Matrisen startar lovande i Copa del Rey

copadelrey2010.jpg
Här kommer en rapport från gänget på X-35 Matrisen som är på Copa del Rey på Mallorca. Foto: Jesus Renado.

Efter den första av sex tävlingsdagar på det som anses vara Europas mest statusfyllda kappsegling ligger X-35an Matrisen på 5 plats av 16 X-35or. Konkurrensen är mycket hård. I det första racet skilde det mindre än en minut mellan de första nio båtarna.

I topp efter 2 race ligger 2009 års världsmästare ITA16155 LELAGAIN före ESP839 RED ELECTRICA. Trea är VM-3an NED57 SALTY DOG före NED115 WHO’S NEXT som kom 4a på EM i år och SWE8 MATRISEN.

En av Nordens vassaste X-35or FIN 175 X.O, som var snabbast bland X35orna på Lidingö Runt i år och var VM-4a 2009, visade klassen genom att komma tvåa i det första racet men diskades för tjuvstart i det andra ligger därför sämre till sammanlagt.

Seglingarna går i Palmabukten pá Mallorca bjuder på mycket fina förhållanden. Den första dagen var perfekt med sol och sydliga vindar på 9 – 12 knop.

– Vi har seglat ganska konservativt i dag och försökt att undvika missöden både avseende manövrar och vägval säger skeppare Robert Szabó. Det är tillfredsställande att känna att vi hänger med eliten i Europa och att vi bör ha mer att ge.

Robert Szabó var nyligen med på att vinna den stora SRS-klassen på Gotland Runt med en Dufour 40 E med det vitsiga namnet Du Får af Matrisen.

På X-35an Matrisen består besättningen förutom Robert Szabo som strateg av Björn Österberg, rorsman, Peter Thorwid, taktiker, Hanse Thorslund, stor, Leif Bergstöm, trim, Jesper Forsell, trim, Greta Hjelte, pit, och Johan Säwensten på fördäck.

Tävlingarna fortsätter tills på lördag och förutom i X-35 tävlar också bland annat MiniMaxis där Niklas Zennströms 72 fots RAN designad av Judel/Vrolijk ligger 3a och i TP52 där Norges kung Harald ligger 5a med FRAM.

Resultatlistor, bilder mm finns på www.regatacopadelrey.com.

4 Comments

 1. Jon Fangel Aug 4, 2010 Reply

  Ett märkligt race med stora omkastningar

  I Palmabukten var det vindar från ost som dominerade det enda race som kunde genomföras i går. MATRISEN var snabbast iväg och tog ledning på den första kryssen efter ett tidigt slag och kunde för babord gå före hela fāltet. MATRISEN rundade som andra båt efter länsen och valde att bevaka sin position i mitten av banan. Ett strategiskt misstag eftersom bakomliggande båtar gynnades kraftigt med mer vind både på höger och vänster kant – MATRISEN slutade nia.

  Segrade gjorde tysk/engelska X ON THE BEACH som ligger 3a totalt med serien 1 15 1. Leder gör RED ELECTRICA med serien 2 3 5 före WHO’S NEXT med serien 7 5 2. MATRISEN ligger 7a totalt med serien 8 6 9.

  I dag väntar mer normala vindar med 12 – 14 knop från syd.

 2. Author
  Peter Gustafsson Aug 5, 2010 Reply

  Matrisen 9:a efter 8 race (8 – 6 – 9 – 17/OCS – 5 – 10 – 4 – 13)

  http://www.prensarcnp.es/copa10/resultados2010/files/overall_x-35.html

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.