Sluta prostituera vår sport!

Ännu ett inlägg i debatten om media, OS och vilka klasser som funkar. Den här artikeln skrev i Scuttlebutt i början av december av Paul Henderson, före detta ISAF President.

Focus on Heroes and Stop Prostituting the Sport

The big problem that Mark Reynolds touches on in his three part interview this week (Olympic Sailing – Is the Men’s Keelboat Era Over?) is that in sailing the media focus is always on the equipment and not the sailors.

The media focus in skiing is not on the skis, or in golf on the clubs, but on the personalities. In Olympic sailing, we argue whether it should be a Star or a Soling or an FD or a 49er or the format whether it be Match or Fleet racing or the courses to be windward leewards or triangles, all with some convoluted idea that we will get more TV ratings and therefore more money.

Whether a boat goes 12kts or 18 kts, or has two hulls or one… who cares? The media wants heroes and stories, and also nationalism sells.

At the 2010 Winter Games in Vancouver, the great media stories was when the Canadian snowboarder won a gold, but it was his CP brother in the stands cheering that tore our hearts out. Or the Canadian figure skating bronze medallist doing so well when her mother had just died prior to the Games.

It will shock all the sailors who focus on classes that the Star is the most followed Olympic media event. This is because the heroes who have made their name in the Finn or Laser gravitate to the Star, so the journalists already know them. By the way, the boardsailors usually end up sailing catamarans.

Thinking that we need to prostitute the sport so as to get more TV is nonsense in the utmost. We will not get more TV as there are 28 Olympic sports and only about 6 get good ratings and at least 14 get minimal. There is nothing Sailing can do to erode basketball, swimming, or athletics coverage except if a few sailors drown… and then we may get five minutes in prime time (but that would be a drastic maneuver).

Sailing gets very good internet coverage, ranking fifth as it is a niche market as are 20 of the other sports.

Focus on the personalities and pick the types of events that are for all sizes and shapes of sailors, or the Olympics will become an irrelevant Junior Regatta.

ISAF got $8 million out of Beijing, which is up from $50,000 in Montreal (1976 Games) and $2.5 million in Sydney (2000 Games). How much money does the Federation need?

Put the sailors and the integrity of the sport first and stop prostituting the game for some unattainable TV coverage. Several years ago, Rowing had an idea to get rid of the Eight event so as to get more events for the limited number of athletes involved, and therefore get more TV. The IOC and FISA said: “That is Rowing’s premier event – you got to be kidding.”

The rebuttal is that sailing will get kicked out of the Olympics which is utter nonsense. The IOC must vote 50% +1 to eliminate any sport and Sailing has always got 75% in all such votes and, by the way, the IOC President is a sailor.

13 Comments

 1. Mr G Dec 26, 2010 Reply

  ISAF vill inte ha kvar Starbåten i OS på grund av att dom inte kontrolerar Starbåtsförbundet som dom gör med övriga klasser.
  Starbåtsförbundet går bla. inte med på att ta bort Starbåts VM och alla andra OS klassers VM till förmån för ISAF:s Grand Prix serie som enligt ryckte är på förslag

  • Freddy Dec 27, 2010 Reply

   Kvalar Staren in till OS? Antal nationer, världsdelar där den seglas?
   Jag har hört att den troligen faller ut på detta? Men kan säkert vara som du “MrG” skrev.

   • Gerhaed Dec 27, 2010 Reply

    Enligt ISAF:s lista så är Starbåten den största tvåmans båten med 377 rankade rorsmän det är bara Laser och Laser Radial som har fler rankade seglare.
    Staren har också ett av världens största klassförbund med fleeter över hela världen och ca 2000 medlemmar.
    Betr. kval så har dom de tuffaste kvalen av alla OS klasser, det är bara 15 nationer som kvalar in + värdnationen. jag tror att det är ett 40-tal Lasers.
    Så det är nog inte anledningen?

 2. Fredrik Dec 26, 2010 Reply

  “… or the Olympics will become an irrelevant Junior Regatta.”

  Är det inte redan det? Åtminstone från ett svenskt perspektiv. Kan sätta pengar på att fler läsare (läs 90%) på den här bloggen bryr som mer om SRS-tal än om olympiska spel.

 3. MC Dec 26, 2010 Reply

  Lite intressant är det att de har på förlag att ta bort Staren till OSet i Brasilien när brasilianarna är favoriter i den klassen och att det är i den grenen som de har störst chans att ta guld på hemmaplan. Såg någonstans att presidenten för landet eller den brasilianska OS kommittén (kommer inte ihåg vilken) gick ut och sa att de inte tänker arrangera OS om inte staren är med. Dock så menar han nog inte allvar men jag förstår hans poäng. Lite som om Sverige skulle arrangera OS och de tar bort damernas curling som Sverige har vunnit de senaste två gångerna, eller någon annan sport där Sverige är favoriter.

