Om alla bidrar lite…

Ofta efterlyser vi stora visioner, strategier och åtgärdsprogram från SSF och klubbarna för att få fart på kappseglingen. Men det går att göra saker i det lilla formatet. Och om alla gör det, så kan det hända något stort.

Jag hittade nedanstående på Cheeta 30-bloggen. Så enkelt. Så självklart egentligen? Men någon skall göra det också…

Gastutbyte med Gunnars seglarskola.

I veckan var det dags.

Jag har under sommaren ofta hört om båtar som har problem med att få tag på gastar.

Problemet finns inte bara i Uddevalla, tydligen drabbar detta hela seglings Sverige.

Jag ringde ägaren till Gunnars Seglarskola i Ljungskile, Björn-Axel, för att diskutera några idéer jag har haft ett tag.

Min idé handlar om att erbjuda eleverna på seglarskolan möjligheten att vara med på våra onsdagsseglingar. Självklart är det inte alla som är intresserade av tävlingsmomentet, men en och annan bör det nog locka till klubben.

Under vinterhalvåret kommer jag att inventera behov/önskemål om gastar runt om i olika båtar. Sen, när seglingarna drar igång, kommer jag sprida ut gastar till de olika båtarna. Då blir det kaptenens uppgift att ta hand om dessa elever på BÄSTA SÄTT.

Jag hoppas också på den berömda djungeltelegrafen där folk pratar med folk. På det sättet kan båtar i hamn förvandlas till tävlande båtar.

Eleverna vid seglarskolan har sällan egen båt och just därför tror jag mycket på deras “gast-potential”.

Björn-Axel gillade idén, han brinner ju också för att seglingen skall leva här inne i fjorden. Eftersom hans elever är fokuserade på kölbåtar känns detta som ett bra koncept för honom också.

Jag har gjort en skrivelse till seglarskolan där jag förklarar hur en onsdagssegling går till. Björn-Axel kommer hänga upp den på skolan. Tyvärr är den i ett format som inte går att lägga in här….

Hälsar en spänd Tom

Så om alla klurar ut en enda liten enkel sak man skall göra för att få ut fler på kappseglingsbanan.

Skriv en kommentar, så kan vi andra sno idéerna.

16 Comments

 1. ola Sep 27, 2010 Reply

  Ja, detta är ju en bra idé – den är beprövad här i Helsingborg sedan några år. Många elever från olaseglarskola har gått vidare och är numera ordinarie på flera båtar i trakten. Spridningen har varit mellan Höganäs och Malmö, men även på danska sidan. Det är de mest intresserade som vill förkovra sig och också de som blir mest uppskattade ombord. Inte ovanligt med kvällskappseglingar med elever och f d elever i besättningen på 80 % av båtarna (ja, vi är inte så himla många på torsdagskvällarna, ca 8-12 båtar), vilket naturligtvis är glädjande. Spännande att försöka hålla undan för elever från förra kursveckan…!
  Även på egen båt har det funnits varierande antal deltagare från olaseglarskola och sedan ett par år är det tre stycken som är ordinarie med den äran. Svårigheten, som med alla aktiva och intresserade människor, är att få kontinuitet i laguppställningen över tiden. Det krävs alltid en insats av båtägaren/skepparen, men det vet vi ju!
  Att försöka få elever att komma över tröskeln som det innebär att skaffa båt, eller kanske framför allt – båtplats, är hedervärt. Att erbjuda möjligheter till att segla och lära på andra båtar är perfekt. Det borde vara självklart för besättningstörstande skeppare att köa vid de lokala seglarskolorna för att ragga besättning – och också en bra träning att sälja in sitt eget koncept! Om man har något. ;-) /Mvh Ola, olaseglarskola.se

 2. Mikael Johansson Sep 27, 2010 Reply

  Har du plats för en gastpraktikant Peter?

  /Mikael

 3. JoNo Sep 27, 2010 Reply

  En lösning på problemet som jag själv funderat på men som kanske skulle kunna vara en add-on på Blur är en gast-pool på internet. Gastar som vill segla skulle kunna lägga upp en profil med erfarenhet, nivå, ambition och kontaktuppgifter. Profilen kan ligga fast och sedan kan man efter hand klicka i de tävlingar som man vill segla i. Motsatt så kan också båtarna få en profil och då går det snabbt för dem när de upptäcker att man saknar en gast inför en tävling att hitta en i poolen.

