J/80 transport

Jag har en amerikan som landar i Göteborg 18 juni med sin J/80 på en amerikansk trailer (större drag?) som han skulle behöva få till SM i Malmö och VM i Köpenhamn. Och sedan tillbaks igen. Tips på hur man löser detta (privat eller med transportör)?

10 Comments

 1. Björn Jun 8, 2011 Reply

  Hej!

  Ring Tord Lyrstrand på FL Shipping i Stenungsund, han fixar det mesta med sådana här transporter. har skeppat mycket för volvo ocean race b la.

  • Johan Jun 8, 2011 Reply

   En så pass nätt båt kan väl en “stadsjeep” dra bara man har rätt dragkoppling. Själv har jag för mig att jag sett vissa USA-bilar med tre olika kopplingar man kan rotera mellan. Själv hade jag ringt en importör av USA-bilar och skaffat lite kunskap om just detta. Annars är det väl som Björn skriver – vilken båttransportör som helst som tar det men då är det “många pengar”…

 2. Johan Jun 8, 2011 Reply

  Jag har för mig att det finns bilar även i sverige med kula i olika diameter. Alltså vissa bilar har drag med tre olika fästen man kan välja mellan. Vår standard är väl 50 mm och den större jag har för mig att jag sett är kanske USA-standard. En så liten båt drar väl vicken stadsjeep som helst – om min tanke är relevant…

 3. Tomas Jun 8, 2011 Reply

  Triplex heter draget. Sök på det på ex Blocket så ser man vilka bilar som det är vanligt på.

 4. PelleL Jun 8, 2011 Reply

  En fuling kan vara att byta kulhandske till en 50mm om man kan hitta en som passar. Ett annat potentiellt problem är att det är rätt vanligt med el-bromsar i USA (även om påskjut-bromsar nog är vanligast även där)

 5. JonasJ Jun 8, 2011 Reply

  Tror att det går att byta kulan till en 60mm på framförallt Pick up´er. annar är det som Tomas säger Triplex. Som är ett kombidrag 50,60mm och traktordrag, vanligt på Cheva van från 80 talet.

 6. Vi hade samma problem att lösa i fjol på J-24 VM. Jag fixade en laglig ljusramp på Biltema sen drogs den bara upp till Göteborg med personbil.
  Skicka kontaktuppgifterna till mig så ska jag kolla med amerikanerna från ifjol.

 7. Erik Barkefors Jun 9, 2011 Reply

  Tror att det enklaste är att få fram en svensk trailer och lasta över den. Att byta handske är enkelt men en USA-registrerad trailer bakom en svensk bil kommer förmodligen att bli stoppad och då har man problem. Totalvikten torde ligga på ca 2.500 kg så det krävs BE-körkort för att köra.

  Kolla med bilbärgare som borde har erfarenhet hur man löser sådana problem eller det enklaste är att ta den på lastbil.

 8. Jeppe Jun 10, 2011 Reply

  En tennisboll fungerar för kortare sträckor…

  Bytte handske på en USA-trailer i fjol & det kräver lite meck, men är fullt möjligt. Det hela beror också förstås på om den ska köras som efterfordon eller som trailer.

  Bärgningsbilar brukar som nämnts kunna ta på sig såna uppdrag.

 9. Henrik Jun 10, 2011 Reply

  Tipsa om Kastrup.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.