Många nya Expedition-experter

expeditionkursgbg.jpg
I helgen körde vi “Avancerad navigation med Expedition” här i Göteborg med Dag Skarsgård och Nils Melsom Kristensen som lärare. Stort tack till alla som var med och Seldén som stod för lokalerna.

Med kurserna i Stockholm och Oslo så är det nu 65 personer som har gått den här kursen (plus 20 till som var på min introduktionsdag). Inte illa! Det visar att det fanns ett uppdämt behov och det finns kanske fler leverantörer i branschen som borde erbjuda sina kunder en utbildning.

Jag har fått en del påstötningar om fortsättning. Vi tittar på en kurs med ännu större fokus på meteorologi och routing till hösten. Jag skall också försöka få ihop en introduktionsvideo för de som är lite nyfikna på Expedition. Stay tuned.

Disclaimer: jag är engagerad i Happy Yachting, som
kan ha intresse av produkter som nämns i artikeln.

7 Comments

 1. Janne Hird Mar 21, 2011 Reply

  När kommer nästa nybörjakurs för chimpanser! Jag skulle behöva börja på det stadiet!

 2. Anders Mar 23, 2011 Reply

  Jag skulle vilja höra någon form av utvärdering av vad folk tyckte. Jag har än så länge inte hört något från någon. Varken positivt eller negativt. Ni som har gått. Var det bra?

 3. Mathias L Mar 23, 2011 Reply

  Jag gick kursen, men hade egentligen ingen tidigare erfarenhet av Expedition vilket nog hade varit bra. Nu var den ganska kompakt med mycket att ta in, en del av innehållet känns som att man gärna hade tagit när man hade tillfälle till lite mer ‘hands-on’ och kunnat testa saker på vattnet. Detta antar jag var ett mindre problem för de som använt programmet tidigare. Fanns några tydliga exempel som jämfördes med film på hur det egentligen hade gått till, detta var riktigt bra tycker jag och hade varit kanon om man hade kunnat göra mer (kräver ju en hel del förberedelse inser jag). Eftersom jag själv inte heller kört navigation på några havskappseglingar blev delen med routing och väder lite abstrakt, svårt för mig att värdera hur mycket hjälp man fick av programmet jämfört med vad man normalt klarar av/försöker förstå själv. Spontant kändes det i alla fall som att man definitivt får mycket bra och begripligt beslutsunderlag. Vill i alla fall säga stort tack till Dag och Nils som kom ner och höll en bra kurs.

 4. Pelle Lindell Mar 24, 2011 Reply

  Jag gick också kursen men eftersom jag brukar segla navigatör/taktiker och använt Expedition i 5 säsonger så hade jag gärna sett än ännu djupare diskussion om en del saker men totalt sett var det väldigt nyttigt att få ett annat perspektiv på hur man använder programmet. Jag tror kursen var mest givande för de som känt på programmet en säsong eller så men inte riktigt kommit igång med det.

  Instämmer i tacket till Dag och Nils.

 5. Author
  Peter Gustafsson Mar 24, 2011 Reply

  Det finns lite kommentarer från samma kurs i Stockholm:
  http://www.blur.se/2011/01/29/expeditionkurs/

  Som sagt är det svårt att göra en kurs som passar både proffs som Pelle och de som installerade mjukvaran samma vecka. Men jag tyckte Dag och Nils prickade ganska rätt. Sedan blir det en balansgång mellan att pedagogiskt visa hur man gör eller sätta upp bra övningar. Och två dagar är kort tid för en övning av det här slaget. Jag har sett 5-dagarskurser med mindre innehåll :-)

  Stort tack till Dag & Nils!

 6. L-B Gustafsson Mar 24, 2011 Reply

  Håller med PelleL och Peter, har själv haft expedition 2 säsonger i min båt. Personligen hade jag önskat en intensivare kurs dvs. nuvarande innehåll kursdag 1 hade tryckts ihop för att kunna gå djupare in på väder och prestandaanalys. Problemet som Peter påtalar är att få ihop tillräckligt många deltagare, vi är nöjda med att det gick att genomföra en kurs i Gbg också. Hoppas att vi redan nu kan börja planera för en fortsättningskurs.

 7. Author
  Peter Gustafsson Mar 24, 2011 Reply

  Det som finns i planen just nu är en djupare kurs kring väder/routing till hösten.

  Skulle också kunna tänka mig att ett antal aktiva användare samlas någon kväll för att bolla gemensamma frågeställningar och best practices.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.