 4. Lars Sörqvist Dec 26, 2010 Reply

  Inget ont om Staren, Finnjollen, 470 etc , men personligen tycker jag att det vore bra om de klasser som finns i OS ligger lite närmare fronten av den tekniska utvecklingen som sker inom vår sport. Visst, det är inte materialet som ska vara i fokusen utan det sportsliga, men jag tror inte att det är bra om det blir ett allt för stort gap mellan OS-klasser och annan high end kappsegling. Förr eller senare kan det resultera i en ganska stor klyfta inom sporten. Redan idag upplever jag att det finns tendens till en sådan olycklig gruppering. Inte allt för sällan hörs t ex här på Blur nedlåtande uttalanden om OS-klasserna. Tror därför att långt mycket viktigare än vad media tycker om olika båttyper är hur vi kan hålla ihop segelsporten genom att ha klasser som känns rätt…
  Ett exempel då detta fått mycket negativa effekter är brädseglingen. I OS-sammanhang har man envisats med att ha väldigt konservativa och primitiva brädor, medan utvecklingen redan på 80-talet stack iväg på ett extremt sätt i världscuppen. Det blev två läger. OS-seglare och proffsen i världscuppen. Media hade länge ett stort intresse av världscuppen, men ratade fullständigt OS. Personligen tror jag att detta varit en bidragande till att brädseglingen senare tappade så mycket i popularitet…
  /Lars

  • Freddy Dec 27, 2010 Reply

   Mycket bra skrivet.
   Det är inte titeln som styr media status!!
   Också så spelar det ingen roll hur man ligger framme i den tekniskt sportsliga utvecklingen!
   Vad som styr mediaintresset är:
   – proffsig PR organisation
   – pengar
   – folks förmåga att våga(och inte bromsa kreativitet)
   Sappade på TV i förrgår. Det var tävling i sten,sax,påse. Stor TV bevakning med stor publik. Vadslagning på deltagarna. Intervju med deltagarna.
   Har också sett på TV “längd hopp med hund”.
   Detta tack vare att dom sporterna är lätta, billiga att skapa ett bra TV koncept runt. Dessa sporter har också en bra PR organisation som drivit fram detta. Sveriges PR kunskaper och resultat inom segling är inget att skryta med, tyvärr!

 5. Mr G Dec 26, 2010 Reply

  Jag tycker att den största poängen är att inte sabba seglingen.
  Bara för att vissa okunniga personer tror att media och sponsorer kommer strömma till seglingen om man seglar med färgade segel nära land i lotteri artande förhållande.

  • carl-axel forssen Dec 27, 2010 Reply

   Håller med , Kappsegling är speciellt särskilt bankappsehgling tex kryss länsbana det innehåller en massa gobitar som bara de som varit med vet att uppskatta.
   Jämför schack , inte speciellt mycket action men de som spelar kan vara helt sålda för att det är så svårt ( som segling)

 6. Valerius-Hanzon Dec 27, 2010 Reply

  Inte direkt någon ny diskussion, det som förvånar mig är de som fortfarande tror att segling kommer bli en publiksport. Redan på 1960-talet och, troligtvis tidigare, hade man dylika diskussioner. Det stora bedrägeriet som Paul Hendersson så väl beskriver är att OS är det event som skall ge oss mest media (vart fjärde år). Under 14 dar skall segling slåss med alla stora och små idrotter, det krävs nästan att någon seglare drunknar för att dr stora mediabolagen skall uppmärksamma seglingen. Tror att OS är en stor upplevelse för deltagarna och en ännu större upplevelse för ledarna som får vara med i sammanhang som de annars bara kan drömma om. För Sveriges del har det en stor ekonomisk betydelse för idrotten, en stor del av det statsfinansierade idrottsbidraget går till OS-satsning (topp och talang samt löner för ledare)!

  Segling som publiksport är också en våt dröm, under VOR stop-over seglades SM i 49er och 29er på samma “arena” som matchracingen. Det var väldigt publikt och häftigt, men inte var där någon publik inte! Folk begrep inte vad det gick ut på, trots speaker och annat! SSF har också försökt med SM-veckan i Malmö, inte heller där kom det publik, trots stor satsning och spännande finalseglingar!

  Man kan önska att det blir bättre, låt oss hoppas! Löste faktiskt en helsida om optimistseglare som skulle iväg och segla VM, helsida i GP häromdagen, så nog skrivs det allt

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.