Kappseglingsvinter?

Varför kommer kappseglingsvintern till Stockholm redan
sista augusti – men inte på många andra håll i landet?

Hemkommen från jobbet fredag 23 september, en strålande vacker varm septemberdag, ser jag utanför mitt fönster en tom Gåshagafjärd -förutom ett par segelbåtar för motor, men utan mast.

Säsongen är uppenbart över i Stockholm, och vintern står för dörren. Så har det nog varit på kappseglingsfronten för kölbåtar här i regionen ända sedan Hyundai Cup och DataCom Cup för några veckor sedan; om jag förstått det rätt så blev Runt Lidingö inställt, Kaktuskannan lär ha lockat en enda deltagare och VSS höstregatta förra helgen lockade få deltagare.

Samtidigt, i södra och västra Sverige: kappseglingar varje helg, fina rapporter på Blur med härligt spännade kappsegling, och i morgon ett mycket stort antal båtar i Kalmarsund seglande Byxelkroken.

Varför kommer kappseglingsvintern till Stockholm 4 veckor tidigare än i stora delar av övriga landet, trots att regionen geografiskt antagligen har landets största koncentration av kappseglingsbåtar och (förhoppningsvis) hängivna kölbåtsseglare?

Kan en anledning vara brist på evenemang som lockar i form av en samlad intention? Mer tid finns ju egentligen så här års än i maj-juni, då mycket annat konkurrerar med kappsegling på helgerna.

Flera har på Blur tagit upp möjligheten av en Stockholms SRS Höstcup 2012, där flera race kunde ingå i en serie och en totalsegrare koras. Jag vill fånga upp denna tråd i en egen diskussion. Upplägget kan vara distanseglingar på lördagar som ingår i SRS Höstcupen, med möjlighet till banseglingar på söndagen för entypsklasser som så önskar. Bra race som bas för ett sådant arrangemang saknas inte: man kan t ex tänka sig en kombination av först SYKs regatta/kräftköret, sen DataCom Cup och Hyundai Cup (om de kan enas om olika i stället för samma helg), och avslutningsvis kanske Runt Lidingö/VSS höstregatta i samarbete. Förslagsvis 4 cupseglingar, där det sämsta delresultatet kan räknas bort som morot att segla alla fyra delseglingarna.

Detta vore en utmaning för arrangörerna, sponsorerna och inte minst Stockholms seglarförbund som samordnare att ta tag i!

Syftet vore att förstärka en levande, aktiv breddkappseglingsmiljö i Stockholmsregionen – även efter den sista augusti. Mellan sommar och vinter kommer som bekant höst, vilket är en utmärkt årstid att ägna åt spännande kappseglingar i form av en regional SRS Höstcup!

M v h

Anders Österborg

22 Comments

 1. Magnus Thorson Sep 25, 2011 Reply

  Klockren idé Anders. Håller med till 110%. Känns helt dött här i Sthlm trots att hösten bjuder på den finaste seglingen. Jag skulle även kunna tänka mig en längre segling på höstkanten typ Sandhamn-Fårö och tillbaks.

 2. Daniel Sep 25, 2011 Reply

  SSS HöstRegatta (HöstRasta) gick förra helgen, två dagar med bankappsegling, 5 race. Helt ok entypsfält med 14st Neppare, 12st Smaragder och 11st Mälar30. Tunnare var det med SRS båtar, IFar och Starar.
  Redan på Mälarsidan av Stockholm är säsongen uppenbarligen längre…

 3. Fin Sep 25, 2011 Reply

  Precis hemkommen från Åland Race, 30 båtar dom flesta mellan 33-44 fot.
  Bra segling och party! Rekommenderas!

 4. Tommy L Sep 25, 2011 Reply

  Åland Race gick i helgen, 27 anmälda, 24 kom till start! Vindar upp till 15 m/s på väg till Mariehamn, 8 m/s på hemvägen. Kan inte bli mkt bättre!

 5. Anders Sep 25, 2011 Reply

  VSS hade tidigare år fått med några klassrejs på sin regatta vilket fyllde på deltagarantalet rätt bra (exvis Express). Men i år var det tyvärr väldigt tomt på båtar… Synd, det är ett trevligt arr med bra tillgänglighet. Var tog alla SRS-båtar vägen? Vill man kanske inte köra så långt in i skärgården? Lördagen var iofs riktig lättvind, söndagen bättre med vind.

  Min båt var inte klar till Runt Lidingö, synd, det brukar vara en riktigt sjysst dag på fjärden annars. Ställdes den alltså in??

 6. Kimmo L Sep 25, 2011 Reply

  Sista race i Helsingfors 15. Oktober; LYS med cirka 50 båtar varje år!

