Fetaste regattan 2012?

Jubileumsregattanposter
Frågar man Allan Förberg, som brukar ha koll på långsmal segling så är det nog 100-årsjubileum från OS seglingarna 1912 i Nynäshamn.

Du borde skotta fram en skön 6:a ur buskarna och vara med. Eller varför inte en Drake???

CLASSIC BOAT MEET 20-24 juli Vi inleder med att samla ca 150 båtar från förra seklets första halva, eller äldre, i hamnen. Bland dessa planerar vi att se några av de båtar som var med i OS-seglingarna här då det begav sig. Båtarna ligger i gästhamnen, som är huvudarena för jubileet och är tillgängliga för åskådare. Arrangemang av den här typen har dragit 20-40.000 åskådare. Veteranbåtsmötet pågår lördag till tisdag. På dagarna ordnas 3-4 kappseglingar av skärgårdsseglingstyp (21-23) på Gårdsfjärden och angränsande vatten. Vidare ingår defilering i hamnen där också motorbåtarna kan vara med. Meetet avrundas med en grillfest den 23 juli.

EM FÖR 6MR 20-27 juli Sexorna var en av de klasser som var med och seglade om de olympiska medaljerna 1912. Därför är det förstås särskilt roligt att hälsa dem välkomna igen. Eftersom klassen har VM i Helsingfors 2011, räknar vi med att ett antal utomeuropeiska båtar kan tänkas stanna kvar och delta även i EM. Vi räknar med 40-50 båtar, som ligger i Fagerviken. Efter inmätning vidtar två dagars intrimningsseglingar, som också får gälla som öppet SM för klassen. Därpå följer tre till fyra dagar av mästerskapsseglingar på kryss/länsbanor utanför Mälsten. Enligt EM-statuterna ingår 8 delseglingar i mästerskapet, dock minst 5 för ett gällande mästerskap. Europamästerskapet avrundas med prisutdelning och regattamiddag.

EUROPACUP FÖR SK30:OR OCH SKÄRGÅRDSKRYSSARPOKALEN FÖR SK22:OR 27-30 juli Framåt helgen dyker ytterligare skärgårdskryssare upp i Gästhamnen, utöver de som kanske var med på Classic boat meet. Seglingarna om Skärgårdskryssarpokalen gäller som SM för Skärgårdstjugotvåor och kan förväntas samla 20-30 båtar. Trettiornas seglingar om Europacupen äger rum vartannat år i Norden och vartannat år ute i Europa. Denna segling brukar dra 30-50 deltagare.

INTERNATIONELLT SM I FINNJOLLE 30 juli-2 augusti Finnjolleförbundet beslutat att förlägga sitt internationella SM till jubileumsregattan. Finnjollarna utgår från Fagerviken och seglar åtta delseglingar. Avslutning med prisutdelning och grillfest. Detta är en olympisk klass.

INTERNATIONELLT SM I DRAKE 2-5 augusti Drakklassen är en aktiv kappseglingsklass och tidigare olympisk klass. Vi kan förvänta oss ett deltagande på ett femtiotal båtar i de sex till åtta delseglingarna som ingår. Prisutdelning vid regattamiddagen på lördagen.

PS. festligt att man 2011 inte kan tillhandahålla bilder “p.g.a. tekniska anledningar kan vi inte publicera högupplösta filer”

21 Comments

 1. PeterS Oct 23, 2011 Reply

  Mycket händer slutet juli början av augusti. OS i London och ORCi VM i Helsingfors.

  • Author
   Peter Gustafsson Oct 23, 2011 Reply

   Tittar vi internationellt så ligger väl Commodore’s Cup också bra till

  • Stefan P Oct 23, 2011 Reply

   Med risk för en åtmistone lätt bris med åsikter från bästkusten så är ORCI VM i Helsingfors på topp i Östersjön. Sedan finns det givetvis häftigare saker ute i stora världen. Frågan är om ÅOR klarar av en fortsatt utveckling eller om flytten till Stockholm för start innebär att Finnarna kroknar och tappar vi mycket bra båtar och kompetenta seglare.

