RORC/UNCL/ORC Press Release | Q&A

Det har ju varit en del uppståndelse kring en eventuell sammanslagning av ORC och IRC. Här är ett förtydligande från RORC kring vad detta innebär för IRC – business as usual tills vidare alltså.

To: IRC Rule Authorities.
Subject: RORC/UNCL/ORC Press Release

The press release announcing the possible merger of the RORC/UNCL and ORC has also produced speculation about IRC that we seek to address with the question and answers shown below. It is important to stress that the merger is a proposed goal and there is no intention to make any immediate changes. Both the RORC and UNCL are committed to improving the service and support of IRC and ensuring its continued development as a rule that produces fair racing between different types of boats. What will happen in the future is the subject of continued discussion and certainly neither the RORC nor UNCL would do anything to harm the growing fleet of boats using IRC and the close racing they enjoy.

1. How certain is this proposal?
The idea of having one governing body has to be good for yacht racing worldwide.

2. When is this going to happen? What time scale are we talking about? How long will it take? What are the implications for IRC?
The discussion with ORC has been going on for some time and we do not expect any immediate to change to either organisation. We will continue to develop IRC as normal.

3. What will happen to IRC?
Nothing will change. It will continue as usual and if we were able to join forces then one organisation will run both rules until such time as an alternative is created. But that’s a long way off.

4. How long?
It will certainly take some years and there is no certainty that we will ever achieve it. IRC is winning the ratings battle at the moment anyway so we may get there first without having to design a new one!

5. Should I wait and see what happens before recommending a design to a customer? Will the existing fleet continue to be protected?
It is absolutely certain that the RORC and UNCL would never do anything to harm the existing fleet. Any new rule would have to be acceptable to the majority but we are a long way from even thinking about the idea and have IRC to run and ensure its continued success and popularity.

6. Why is the RORC doing this when IRC is now the dominant rule worldwide?
Both ORC and RORC/UNCL with IRC see themselves as the guardians of offshore racing and want to see it grow and both feel that having one rule will help the sport. In some countries IRC is dominant, in others ORC. Where they clash it damages both fleets. Overall numbers of both fleets remain high so neither will disappear overnight.

7. Who will administer the new rule?
We are a long way from the development of a new rule and operational aspects will need to be agreed at the appropriate time.

8. Will it be a secret rule or VPP rule? Will there be performance curve scoring?
Technical details have not yet been discussed.

15 November 2010.

9 Comments

 1. Håkan Eriksson Nov 16, 2010 Reply

  ORC – släng er i vågen…!

 2. Patrick L Nov 18, 2010 Reply

  Bilden är kanske inte helt entydig. Synd att RORC börjar med underminera ett samarbete med den inte alldeles balanserade kommentaren i fråga 6 ovan.

  Maxi Association Partners with ORC
  Porto Cervo, Italy: The International Maxi Association (IMA) and the Offshore Racing Congress (ORC) are pleased to inform that few days ago an agreement has been reached between the two parties for cooperation in the Maxi Yacht activities.

  According with this agreement, the IMA Technical Office will act as a ORC Rating Authority indipendent from any other MNA and will issue ORC rating certificates for maxi yachts generated by the ORC Rating Office.

  In 2011, the IMA intends to utilize the ORCi rating system for the Supermaxi category and to evaluate use of the rating system for other categories.

  However, the IRC rating system is confirmed for the Rolex Mini Maxi World Championship and for the Wally category events.

  Since the IMA Technical Office supplies rating administration support to the YCCS regattas, the ATO (IMA Association Technical Office ) will issue rating certificates for the Supermaxis participating in events where the YCCS acts as Organizing Authority.

  Mr. Gennaro Aveta will become the ORC technical representative assigned to work with the IMA Technical Office to assist with the processing of ORCi rating certificates.

  The IMA has been recently recognized as a full ISAF International Class. This means that the International Maxi Association is now the only recognized Maxi Class association and is authorized to held annual World and Continental Championships.

  Consequently, the possibility to have in a near future a Supermaxi World Championship – utilizing the ORCi rating system – will be taken into consideration.

