TwoStar på X-382 Chamsiin

chamsiintrack11.jpg
Stort grattis till Peter Dahlsten och Peter Pilups på X-382 Chamsiin som återigen gör ett starkt Watski TwoStar Skagerrak.

Vår klass Lys 1,25 – 1,30 med 26 anmälda startade fredag kl. 11.00. Skönt med en start på dagen i stället för kvällsstart, som det har varit tidigare. Det blir lite lättare att komma igång bra och komma in i seglingen ordentligt medan det ät ljust.

Sydsydvästlig vind, sol, full stor och genua 3, perfekta förhållanden.

Vi startade på styrbords halsar långt nere på linjen, slog snabbt över till babord och hade ett fritt spår ut på fjorden. Vid Faerder låg vi bland tätbåtarna. Fältet var väl samlat. De flesta slog över till babord, Kracer 40 fortsatte söderut, vilket visade sig senare att det inte var något bra val.

Vinden ökade och vi fick ta två rev emellanåt.

Vi seglade väl och hade bra koll på fältet, bevakade lite för bra, vi gick innanför strömmen och hade inte koll riktigt på ”Kristin-for fulle seil” (blivande Figaro seglare) som gjorde ett klipp lite längre ut i havet och gick om oss.
Nästa beslut gällde innanför eller utanför Tromöy? Vi drog med fältet innåt för att ha koll. De flesta seglade på utsidan, och det gjorde vi också vilket visade sig vara ett korrekt beslut. Kristin seglade på insidan och tappade ledningen. Vi var i mål ca 02.30, efter 70 Nm kryss i frisk vind med mycket sjö.

Optimila, Sun Fast 3200, vann etappen. Vi blev tvåa och Blå Star, Dehler 39, blev 3:a i klassen. 6 timmar pitstop, denna gången hann vi sova lite innan start, skönt.

Startade igen vid halvniotiden, ut i det södra sundet, genade innanför Märdö, tjänade lite på det.

Spinnacker upp, styrbords halsar ca 20-30 grader över kurslinjen. Nu toppade vi fältet. Några båtar började gippa för att få en bog som bar närmare märket. Vi avvaktade lite, dels för att ligga och ha koll på hela fältet och dels för att komma ut ur motströmmen lite snabbare. Efterhand vred vinden mot sydväst och vi kunde styra ner mot märket, Brofjorden angöring, sträckan är ca 80 Nm. Vinden ökade efter hand och surfarna blev längre och snabbare, toppade 14,5 knop. Fler och fler båtar började ta ner sina spinnackrar, eller om dom kom ner på annat sätt. Flera båtar hade problem. Blå Star som låg något i lä om oss blåste spinnacker ur liken.

Vi körde på med bra kontroll, vi gjorde tre dikeskörningar som snabbt kunde redas ut och vi var med i matchen. Kristin och Optimila som är riktiga undanvidsslädar gick ett något sydligare spår och surfade om oss. Dom fick verkligen utdelning för sina fartresurser på undanvind. Vi var helt hjälplösa gentemot dessa båtar.

Vi närmade oss Brofjorden angöring med 12-14 knop, ner med spinnackern. Vi har strumpa men ibland undrar jag om det inte är lika bra utan. Spinnackern kom i alla fall ner väl kontrollerat och vi gjorde en kovändning vid bojen, nästa rundning Sydostgrunnen söder om Sandefjord, 52 Nm.

När vi rundat Brofjorden fattade vi hur mycket det blåser. Vi körde med trea och full stor, vilket var alldeles för mycket segel så vi fick snabbt ta två rev och rulla in focken en bit. Sjön var jäkligt stökig som den alltid är utanför Hållö när det blåser och strömmar. När vi väl fått ordning på skotning och segeltrim så bar det i väg mot märket med 10 knop över grund.

Halvägs började vinden stöka till det. Det mojnade och vred åt alla håll, ett stort regnväder väst om oss, tillsammans med en mycket stark nordgående ström och att vi började bli rejält trötta krånglade till livet. Äntligen kom den nordliga vinden som var förutspådd, vi slog och bar nästan upp mot märket. Vi hade flyt med vindvrid och medström vilket gjorde att kryssvinklarna blev ca 50 – 60 grader.