  Hobie Cat-förbundet hade en gast-pool förut men jag tror att det är för smalt för locka tillräckligt många intresserade. Skulle man istället göra en för alla klasser och tävlingar så skulle man komma upp i tillräcklig kritisk massa för att det skulle fungera.

 4. Olla Sep 27, 2010 Reply

  Jag kan rätta SRS listan så alla får rätt SRS tal;-)

  • PelleL Sep 27, 2010 Reply

   Vad bra…kontakta kjell@ssf.se för att anmäla intresse att ingå i SRS-gruppen.

 5. Author
  Peter Gustafsson Sep 27, 2010 Reply

  Förteckning över kvällskappseglingar + var man skall befinna sig när om man är sugen på att vara med.

  Många jobbar/reser ute i landet och skulle hellre segla lite i stället för att sitta på hotellet. Kan man då bara dyka upp vid klubben 18.00 och åka med så kunde vi skapa lite nya kul kontakter?

  Kanske skulle även sugna lokalbor tycka det vore enklare att hänga vid klubbhuset än att rimga runt?

 6. Clifford Sep 27, 2010 Reply

  Man kan väl starta en rikstäckande Facebook-grupp som heter typ “Gastbanken”, där både båtar och seglare är medlemmar. Så kommer erbjudandena titt som tätt.

  • Author
   Peter Gustafsson Sep 27, 2010 Reply

   Gastbanken: http://www.facebook.com/group.php?gid=250498567851

   Någon som har bra koll på FB kanske kan säkert ge feedabck kring hur Stina kan göra detta ännu bättre?

   • Stina Lönn Sep 27, 2010 Reply

    Gruppen finns och ökar hela tiden. Jag tar gärna emot tips på hur Gastbanken kan bli bättre. Jag är ju inte en kappseglare, än.

 7. Tom Sep 27, 2010 Reply

  Djungeltelegrafen visade sig fungera väl. Tack för det Peter!

  Jag har en känsla, rätta mig om jag har fel, att gastproblematiken är två delad.

  Den ena delen handlar om bristen av gastar till satsande projekt. Kännetecknet är båtar som gör det bra i olika seglingar, men som sen inte kommer till start i nästa. Min känsla är att det är bland dessa man hittar det största intresset för en gastbank.
  Den andra sidan av problemet är bristen på gastar för alla dom som seglar med lägre ambitioner. Här hittar man en massa seglare som ÄR jätteviktiga för seglingen. Man kommer till sina mån, tis, ons tävlingar och är nöjd med det.

  Jag tror personligen på att sistnämnda grupp är viktig i rekryteringsarbetet. Till dessa båtar kan folk komma och prova på, utan att känna för stora krav. Blir man intresserad av att satsa, så hittar man snabbt andra båtar, ofta i föreningen, som man kan gasta på.
  Utifrån bredden kommer toppen, även i segling.

 8. Sillstryparn Sep 27, 2010 Reply

  Kanske nånting i stil med folkrace för båtar.
  Vi talar då om billiga båtar (eller vrak) med en prislapp om kanske max 15000 SEK,
  Alla båtar är till salu efter tävlingen: Om någon bjuder 10000, måste man sälja.
  Bana förläggs nära land med korta ben.
  Tror det skulle bli både kul och folkligt (flytvästtvång, förstås).

 9. harald Sep 27, 2010 Reply

  Vi har kört en gast-skola hos Finn Express seglarna här i finland några år i rad nu. Vi har börjat någon gång på våren med en kort teori-del där vi gått igenom de vanliga rollerna på en fyrmans kölbåt, och sen har vi introducerat konceptet på onsdags-kvällsseglingar. Sen har vi haft en form av dimission i form av ban-kappseglings FE83 rankingtävling. Det här har varit ett lyckat format, särskilt bland damer som har känt sig litet obekväma med att ställa sig på bryggan och kräva att få hänga med en hop med gubbar i samma båt.

  Det här har vi då gjort som klassförbund. Man kan väl känna sig litet stolt när andra (eller är det redan tredje) årets fördäckar-elev knep finska mästerskapet i ORCi3 på fördäcket på en annan fyr-persons båt. Vi har säkert gjort nåt rätt då.

 10. Jakob Sep 28, 2010 Reply

  En schysst mainstream gastbank skulle ju va schysst.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.