Skaw Race återuppstår

Historiskt så var Skaw Race en prestigefylld och internationell havskappsegling helt i klass med Gotland Runt. Det var ett tufft race som ingav respekt, och som kunde knäcka både båtar och rutinerade besättningar.

Nu ökar intresset för havskappsegling i norra Europa. Både för båtar med full besättning, där IRC Baltic Open är ett bra exempel, och double-handed. Vi ser också att Fastnet Race lockar allt fler deltagare och har nu infört en maxgräns på 300 båtar. Men både Gotland Runt och Watskis shorthandedrace kan anses ganska beskedliga för modern 40-60-fotare. Och för en Class 40, TP52 eller Cookson 50 så finns få riktiga utmaningar i våra vatten.

Nu finns det långtgående planer att starta upp Skaw Race igen. Ett speciellt eventbolag har bildats för att utveckla konceptet tillsammans med RORC och Rolex. Det blir i så fall ett naturligt komplement till deras övriga race. Planen är då att alternera med Fastnet Race som ju går vartannat år (nästa gång 2011). Diskussioner pågår också med klubbar i Sverige, Norge och Danmark.

Målet är att till 2012 skapa ett tufft race på 500-600 sjömil, som skall kunna jämföras med Fastnet, Sydney-Hobart, Bermuda Race eller Middle Sea Race.

Som vi brukar säga, stay tuned!

21 Comments

 1. Claes Hiersemann Apr 2, 2010 Reply

  Va Ball!

  Detta har jag väntat på länge……………..
  Varför INTE köra hela Skagerak Cup med Skaw Race som det långa med faktor 2,0 när man ändå drar igång igen.

  Vi seglade Skagerak Cup många år på 80-talet, 3 eller 2 banseglingar på Marstrandsfjorden med faktor 1,0 vardera, fina sociala arrangemang, sen korta Havsköret oftast en transport till Skagen eller Hankö i Norge de år Skaw Race startade där, men oftast var det skagen när jag var med.

  Vi lyckades vinna hela Skagerak Cup med Supernova 1984 samt Skaw Race 1981 med Seatravel, då före PP med Mange samt Hasse som Pelles stamgastar, det var “God old times”. Många bra seglare samlade från Tyskland, Norge, Danmark samt Sverige.

  – Glad Påsk! Frohe Ostern! Happy Easter!

  Claes……………………/)…./)…/)..¤……………..

 2. Pär Lundberg Apr 2, 2010 Reply

  Fantastiskt !!!

 3. Calle Apr 2, 2010 Reply

  Hej,

  för en som inte var med när det begavs sig: vad var Skaw Race??
  /Calle

  • Sam V Apr 2, 2010 Reply

   En havskappsegling på Skagerack. Varierande bana men den gick i stort mellan Marstrand, Skagen och Hankö. Cirka 300 sjömil? Vi kom sällan i mål.. brukade ofta kryddas med en kuling. Som Claes skriver ovan fanns det även en cup liknande Admiral’s Cup där Skaw Race ingick. Har för mig att man kunde segla i lag men också individuellt.
   Skaw Race och Skagerack Cup dog sotdöden, minns någon när?
   Vore grymt om detta inte är ett skämt. Är det ett skämt är det grymt.

 4. Ola Apr 2, 2010 Reply

  Det vore fantastiskt roligt men jag tycker inte om postningsdatumet på detta inlägg..

  Peter..inte kan du väl aprilskoja om så allvarliga saker..?
  :-)

  • Leino Apr 2, 2010 Reply

   Tänkte likadant :s Hoppas verkligen inte!!! Skulle va såå gott o få köra ett riktigt race igen!! Var inte med då det begav sig men hade turen att köra Östersjömaran -04 då det blåste en del, lever på minnet av detta ännu.

 5. ClaesE Apr 2, 2010 Reply

  Skitkul om Skaw Race kommer igång igen. På sista (senaste?) Skaw Race låg vi i en Willing, en Scampi samt en brännmanet utanför Hållö och guppade en hel förmiddag. Maneten vann…

  Andra gånger har det blåst så man fick hålla i hatten. Då är det sådär kul med kryss från Strömstad till Kristiansand.

