Utan mast blir det ingen segling

Björn Hansen och hans team seglar numera som Mekonomen Sailing Team. Kul med en rejäl sponsor och jag hoppas dealen är sjysst. Dessutom vet Hansen hur man skapar rubriker.

Igår söndag kom vi fram till Marseille och var ute och seglade i ca tre timmar. Det var mellan 2-6 m/sek vind och perfekt väder. Idag måndag har vi kört två träningspass i mer vind. Det har blåst mellan 10-15 m/sek och var mycket action. I en pre start med Bruni så gick vår mast i två delar vid spridarna. Ingen skadades på varken vår båt eller på Brunis båt som bara vara några meter ner i lä. Vi lyckades med hjälp av nödrigg och lite support från vår portugisiska vän Mourinho komma in till hamnen. Där bytte vi båt och kunde sedan fortsätta att köra några riktigt bra träningsmatcher mot Radich.

11 Comments

 1. Niklas May 10, 2011 Reply

  Ser ut som masten kommer från Mekonomen :-).
  Ursäkta, kunde inte låta bli.

 2. Lennart G May 11, 2011 Reply

  Det låter ju tufft och bra! När masten går av åker man in och byter båt för att därefter fortsätta träningen i upp till 15 m/s. Hur många båtar sponsrar Mekonomen? Ingen som funderade på att stanna kvar i hamnen och fixa båt 1 ?

  • CB May 11, 2011 Reply

   Lennart, du va mig en trist typ :( Stäm in i hyllningskören i stället för ett Svenskt företag som helhjärtat går in och stöttar ett kappseglingsteam. Dessutom är det arrangören som står för båten i MR (har dock ingen aning om vem som får pröjsa för sönderkörda grejer, arrangören eller teamet?) Men det är väl för just sådant det finns försäkringsbolag :) Heja Mekonomen!

 3. SeeYou May 11, 2011 Reply

  Kul att Mekonomen gör en satsning på båtprylar och dessutom sponsrar kappsegling. Mer sånt… Watski är med på Oset Race, har de petat bort Sea Seas generösa prisbord från Oset Race. Någon som vet? Annars kan väl någon skvallra efter lördagens tävling.

  Vilken tävling har generösast prisbord i Sverige?

 4. SeeYou May 11, 2011 Reply

  Mekonomens bilverkstad är riktigt bra. Kommer Mekonomen har lika vass rigg och båtmotorverkstad tro?

 5. Mathias May 11, 2011 Reply

  När kameran panorerar upp mot masttoppen (precis innan masten går av) kan man se att yttervantet redan släppt från undre spridaren… hur?

  • Anders Averdal May 11, 2011 Reply

   Kanske så att ändbeslaget var felaktigt monterat så att vantet lossnade när det saggade på andra bogen?

   • Björn Hansen May 11, 2011 Reply

    Hallå vänner, vi har själva funderat en hel del vad det var som hände egentligen. Antingen måste ändbeslaget ha pajat eller så, precis som du skriver Anders, har det hoppat ut när vi seglar babord. Det som verkar konstigt dock är att masten i så fall stått kvar i ca 1,5 minut medan vi seglar styrbord mot linjen och dessutom utan att vi märkt det. Skruven som ska hålla ändbeslaget på plats satt kvar i spridaren men av beslaget själv sågs inte ett spår.
    Till Lennart vill jag bara säga att precis som CB säger så står arrangören med båtar men vi lägger en deposition som ska täcka självrisken, i det här fallet 1500€. När vi kom iland hjälpte vi båtmecken att få bort den gamla masten och ställde oss även till vidare förfogan. Dock ville de, fullt förståeligt, själva göra mecket för att få det identiskt med övriga båtar.
    Vad gäller Mekonomen så stöttar de vårat team under säsongen men eftersom arrangörerna som sagt står med båtarna får de ingen exponering på Tourens båtar.

    MVH

    Björn Hansen

    • Fredrik Lönegren May 12, 2011 Reply

     Kanon med alla BRA filmer på “fejan”.

    • Anders Averdal May 12, 2011 Reply

     Ja, den borde inte ha stått 1,5 minuter utan toppvant i den vinden.

     Och jag instämmer.
     Skitkul att få alla era rapporter hela tiden!

 6. Calle May 12, 2011 Reply

  Hej hej Björn!
  Jag tycker att det är superkul att ni lyckas lämna lite korta rapporter nästan varje dag! Jättekul att följa er!
  Lycka till nu!
  /calle

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.