Bengt-Inge Larsson “Man kan inte skicka någon på något sådant här. Det måste man vilja själv väldigt starkt, annars ger man fort upp.”
    Alltså inte seglingen som är problemet här – problemet blir väl snarare då alla som vill tjäna pengar på henne börjar rycka o dra. Det är då föräldrarna har en viktig roll, att hålla henne kvar på jorden. Sen är ju segling karaktärsdanande i sig och det borgar ju för att “kändisskapet” inte fördärvar hennes psyke.

  • Leino Jan 16, 2010 Reply

   Holland som låter narkotika och prostitution frodas – de borde vara glada att en tonåring tar sig så långt därifrån som möjligt!
   Som förälder skulle det kännas jävligt otäckt att ha barn ute på världsomsegling men inte p.g.a. havets alla fasor, snarare då rädd för vad som kan hända i hamn-där finns ju ungefär samma faror som här hemma.
   Läste nu att hon rymt hemifrån – återfanns på st Martin i karibien, dit hon tagit sig utan sin egen båt. Den låg kvar på sin plats.
   Att låta barn bli jättekändisar har ju flera gånger visat sig lite obra för deras psyke, ingen som förbjuder barnskådisar för det. Men om en trettonåring seglar över kanalen ensam mister föräldrarna vårdnaden!!!
   Folk är väldigt snabba att döma den som vill finna sin egen väg…

 19. Bengt-Inge Larsson Jan 16, 2010 Reply

  Det var väl inte så mycket rubriker, i alla fall inte i Sverige, när 16-årige Michael Perham gav sig iväg jorden runt november 2008 och återvände augusti 2009. En hel del engelska rubriker fick han dock när han vid 14 års ålder seglade ensam över Atlanten. Han blev inte avskräckt av det.

  Den holländska numera 14-åriga tjejen ska ledsagas jorden runt är det tänkt. Hon ska segla ensam i några veckor i taget och tas emot i hamnarna av en person som flugit dit för att se efter henne. Än så länge har skolmyndigheterna stoppat henne då hon har skolplikt fortfarande (http://www.lauradekker.nl)

 20. Leino Jan 16, 2010 Reply

  Angående 13-åriga Laura Dekker från Holland så rymde hon visst hemifrån – återfanns på ön st Martin i Karibien men hennes båt låg kvar på sin plats i Holland.
  Som förälder hade jag ju hellre haft min dotter i sin båt med satelittelefon o fått fortlöpande rapporter än att hon bara rymde utan att jag fått veta alls vad som hände sen….

 21. Bengt-Inge Larsson Jan 20, 2010 Reply

  Jag gillade Jessicas attityd när hon passerade Kap Horn i 20 m/s och 4-5 m vågor i en 10 m båt. Hon sa bara Wow. Hon skrev senare: om det varit stilla och sol hade det inte varit hälften så häftigt.

  Några timmar innan passerade en annan ensamseglare, Dilip Donde. Han skrev att det var en ylande kuling som verkade gå från svår till värre.

  En tysk, Bernt Lüchtenborg, kommer att passera inom ett par dagar. Han skriver att han har 23 m/s och att det är iskallt och han är orolig fast kommer i alla fall att överleva, och tänker inte ge upp.

  En japan, Minoru Saito, som passerade i oktober tyckte i alla fall det var kul att passera Kap Horn, men han hade drygt 10 m/s.

  Man kan anklaga Jessica för att ha överdriven ungdomlig oräddhet, men hittills har hon inte anklagats för att fuska med säkerheten, säkerhetslina och annat. Entausiasm har hon i alla fall.

 22. Lennart G Jan 23, 2010 Reply

  Natten till idag när hon nått halvvägs (11000 nm) fick Jessica sin tuffaste test hittills. Våldsam storm med orkanbyar (70 knots) och 7-10 meters vågor. Under natten upplevde hon fyra ”knockdowns” med masten nere i vattnet.
  “We certainly copped a pounding out here, but we came through it all OK. It’s time like this when you realise why good preparation of the boat is so important. She handled it well,” said Jessica.
  Man får nog tycka att även Jessica ”handled it well” trots sin späda ålder!

  • Bengt-Inge Larsson Jan 24, 2010 Reply

   Jag är lite chockad, för nu har hon skrivit med egna ord (
   länk till bloggen). Båten ska ha snurrat ett helt varv och ett ögonblick varit upp och ned. Hon skriver “We experienced a total of 4 knockdowns, the second was the most severe with the mast being pushed 180 degrees in to the water. Actually pushed isn’t the right word, it would be more accurate to say that Ella’s Pink Lady was picked up, thrown down a wave, then forced under a mountain of breaking water and violently turned upside down.”

   Som kommentar hur det kändes skrev hon: “It was a little hard at times to maintain my positive and rational thoughts policy, but overall I think I can say that the skipper held up us well as Ella’s Pink Lady. It was certainly one of those times when you start questioning exactly why you’re doing this, but at no point could I not answer my own question with a long list of reasons why the tough times like that aren’t totally worth it!”

   Jag hade skitit på mig, inte minst för att det fortsatte vara mycket tufft efter den värsta händelsen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.