Doublehandedklass på Gotland Runt 2011?

Seglarvänner på KSSS.

Jag skrev till er för exakt två månader sedan utan att få något formellt svar.

Eftersom många seglare undrar, och jag inte kan ge dem något bra svar, skriver jag nu ett öppet brev och hoppas att någon tar notis.

Som ni säkert vet så har doublehandedsegling som kappseglingsform blivit mycket populärt. Förutom speciella doublehanded-race som Bohusracet eller Watski 2star, så blir det också allt vanligare att etablerade kappseglingar erbjuder speciella klasser för de som vill segla med endast två man ombord. Vi ser också många team som specialiserat sig och uteslutande kommer att segla doublehanded 2011.

Många efterfrågar nu en egen klass på Gotland Runt, och skulle gärna vilja ha ett klart besked i frågan.

Förr var det en prestation att segla Gotland Runt. Det var en utmaning och någonting man kunde imponera på vänner och bekanta med. Och då kunde man med lite god vilja likna seglingen vid en kortare variant av tuffa race som Fastnet eller Sydney Hobart. Men med en modern välutrustad 40-fotare så blir det lätt “en dag på kontoret”. Och det förtar en del av Gotland Runts status och attraktionskraft.

Där tror jag och många andra att det skulle vara en bra utmaning, även för Sveriges bästa seglare, att segla racet på två man. Jag är säker på att det skulle locka fler båtar, men också ge en välbehövlig dos publicitet.

Men då måste man kunna erbjuda en egen klass.

RORC har haft doublehanded-klass på Fastnet sedan 2005 och man lockade 30 båtar förra gången (en härlig blanding av allt mellan 33-fots cruisers och Open 50s). Även andra offshore-seglingar som Helly Hansen Skagen Race och Göteborg Offshore race har shorthandedklasser. Då verkar det konstigt att KSSS inte kan erbjuda denna möjlighet trots att det uppenbart finns ett intresse från seglarna?

Varför inte sätta en hög gräns (20 båtar) för att de skall får en egen klass?

Med förhoppningar om ett snabbt och tydligt svar.

Seglarhälsningar,

Peter Gustafsson