   • Mats V Oct 24, 2011 Reply

    Klart med Helsingfors? Första veckan i augusti?

    • Johan Oct 24, 2011 Reply
     • Mats V Oct 24, 2011

      Fick just bekräftelse från ORC: 4-11 augusti 2012 i Helsingfors. Bara att börja pusta fjädrarna!

     • Mats V Oct 24, 2011

      “putsa”…

     • Pelle P Oct 24, 2011

      Lycka till Mats V o Co!! Vad säger väderstatistiken?

     • Per lundqvist Oct 25, 2011

      Kul Mats! Fixar du fjädrar så fixar vi tjära…
      Till finnarna alltså….

      Team Xplorer

     • Mats V Oct 25, 2011

      Jag ligger lågt. Säkrast så. ;-)

     • Mats V Jan 3, 2012

      Börjar trilla in lite anmälningar – 27 st nu. Stor majoritet “mindre” båtar, dvs “amatörer”… ;-)

      http://merenkavijat.fi/orcworlds2012/entries-2/

     • Ville Djurberg Jan 4, 2012

      Nu en lite större båt anmäld FinnFlyer 42 Avantime 2.

     • Mats V Feb 6, 2012

      Nu är det 50 st föranmälda till VM i sommar – and counting. Dags att uppmärksamma lite ORC i-segling på Blur, Peter?
      ;-)

     • Joakim Feb 7, 2012

      Jag räckanade just att det finns 30 båtar (från Italien, Schweiz, Danmark, Estland och Finland) som jag vet eller tror att ska ännu anmäla sig. Utom de här 30 båtar blir det troligen mera båtar från Sverige och Tyskland som jag inte vet om. Det ska bli 80-100 båtar!

    • Author
     Peter Gustafsson Feb 7, 2012 Reply

     På gång…

     • Mats V Feb 7, 2012

      :-)

     • Stefan P Feb 7, 2012

      Gilla :-).

  • nils virving Oct 23, 2011 Reply

   Nepparpokalen går där,låna en Neppare och fightas.

   Nisse V

 2. Erik Barkefors Jan 3, 2012 Reply

  Fetaste regattan 2012 måste väl vara Watski2StarBaltic som är fulltecknad redan 2011…

 3. CB Jan 5, 2012 Reply

  Frågar ni mig är fetaste regattan 2012 definitivt Farr 30 VM i Båstad 31 juli – 5 augusti. Med 21 båtar anmälda redan från 7 nationer och 3 kontinenter så kommer det bli en fantastiskt vecka. En inte särskilt vild gissning är att det kommer vara över 30 båtar på linjen :) http://www.sailingbastad.se/?id=197

 4. Lasse Bergkvist Feb 7, 2012 Reply

  Det ser ut att bli en fantastisk kappseglingssommar: fulltecknat Watski 2 star Baltic! Gullvivan fulltecknad! Sandhamn Open med spännande troligt SM ORCi upplägg – i kombination med ÅF Offshore Race! ÅF Offshore Race. Kieler Woche med förhoppningsvis många båtar som vill träna inför ORCi VM, ÅF Offshore Race med nytt, spännande format ( kom igen – det måste vara bra för sporten att starta mitt i Stockholm!), För VM i ORCi i Helsingfors, VM i Helsingfors, Nynäshamn 100-års OS jubileum, VM i Farr 30 i SVERIGE!, X35 EM i Norge!, Datacom Cup, Hyundai Cup, Lidingö Runt, Tjörn Runt, Mälarregattan i Sundbyholm (jadå, jag är SSSveare!), Volvo Ocean Race, Byxelkroken ( Sveriges roligaste segling?!) och ytterligare 50 seglingar! Dessutom så kommer det en ny BLUR : J 111 till Sverige – vi pratar sommar!!!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.