  Det brukade bli väldigt rolig segling med kluriga vatten och skiftande väder.

  Så nu får det bli till att skrapa ihop en besättning. Det är litet väl långt för att köra shorthanded för min smak.

 6. Martin Apr 2, 2010 Reply

  Detta är ett april skämt som suger, Gult kort på Peter……….
  Nästa gång blir det RÖTTTTTTT.

  Martin Nilsson

 7. Erik Barkefors Apr 2, 2010 Reply

  Om det är ett aprilskämt så har Peter lyckats bra eftersom många engagerat sig och tom avslöjat att de blev frånseglade av maneter osv ;-)

  7-0 till Peter !

 8. Sture Smith Apr 2, 2010 Reply

  Skaw Race med Skagerack Cup var en riktig havskapppsegling/bansegling som hade alla ingridenser. Skiljde angnarna från vetet ganska snabbt och gav ovärdeliga erfarenheter av storbåtssegling. Skagerack är inget att leka med och erbjuder en riktig utmaning för alla besättningar oavsett nivå. Hade varit riktigt kul med dagens båtar och nav utrustning.
  Men Peter kan ju ha en eller annan räv bakom öronen. Den som lever få se.

  Sture Smith
  “Sjöglans”
  Dehler 39 SQ

 9. Johnny Apr 3, 2010 Reply

  Hallå 1e April eller ?????

 10. Author
  Peter Gustafsson Apr 3, 2010 Reply

  :-)

  Som vanligt var det ett aprilskämt med en twist. Det finns egentligen ingenting som hindrar att man skulle kunna få till ovanstående. Så nu är idén i luften…

  • Sam V Apr 3, 2010 Reply

   :-)

 11. PeterChamsiin Apr 3, 2010 Reply

  Upprop till GBG offshore race!
  Vissa undrar vad Skaw race var förnågot och resten minns o. tycker det var bättre förr. Hur gör man ngt av detta? Idag finns det bara ett race på västkusten som kan liknas med Skaw Race – Watski skagerack Twostar. Om man skippar Pitstop så ger det en liknande upplevelse. Stora skillnaden är att Skaw race aldrig gick utmed ngn kust. Banan korsade delar av Skagerack flera ggr just för att få utslagsgivande legs på öppet hav utan land som begränsning. Segligen arrangerades av KNS, KDS och GKSS med respektive klubb ansvarig vart tredje år viket var omväxlande i sig. Starterna varierade förjdaktligen mellan Skagen, Hankö och Marstrand. Marstrandsbanan kördes: Marstrand-Yttre Hausene(Kristiansand)-Persgrunden-Rakkeboen-Skagen-Marstrand. 5 överfartsseglingar! Lägg till Radiopejl o. det är lätt att förstå spridningen det blev i fältet och att rundningarna(att man hittade bojen!) firades med skumpa,pilsner eller sherry. Med stora fält som på Twostar o Bohusracet skulle det givetvis också bli spridning i fältet men ändå mer av offshore dragrace. Nog från arkivet!
  Med den “väckelse” för havskappsegling som Shorthandedseglingen i Norge skapat , för så är det!, och nu Bohusracet, kanske det finns hopp om att många också vill testa lite mer offshorebetonad segling på västkusten.
  Jag vill som ett inlägg i debatten TRUMMA FÖR TWOSTARKLASSEN I ÅRETS GBG OFFSHORE RACE!
  Kom igen gubbar o gummor. Ni kommer aldrig att ångra er. Målet bör vara minst 30 båtar i två twostarklasser.

 12. Hans Vive la mer Apr 3, 2010 Reply

  Vilka säkerhetsbestämmelser kommer att gälla för GOR, någon som vet?

  • Author
   Peter Gustafsson Apr 3, 2010 Reply

   Categori 3 inkl flotte.

   Det kommer att göras en del jobb för att underlätta detta för de som inte uppfyller kraven sedan tidigare. Vi har pratat om checklistor, rabatt på säkerhetsutrustning och bra deal på att hyra flotte som hämtas/lämnas direkt på bryggan i Långedrag.

