Sweet peke?

kolpeke.jpg
Dagens läsarfråga handlar om peken. Ni som har sett Aspect 40 vet vad vi pratar om:

Följer din blogg blur.se i princip varje dag, den är kanon! Jag undrar om du känner till någon tillverkare peken som även kan fungera som hoppilandplattform?

De jag hittat är båtsystem och liknande, dvs inte direkt sweet. Jag letar således efter något sportigare, alt. inspiration till att tillverka ett eget.
 
Jag skulle inte skickat iväg en sån här desperat förfrågan utan att verkligen letat på internet först. Det verkar som om denna typ av “peken” är en väldigt svensk sak och således begränsar marknaden. Det närmaste jag hittat är det som sitter på Aspect 40:an.
 
Tänkte att du kanske “ramlat över” några som du kan tipsa om och har du inga tips i bakhuvudet så tackar jag hur som helst för en strålande blogg!

37 Comments

 1. large Mar 7, 2011 Reply

  Har ett liknande behov, ett kortare peke för infästning av code 0 på min Arcona 340.

   • Mitt på pricken – exakt ett sånt som vi behöver. Inte något tillkrånglat med stege utan ett för att kunna köra Code 1 på rulle framför. Hur mycket längre blir detta peke än J-måttet?

    • large Sep 24, 2011 Reply

     Vet inte i dagsläget hur långt ut jag kommer, men ca 40 cm tror jag det blir. Vill inte att mitt utskjutbara seldenpeke skall vara i vägen för Code fästpunkten.

     • Öresund Regatta, AN Sep 24, 2011

      Har du tänkt det ska ha ett stag neråt för att inte lyftas?

     • large Sep 25, 2011

      Ja det skall gå en dynematamp ner till underkant på ankarboxen.

 2. Anders Mar 7, 2011 Reply

  Det finns absolut ett behov. Googlar man lite så ser man fler forum med samma frågor. Jag har också samma behov. En 29 fotare som sticker 1,85 är inte kul i naturhamnarna i Sthlms Skärgård. Jag vill inte ens använda det som peke… bara att komma i land. Peket blir en bonus om jag någonsin hamnar i Gennaker tankar…

 3. Sam V Mar 7, 2011 Reply

  Z31 har en (ett?) peke som kom före och i mina ögon är sweetare än Aspectens. http://www.z31.se/Peke.htm

  • Anders Mar 7, 2011 Reply

   Jag instämmer. Och om det gick att få dubbla längden så skulle jag köpa. Vem kan bygga?

 4. Mackan Mar 8, 2011 Reply

  Den nya Campusen på mässan hade ett peke som fungerade på liknande sätt som på Z31an. Verkar mycket vettigt!

  /Mackan

 5. ErikG Mar 8, 2011 Reply

  Im ni gillar z31 peket så ser det ju ut att kunna sättas på andra båtar också. Ring o fråga?
  Själv har jag ett eget i stil med båtsytems fast längre, gjordes av den förre ägaren. Snyggt men “waterstagen” fick sig en snyting förra året när jag obetänksamt lade till vid en oskyddad brygga o låg lite för nära när det kom en cinderella dundrandes förbi… Måste svetsas nya fästen och byta själva stagen.
  Fast jag har funderat på olika lösningar för ett längre peke eller ett snabbfäste för spinnbommen som peke.

 6. Björn Mar 8, 2011 Reply

  Seldén har olika “ringbeslag” som man bör kunna hålla en spinnakerbom på plats med. Jag tänkte ta bort min ankarrulle på min First 36.7 och sätta dit ett sådant och ett fäste på däck någon meter framför masten. Bommen borde hålla för 50-75cm utskjut så gennakern löper fritt.

  //Björn

  • Erik Barkefors Mar 8, 2011 Reply

   Spinnakerbommen har tunnare gods än de gennakerpeken som finns och tål inte så bra den belastning som blir vid den främre infästningen. Seldén har särskilda gennakerpeken för detta.

  • Large Mar 8, 2011 Reply

   Jag har ett seldenpeke som jag kör Gennacker på som fungerar perfekt, nackdelen är att den inte tål de laster som uppstår då en Code 0 används. Planerar därför att bygga någonting kort och fast för ändamålet i rostfritt eller komposit.

 7. km Mar 8, 2011 Reply

  Både aspectens och Z31:ans peke har sitt ursprung hos Marström Composite i Västervik….

 8. Janne Hird Mar 9, 2011 Reply

  Waterstag är lösningen på ett Code-peke!

 9. Janne Hird Mar 10, 2011 Reply

  Nej, man får göra det i två steg. Ett fullt utskjutet för gennaker, och ett kortare inre läge för coden.
  Sedan måste man ha full koll på skjuvningskrafterna på pekets aktre fäste , de är inte försumbara med ett waterstag kopplat och fullt tryck i grejerna.