 7. Stefan A Sep 25, 2011 Reply

  Runt Lidingö ställdes inte in men gick i en avsevärt kortad variant med målgång strax utanför Bosön. Detta på grund av att det i princip var vindstilla. Men det var en fin dag på sjön ändå och synd att inte fler kom. Tror att det kanske var 25-30 båtar eller så.

  //S//

  • Sam V Sep 25, 2011 Reply

   Och på Stora Värtan seglade tjugotre 606:or, sju H-båtar och fyra Solingar samma helg som Runt Lidingö. Så helt dött var det inte. Och på söndagen blåste det rentav.

 8. Ove Hägg Sep 25, 2011 Reply

  Jag körde också Ålandsrace. En riktigt skön avslutning på säsongen. Den seglingen kan jag varmt rekommendera. Vilka vindar och vilka surfar på havet och vad med jobb segelmakarna kommer att få!!!

  • Tommy L Sep 25, 2011 Reply

   Jo, segelmakarna kommer att ha fullt upp i vinter, det var många spinnakrar och annan utrustning som gav upp under Åland Race i år, vi själva skörade 2 stycken spinnar…

   Det ligger en kort filmsnutt från racet, tagen i gryningen vid inloppet till Mariehamn, här: http://lifeonthelayline.blogspot.com/2011/09/aland-race-2011.html

   Det är Farr Ahead som surfar förbi oss på målrakan.

  • Per Sep 26, 2011 Reply

   Som sagt, vilken segling! Och vilket party! I tre dagar!

   Måste upplevas på plats med 12-14 m/s i ryggen genom en bäcksvart skärgård för att sedan smita precis framför Ålandsbåtan innan vi surfade ut på havet där vår gamla vindmätare toppade på 18 m/s.

   Stort grattis till Vindile som hann upp oss vid Tjärven i båda racen. Och som spikade båda.

 9. Pelle MK Sep 25, 2011 Reply

  J-80 och Express körde en “Alternativ Oktoberpokal” på Baggen i lördags när den traditionella oktoberpokalen blev inställd. 6 race på 3½ timme!

 10. Anders Österborg Sep 25, 2011 Reply

  Tack Stefan för för rättelse avseende Runt Lidingö -kul att seglingen ägde rum! Detta belyser ett annat problem för SRS och andra seglingar: marknadsföring och internet. Jag vet flera båtar, inkl vår, som ville segla Runt Lidingö, men fann absolut noll information på nätet om 2011. Och nån fick fram att årets segling skulle ställas in. Med bättre information hade det kanske varit 50+ båtar till start? Kappsegling, anmälningar och internet i kombination är generellt ett område med stor förbättringspotential vilket vi sett talrika exempel på i år. Även hemsidor för stora arrangemang som t ex Kieler Woche var märkligt svåranvända. Här kan en ung IT-generation göra en stor insats!

  • Stefan A Sep 25, 2011 Reply

   Kan bara hålla med. Det enda sättet för att faktiskt få någon information om det skulle bli något race eller inte var att gå in och anmäla sig på deras adminsystem. Men eftersom det inte dök upp någon information på siten förrän tre dagar innan start så var man ju lite skeptisk helt klart.

   Det skulle helt klart kunna skötas bättre men eftersom det oftast administreras av frivilliga eldsjälar med begränsad tid själva så kanske man inte kan begära för mycket heller. Folk gör så gott de kan helt enkelt.

   Men med dagens teknik så borde man kunna göra det enklare för eldsjälarna. Något för SSF att fundera på kanske..?

   //S//

  • Niklas/Tangosailing Sep 26, 2011 Reply

   För att få ut information på nätet behövs ingen större IT-kunskap. Många webbsidor är mycket plottriga och röriga och i många fall beror det på att det är just IT-nördar som snickrar ihop sidorna utan kunskap av information och marknadsföring.

 11. Per Sep 26, 2011 Reply

  Klippt från Johan Granaths sida http://www.10meter.se/ ang GranPrix (Möja Runt) 3 September i år:

  “Med nittosex båtar anmälda, ingen avgift, trevlig hamn med levande musik, bra väder och en väldans trevlig stämning är det svårt att inte köra detta race nästa år också. Och då vore det märkligt om man inte spräcker 100 båtar gränsen. Vi kommer tillbaka!”

  …kan bara hålla med.
  mvh
  Per

 12. Septemberracen räknas inte. Det är sensommar.
  I oktober går höstracen. December är vinter. ;-)

 13. JonasJ Sep 26, 2011 Reply

  Lidköping, den 1-2/10 Rikscup final. I dagsläget 20 båtar anmälda från Stockholm i norr, Helsingborg i söder och Karlshamn i öst. samt en flock från hemmaklubben

  • JonasJ Sep 26, 2011 Reply

   Glömde att skriva att klassen det gäller är Sveriges största kölbåtsklass 606

 14. Peter P Sep 26, 2011 Reply

  Glöm inte Ice Cup i november

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.