   Notice of Race kommer att komma direkt efter påskhelgen.

 13. Luvig Daae Apr 4, 2010 Reply

  Ha ha gikk ikke på den Peter,men ideen er jo som du sier bra. Men det er et stort men!!! En eventuell Skaw race vil bli sansynligvis bli katigorisert i kat 2. ,noe som vil ekskludere de aller aller fleste. Skulle mer enn gjerne ha seilt den igjen!

 14. Sture Smith Apr 4, 2010 Reply

  GOR ger en dejavou från Skaw Race för oss som va med ingen tvekan.
  Det märkliga är att vi idag har fler, mycket bättre och större båtar väl lämpade för havs segling. Plus att vi cruisar kors och tvärs över Skagerack och Kattegatt under helger och semestrar. Så den segling flera bedriver kräver säkerhets klass 3 på båten även för cruising. Flotte kan även hyras eller varför inte låna av ngn som inte racar den helgen.
  Huvudproblemet är säkert att tiden inte riktigt räcker till och därmed blir det svårt med 6-8 mans besättningar.
  Svaret på detta har vi från Norge där TwoStar/Doublehanded utvecklat sig till ngt riktigt bra. Det seglas två mans i samma båtar som vi cruisar alltså elltså inga extrema racing holkar som blir omoderna på 3 år och vi använder SRS/LYS. Rättvisan kan uppehålla en och annan bloggmaster i evighet.
  Viktigast är ända att få ut västkusts flottiljen på havet för race och en trivsam upplevelse.
  Kust segling i två mans har vi redan nu, Bohusracet är svaret på denna fråga med över 100 anmälda idag. Fantastiskt bra jobbat Pär Bäck & Teamet.
  Alltså fram tiden ser mkt mkt bra ut för kölbåts segling på västkusten. Plus att man kan göra en och annan avstickare till Norge för Skagen, Faerder, Twostar
  osv. och vice versa precis som på Skaw Race tiden…..

  Sture Smith
  “Sjöglans”
  Dehler 39SQ

 15. Claes Hiersemann Apr 4, 2010 Reply

  Fy fan Peter…………!
  Den svallde jag med hull & hår……………..!
  Detta kommer att kosta dig när vi ses i nästa seglarbar, tex efter G-R-10 i Sandhamn, hämden är ljuv……………………

  Som Göran F skrev här i höstas: Detta år vann mitt TEAM med haltonnaren Seatravel, vi tränade mkt innan VM i Poole i Augusti, bla hela S´kagerak Cup, som var både inviduellt samt lag om tre båtar från samma klubb!
  Vi mådde mkt bra av hårdvinden då hon var (Ron Holland) lite underriggad, Håkan Håkansson ägde båten och navigerade brilliant i strömmarna.

  Posted September 5, 2009 at 18:21
  “Lite kuriosa, hittade Skaw Race 1981 års deltagarlista/resultat (dammig och gulnad) och då var det 130 båtar med och halkade runt. Minns att det var en häftig start i “kuling” och om jag minns rätt så vek Flawless ner pipan när vi rundade upp vid bojen “Skagen Rev No.1. Bland deltagarna hittar man båtar från Cayman Isl, Tyskland osv.Och vi var rätt många som tog oss ner från Ostkusten på den tiden.. men som sagt det var då det eller kan man säga “Det var bättre förr, ju förr dessto bättre” :)) ”

  Happy Påskadag natt !!

  Claes…………………………………./)…./)…/)..¤…………………..

  • Göran F Apr 5, 2010 Reply

   Seatravel S8823 IOR 22.0 Målgång 25/7 1981 09.23.27 seglad tid 4053.45 beräknad tid 2967.93 placering 3 ! hupp… ursäkta Claes :)
   1:a N340 Coco
   2:a G265 Hol Fast

   Ha de’ och vi hoppas fortfarande på att det återuppstår så man får gå på Dores klinik i Skagen och ta en “grönn” på löpbandet :)

   Göran

   • Göran F Apr 5, 2010 Reply

    Error… läste fel på en 11a och en romersk 2a, det var handskrivna listor då,

    så 2:a var S8840 Trouble Shooter

    GöF

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.