Expedition-kurser i höst?

expeditionkursgbg.jpg
I våras så körde vi två kurser i “Avancerad navigation med Expedition”. Då låg fokus på banseglats och kustnära race, navigatörens roll och Expedition som verktyg. Jag hoppas att de som gick har fått lite praktik i sommar?

Jag har fått lite frågor om en kurs som fokuserar mer på väder och routing, men det hade varit kul att höra vad ni ser för behov?

Även för oss som tycker att vi har hyfsad koll så är det nyttigt att jobba aktivt med verktygen under vinterhalvåret.

15 Comments

 1. Anders Averdal Oct 7, 2011 Reply

  Jag vill gärna kika mer på just väder och routing.
  Slet en del i somras med exclusion zones som var ett vettigt hjälpmedel, men i senaste versionen hade de nytt namn så det tog ett tag innan jag hitade.
  Jag vill också lära mig mer om integration. Hur man får info från expedition tillbaka till tex Nexus.

 2. Johan Oct 7, 2011 Reply

  Jag är mycket intresserad av detta så sätt mig gärna på intressentlistan.
  – Fredag e.m. snart segling i höststormen…
  /J

 3. Mossberg Oct 7, 2011 Reply

  Jag är intresserad av att få tips på hur man på bästa sätt samlar och jämför performance data för att justera polardiagram och segelcharts osv. Kanske hjälp med att praktiskt hantera uppsamlad data så man lär sig en effektiv metod.

  • L-B Gustafsson Oct 7, 2011 Reply

   Priotet dataanalys gäller för mig också.

 4. Kestutis Oct 7, 2011 Reply

  Gärna en avancerad kurs i Stockholm.

 5. Ove Hägg Oct 8, 2011 Reply

  Hej
  Jag gick på kursen i vintras och här kommer några kommentarer från mig

  Praktisk tillämpning av hur man justerar sitt polardiagram. Jag har inte riktigt vågat ge mig på att justera polaret. Kan jag lita på mitt data? Hur lång mätserie skall jag använda mig utav? 10 sek är nog för kort tid. Är en minut bra eller skall man ta på flera minuter. Tittar man i stripcharten så är det ju inga raka linjer direkt.

  Man kanske kan ha en liten workshop där vi kan komma med inspelat data och man får hjälp av någon som byggt upp erfarenheter kring detta. Jag skulle behöva ha coaching i hur jag skall tänka när jag väljer mitt testdata helt enkelt.

  Sen generellt tro jag att det vara intressant om man kunde köra kortare delkurser på kvällstid via nätet.(typ live meeting.

  En ide om man skall köra väder och routing så skulle det vara kul att köra det som en praktisk tillämpning i hop med en delsträcka på volvo ocean race. Jag provade förra vintern med sailonline och där finns ett program där du kan koppla ihop expedition med Sailonline. Kanske är svårt att köra varje kväll under en längre tid men via livemeeting någon gång per vecka. Det var väldigt lärorikt och fruktansvärt vanebildande så jag vet inte om jag vågar mig på det igen. Sen kan man väl säga att routingdelen har väl inte kommit till någon direkt praktisk användning hos mig.

  Sen avslutningsvis så finns det en hel del att fundera på kring expedition och Nexus. Jag fick lägga en hel del tid på detta förra våren. Det är inte helt enkelt och kräver ett par timmars utbildning bara den delen

  mvh

  Ove

 6. Janne Hird Oct 8, 2011 Reply

  Hej,
  Efterlyser fortfarande en grundkurs ett A för oss som skaffat Expedition nyligen och har 0-koll.
  Janne

 7. Daniel Bing Oct 10, 2011 Reply

  Gärna mer avancerad kurs med fokus på polar/tester/väder. Gick ju kursen i Stockholm i våras men skulle vilja ha en fortsättning med högre nivå. Det var för ojämn nivå mellan deltagarna på den i våras.

 8. jonas Oct 10, 2011 Reply

  gärna kurs i Stockholm! >Kanske mjukstart – reptition och sedan lite avancerat – ?

 9. Anders Nov 23, 2011 Reply

  Gärna en grundkurs för nybörjare, helst i Göteborg om möjligt.

 10. Raketen Nov 24, 2011 Reply

  En fråga.
  Är Expedition något för en nybörjare innom kappsegling? Eller är det overkill till att börja med?
  Eller vad rekomenderas?
  Tycker faktiskt det är knöligt att sitta ock knacka in waypoints osv i min Raymarine A50.
  Har hitills nöjt mig att skissa lite planering och alternativ på papperskarta. Jag är ett teknikfreak. Men bara när det tillför något.

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 24, 2011 Reply

   Jag tror man skall börja i andra änden och fråga sig vad man vill åstadkomma. Vad vill jag ha för stöd för att bli bli en bättre kappseglare.

   Vill man börja “light” så kan man koppla en laptop till sina instrument eller en lös GPS-puck och köra en billig/gratis mjukvara. Då märker man om det ger något. På samma sätt kan man ladda ner väder och titta på det i GRIB-viewers först, för att se hur det funkar. När man har använt en del av pusselbitarna så kan man fundera på att ta steget upp till Expedition eller något liknande.

 11. Rikard Wallin Feb 14, 2012 Reply

  Hej!
  Planeras det någon Expeditionkurs under våren i Sthlm-området?
  Rikard

 12. Sten Edholm Feb 15, 2012 Reply

  Inom ramen för Svenska Havskappseglingsförbundets seminarieserie “Go for Speed” så har Peter Gustafsson himself lovat komma till Stockholm och hålla en genomgång som är planerad till kvällen onsdag 7 mars på KTH. Info kommer på http://www.shf.nu

 13. Petter Dec 8, 2012 Reply

  Nåt nytt på kurs fronten?
  Vi har kört lite MaxSea med Grib väder vilket var till stor hjälp.
  Är det nån stor skillnad på MS och Expedition?
  /petter

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.