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 18, 2010 Reply

   Så klart att bilden inte är entydig.

   Jag skulle säga att chansen är mycket liten att vi ser någon gemensam regel före 2013. Den information som kommer från bägge sidor är inte alls i synk. Och då har man inte börjat med det svåra jobbet än.

 3. Sten Edholm Nov 18, 2010 Reply

  Tja, världen drivs väl inte framåt genom att uppmuntra till att “slänga sig i väggen”. Trevligt med ett namn i alla fall. Hade det varit i en tävling hade väl para 69 varit tillämplig.

  Den här releasen dök upp på RORC Rating Office hemsida. Den finns inte på RORC officiella hemsida. Detta tekniska kontor skall principiellt ägna sig åt att serva sina kunder på ett opolitiskt och tekniskt korrekt sätt. Ansvarig är Technical Director Mike Urwin, IRC är hans livsverk. Som framgår på andra ställen så har antalet mätbrev för IRC planat ut, nu återstår i år för dem att göra bästa möjliga före årsskiftet i länderna på södra halvklotet, annars blir det kärvt ekonomiskt att utveckla regeln.

  IRC-regeln och RORC Rating Office ägs av Royal Ocean Racing Club. Diskussionerna om det gemensamma nya bolaget och den nya regeln sköts av deras styrelseordföranden, dvs två nivåer högre upp. Jag har häromveckan sett och hört alla fyra inblandade kommentera dessa frågor, även i närvaro av ISAF vice ordförande David Irish. Jag har i annat forum sammanfattat vad som sagts. Jag uppfattar att man på ägarnivå inom ORC och RORC verkligen vill försöka lösa detta, kanske med högre ambition från ORC sida. Det var just genom att ta in tekniska nivån för tidigt som man misslyckades förra gången.

  Peter har helt rätt , tidigast 2013, borde också vara bättre koordinerat mellan de bägge organisationerna, men låt oss ge dem en chans utan att uppmana dem att slänga sig i väggen. Bruno Finzi, Andrew McErwin, Chris Little m fl lägger ner massor av oavlönat arbete för att lösa detta åt just seglarna i bägge reglerna /Sten E

  • MA Nov 18, 2010 Reply

   Tror inte de förstår svenska :-)

 4. Author
  Peter Gustafsson Nov 18, 2010 Reply

  Bara för att förtydliga så fick jag pressreleasen efter en diskussion med Andrew McIrvine, Commodore på RORC. Så det är RORCs officiella Q&A.

  Det är möjligt att du är insatt i RORCs ekonomi, men Andrew delar inte din uppfattning att RORC får det “kärvt ekonomiskt att utveckla regeln” :-)

  Det har ju skvallrats en del sedan The Future of Offshore Yacht Racing i februari och det finns många olika versioner av vad som är på gång. Nu har även de tyska ägarna börjat diskutera hur en ny regel skall styras.

  Jag dissar inte initiativet, tvärt om, men jag tycker det är viktigt att vi har rätt perspektiv. Och i 2-3 år till måste vi segla i de regler vi har idag. Och med tanke på hur mycket skit det kastas mellan grupperingarna så skulle jag inte satsa några stora pengar på att det händer över huvud taget :-(

  • Greven Nov 18, 2010 Reply

   Det är svårt att inte dra på smilbanden när mätreglernas organisationer gör allt för att förgöra varandra! Har varit samma sak i alla år! Det som roat mig mest är när det görs stora föändringar så att alla skall bli lyckliga och glada, i själva verket är det alltid någon eller några grupperingar som blir trampade på tårna!
   Det är samma diskussioner nu som det var för 30 år sedan!

   Inse att detta aldrig kommer bli bra eller rättvist! Eller börja segla Drake!

   • Sam V Nov 18, 2010 Reply

    Rätta andan Greven, man ska aldrig vara positiv eller konstruktiv. Att vara lätt överlägsen och föraktfull är mycket enklare.

    • Greven Nov 18, 2010 Reply

     Ja du, om du läst denna och andra trådar i ämnet så är det ju lätt att känna ödmjukhet och vara konstruktiv!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.