 10. Janne Hird Mar 10, 2011 Reply

  Large
  Kolla länk här på vår lösning på Diva 35
  http://www.bavariasverige.se/?gclid=CJG7rMKyxKcCFRWazAodkAYaEA

  Janne

  • Large Mar 11, 2011 Reply

   Det fina med att ha ett litet kort peke för Code och ett långt för genacker är ju att du kan göra lite snabbare segelbyten.
   Mitt seldenpeke går inte att vinkla in så att jag når centrumlinjen vid ett mindre utstick som på Divan.

 11. Ted Lundberg Mar 10, 2011 Reply

  Eller så skaffar man en båt med ett rejält överhäng, en båt som är gjord för skärgård som en… skärgårdskryssare.

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 10, 2011 Reply

   Ja, för undanvindarna är ju mest en tråkig transportsträcka :-)

 12. Sture Smith Mar 13, 2011 Reply

  På min Dehler 39 SQ har jag seldens genaker -och spi bom båda i alu. Spi bomen förlängd med 20 cm mot J. Order från J&V till varvet.
  Vid diskussion med Selden framgår klart att krafterna vid Code 0/1 är alldeles för stor för båda varianterna. Vaterstaget har ingen betydelse då det är sidokrafterna som diskvalifiserar konstruktionen enligt Selden.
  Helt klart är det så att när jag höjdar med genaker böjer sig genaker bomen betänkligt. Bomen är mkt kraftig och så kort den går att ha. Gennaker ca 100 m2 och en tänkt Code 0/1 ca 70 m2.
  Båten är relativ styv och bär gennaker och slörspinnaker (110 m2) väl.
  Eftersom jag inte hittar ngn bra kolfibervariant där ankaret kan sitta kvar ser det ut som det blir en rostfri kort variant mot min vilja. Eller är det ngn som har en bätte ide´för denna som det ser ut vanliga utmaning.
  Sture Smith
  Dehler 39SQ
  “Sjöglans”

  • Patrik Mar 13, 2011 Reply

   Jag skickade en bild på ett lättbyggt peke som klarar Code0-1 till Peter men han valde att inte publicera det av någon oförklarlig anledning..

  • Krister Mar 14, 2011 Reply

   Än har jag inte sett något peke som klarar ett ankare i stäven. Dessa kolfiberlösningar gör sig mest rättvisa på rena prestandabåtar. Crusingarna verkar få hålla sig till egendesignade rostfria “tunga” lösningar.
   /Krister

 13. Janne Hird Mar 13, 2011 Reply

  Man skulle ju kunna ta upp didokrafterna med sidostag, i skalad dyneema i något klenare dimention än vaterstaget. Viktigt att vaterstaget går att straffa ner ordentligt med winch och avlastare. Sidostagen skulle nog räcka med uppsträckning via själva utskjutet av peket. Funderar själv på en sådan säkring för sidokrafterna.
  Vårt colpeke sticker ut 300mm på Diva 35:an

  Janne Shipshape

 14. Author
  Peter Gustafsson Mar 13, 2011 Reply

  Sorry Patrik, här kommer det. Jag tycker att det gör sig bra på en lite sportigare båt (med lite rakare för), men är inte säker på att det blir så snyggt på alla båtar?

  P1010041.JPG

  Performance 35… lättbyggt i glasfiber.

  • Patrik Mar 13, 2011 Reply

   Tolkade det som att du tycker jag har en sportigare båt.. :-)

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 13, 2011 Reply

   Den ser sportig ut på håll i alla fall ;-)

  • large Mar 13, 2011 Reply

   Kan du inte ge en kort byggbeskrivning?

   • Patrik Mar 14, 2011 Reply

    Jag har lagt in detaljbilder på http://maxknots.com/ (klicka svenska flaggan) gå in i filbiblioteket och klicka på “Gennakerpeke”.
    Du gör helt enkelt en plugg i trä eller annat lämpligt material, vaxar väl och gjuter en form (ovansidan av peket) som du sedan kan producera peken i åt hela märkesklubben.

  • David Mar 14, 2011 Reply

   Det där är väldigt nära någonting jag skulle vilja ha, dock skulle jag behöva kunna fästa en stege på det. Man kanske kan göra en version som är lite lite bredare i spetsen.

 15. Mats Mar 14, 2011 Reply

  Jag har gjort ett peke i kolfiber där jag halsar en Code 1 längst ut på peket. Tror att den skulle hålla även för en Code 0. För vanliga Gennakern har jag ett utskjutbart rör. Bredden längst fram är anpassad så att man kan haka dit en vanlig båtsystempeke. Är någon intresserad kan jag skicka bilder. Den är med på film här!
  http://www.youtube.com/watch?v=2hnJcTdBc9Y

  /Mats

  • David Mar 15, 2011 Reply

   Mats!!! Du har ju det bästa från två världar där! Kan jag kontakta dig på något sätt?

 16. Mats Mar 14, 2011 Reply

  Haka dit en båtsystemstege! (inte peke)

  /Mats

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.