Gunboat 48 till Finland

Gunboat 48 är ju en av mina favoritbåtar (när man skall pensionera sig på varmare breddgrader). Så när Anders Lewander dyker upp på en finsk Gunboat, så blir man ju lite nyfiken.

GunBoat 48 är den ultimata Offshore katamaranen. Dubbla roder, daggerboards, motorer mm, således safe på havet. Den har även gyrostyrda ‘anti kappsejs’ sytem så kan man driva på hårt på natten vid cruising.

Moderna lösningar med ‘fallås’ gör seglingen hela tiden optimal och det är aldrig rullade segel uppe, bara det segel som behövs för stunden, detta minskar luftmotstånd och rörelse i rigg. Den djupa länsgennakern, code 0, kutterfocken, stormfocken är alla rullbara och nertagbara.

3Di Storsegel och Solent på hakar är två fantastiska segel, extremt starka och stabila segel som håller sig plana med det stora rätande moment som GunBoaten representerar.

Farten ligger i besättningens händer, GunBoaten har potential att driva på upp till 25 knop med lite jobb. Lätt och ledigt glider man fram i vindhastighet i svaga vindar och upp til 18 knop i full komfort.

Marström och vi på North Sails har gjort en analys och stort arbete med högre mast, nya roder och däckslayout för att kunna driva på båten snabbare oftare.

Vid cruising seglas båten lättast med ett rev och rullbar sljälvslående kutterfock. (hissas med Carver falllås) Denna segelplanslösning motsvarar tidigare orginal kryssarea,

Happy yachting för två!

/Anders

2 Comments

  1. Team Hoffstedt Oct 23, 2010 Reply

    Verkligen najs! Perfekt med många segel att prova så man håller sig varm i oktoberkulingen. Är partnern blyg och frussen eller är han ute och soloseglar?

  2. Kris Oct 23, 2010 Reply

    Verkar helt grym! Synd att den är lite dyr bara… http://se.yachtworld.com/baatar/2005/Gunboat-48-2228815/Antigua-%26-Barbuda

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.