Kihlborg ror till Finland

oskarror.jpg

Äventyrsrodd i forskningens tjänst

Äventyraren och fotografen Oskar Kihlborg ska ro från Sverige till Finland. Den tretton dagar och 175 sjömil långa roddturen gör han för att uppmärksamma att Sverige inte har ett modernt forskningsfartyg i Östersjön. Samtidigt passar han på att göra observationer åt forskare vid Stockholms universitet.

– De forskare vid Stockholms universitet som jag pratat med säger att vi har bättre information om hur ytan på Mars ser ut än Östersjöns botten, säger Oskar Kihlborg.

Under resan till Åbo som går genom Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar kommer han att passa på att göra observationer på uppdrag av forskare vid Stockholms universitet.

– Ett välutrustat fartyg för forskning i Östersjön är oumbärligt för att ge forskningen mer kunskap och en möjlighet att rädda detta känsliga innanhav, säger Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet.

Avfärden sker den 6 september kl. 10.00 från Briggen Tre Kronors hemmahamn på Kastellholmen i Stockholm. Oskar Kihlborg planerar att anlända till Åbo den 19 september tillsammans med segelfartyget Briggen Tre Kronor som då avslutar seminarieserien ”Hållbara Hav” – ett samarbete mellan näringsliv, forskare och organisationer för att gemensamt verka för hållbara lösningar för Östersjön.

9 Comments

 1. kallek Sep 2, 2011 Reply

  och vem tog bilden?

 2. Aage Sep 2, 2011 Reply

  Kihlborg e cool

 3. Anett S Sep 2, 2011 Reply

  Roddbåten på bilden kan verkligen rekommenderas, vi har en likadan o är ute 4-5 dar i veckan. Enklare än att rigga en jolle om man vill ut o motionera en sväng.

 4. Gerhard Sep 3, 2011 Reply

  Härligt Oskar!
  Skönt att se att du tar det som vanligt med Ro!!!!!!!
  Lycka till.

 5. carl-johan callin Sep 3, 2011 Reply

  Bra Oskar!

 6. Jessica Sep 3, 2011 Reply

  Heja Oskar! Rädda Östersjön!

 7. Tommy E Sep 3, 2011 Reply

  Hoppas han har septictank ombord annars får han hålla sig tills han kommer över.

 8. Author
  Peter Gustafsson Sep 6, 2011 Reply

  Nu också med en videosnutt från Gustav Morin ovan.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.