Vi höll våran placering med bevakning både framåt och bakåt. Rundade bojen, bara 20 Nm kvar via Tristein söder om Faerdern. Brutal motström, över två knop som varade nästan in till mål.

Optimila var först i mål på denna etappen med Kristin som tvåa och Chamsiin som trea.

Vi blev tvåa i klassen och totaltre av alla startande. Vi är mycket nöjda med vår insats och siktar på att återkomma även nästa år, då vi hoppas på fler svenska deltagare. Chamsiin var den enda båt från Sverige som kom till start. Ytterligare en båt var anmäld men kunde ej komma til start pga lite båtvård.

Norrmännen uppskattar när vi kommer och undrar var alla andra svenskar är. ”Är svenska TwoStarseglare utrotningshotade?”

Detta var Peter Dahlstens femte Skagerack TwoStar. Peter Pilups har varit med fyra gånger.

Peter Pilups

15 Comments

 1. f424 Jun 26, 2011 Reply

  Grymt seglat. Grattis!
  Ni blir svåra på Bohusracet:-)

 2. skipper Worse Jun 26, 2011 Reply

  Trevlig rapport från ett väl genomfört race! Uppenbart lyckades ni hålla fokus större delen av tiden, svackor förekommer ju alltid, så nästa år tar ni hem hela racet!

  Pinsamt att övriga svenskar är sådana veklingar.

  • Hans Gunnarsson Jun 27, 2011 Reply

   Vilken båt seglade du?

   Eller du kanske räknar in dig bland veklingarna ;)

   Sorry, kunde inte låta bli när du la upp det sådär…

   /Hans

   • skipper Worse Jun 27, 2011 Reply

    Helt OK,
    men jag har tyvärr passerat bäst före-datum.

    • xx Jun 27, 2011 Reply

     Vad innebär bäst före datum? Lätt att skylla på eller vad ligger annars bakom dina kommentarer?
     De som passerat bäst föredatum har ju mycket erfarenhet i bagaget??

 3. Author
  Peter Gustafsson Jun 27, 2011 Reply

  Nu finns ett par intervjuer ovan med Simen Løvgren (vinnare totalt), Ludvig Dae (tvåa totalt och sjösjukast i topp?) och Kristin Songe-Møller som i praktiken körde solo med sin Figaro.

 4. Pelle P Jun 27, 2011 Reply

  Stort grattis “Petrarna”, f-n vad vi ska jaga er på BR!!!!

 5. Author
  Peter Gustafsson Jun 28, 2011 Reply

  Nu med ett sjysst videoklipp från Chamsiin.

  Jag tycker att jag känner igen den där kryssen till Arendal, även om folk säger att det var drägligare i dagsljus. Mmmm… lite kanske :-)

 6. Simen Løvgren Jun 28, 2011 Reply

  Takk Peter & Peter for en kjempebra fight gjennom 2 døgn. Flott beskrevet opplevelse. Lykke til på BR, dere har alle muligheter til å ta den!

  • Author
   Peter Gustafsson Jun 28, 2011 Reply

   Grattis Simen till en överlägsen seger!!!

   Snart dags att söka internationellt motstånd i stället för att förnedra oss skandinaviska seglare :-)

   • Simen Løvgren Jun 28, 2011 Reply

    Rolex Fastnet Race 14. august. 30 Class40’er på startlinja. Transat Jacques Vabre 30. oktober, der også med ca 30 Class40’er på linja. Jippi, entype! No SRS, LYS or IRC… ;-)

    Hadde ønsket at flere Scandinaviske seilere ville bli med på dette!

    http://www.norchallenge.wordpress.com

   • Author
    Peter Gustafsson Jun 28, 2011 Reply

    Simen, jag är säker på att det kommer att komma fler. Men du och Rune får visa vägen!

    Stort lycka till!

  • PeterChamsiin Jun 28, 2011 Reply

   Hej Simen och tack själv. Det är väldigt sporrande att segla så tätt samman över så lång distans. Er insats är odiskutabelt i särklass. Vi har haft stor nytta av att hänga på er under racet. Vi lovar att ge alla en match utefter Bohuskusten i helgen. Lycka till i höst!

  • Silverminken Jun 28, 2011 Reply

   Grattis med seieren, Simen!

   Woohoo!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.