Crash Test Boat | Mastbrott

http://www.youtube.com/watch?v=e7Xvlz4JSfg Ännu en nyttig video från Yachting Monthly. Och min bågfil fick godkänt.

See what happens when we dismast our 40 ft crash test boat in 30 knots of breeze. We show you a few of the methods we used to cut the shrouds, and the way we recovered the stump. To read the full article get the Summer 2011 issue of Yachting Monthly.

1 Comment

 1. Interessant! Inte helt olikt vårat mastbrott på SW2S 2009. Vi hade mer vind och dubbla våghöjden.

  Med en 90 cm bultsax klarar man 8 mm rod, om man gör som på filmen, lägger skaftet mot durken och trycker med hela kroppsvikten. Bågfilen har jag inte testat men det måste ta betydligt längre tid. Vår största överraskning var hur jobbigt det är att skära i Dyneema med cockpit kniven. Det tog betydligt längre tid än att kapa roden.

  Man utsätter sig för en betydelig risk med att försöka få ombord masten. Tveksam till om det är värdt det, även med full besättning. Det beror självfallet på vädret, och var man befinner sig. Det är mentalt jobbigt att dumpa den men säkerhetsmässigt utan tvekan det bästa.

  Om man vill försöka bärga försegelet är det enklare att frigöra profilen från rod’en än att försöka dra seglet ut av profilen.

  Väldigt bra av Yachting Monthly att göra detta reportaget. Frågan är ju inte om det det händer en själv, men snarare när.

  Mvh
  Tom

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.