Ice Cup 2011

icecup2011-3.jpg
I helgen var jag och delar av min besättning i Stockholm för att segla Ice Cup. Det är gänget på AtSea Sailing Events som varje år drar ihop seglare för säsongsfinal i sina sex J/92. Foto: Foto Torbjörn Andersson.

I sista stund hoppade min taktiker av, men jag lyckades ragga upp Ulf Brännström (mest känd som Mini Transat-seglare) på flygplatsen i Amsterdam. Vi fick till ett träningspass under fredagen för att få lite koll på symmetrisk spinnaker och J/92. Efter ett tag hittade jag vinklarna och David på fördäck blev vän med spinnakerbommen.

Totalt 30 lag och massor av namnkunniga seglare från Express, J/80, F18, Farr 30, X-35 och annat. Och i det här sällskapet hade jag mycket svårt att få till starterna på lördagen. Ren och snygg segling, bra speed, bra manövrar och inget trassel. Men med passiva starter går det helt enkelt inte. Facit blev en 3:a och en 5:a i våra två heat.

Och vi behövde inte ha någon längre debrief för att reda ut vems fel det var…

Stort kalas med 150 seglare på lördagskvällen. Liveband, bra röj och mycket seglingsssnack så klart. Superbra arrangemang rakt igenom, både på havet och på land. Skall man ha någon invändning så blev del ganska långa väntetider när man seglar ett heat på 15 minuter och sedan väntar 4 heat innan det är dags igen. Men med 30 team (det fanns ytterligare 10 på väntelistan) så blir det så…

Söndag morgon var bister på flera sätt. Framförallt vädermässigt, men flera hade sviter efter lördagskvällen. Efter en stadig frukost var det dags att rigga på och köra dagens första heat. Mycket bättre skärpa nu och vi kom iväg på skottet mitt på linjen. Otroligt jämt och till sist fick vi till en 3:e plats igen.

Sedan sista racet mot storheter som Matrisen, Manix och Orca. Riktigt bra start vid lovarsbåten där vi kan följa klungan ut till höger. Rundar precis före Manix (västkustuppgörelse på gång) men strular i sättningen och de kan smita förbi i lä. Sedan blir det matchracing där vi inte lyckades ta oss tillbaka. Men det var helt ok att få avsluta med en 2:a.

icecup2011winners.jpg
I final såg vi 6 team som genomgående hade bra resultat, och till sist stod far och son Österberg överst på pallen. Precis som på mästarnas mästare förra året. Grymt imponerande segling av dem. Stort grattis!

1 Matrisen Björn Österberg
2 Wall44.com Rickard Järdemar
3 Team Martin Angsell Martin Angsell
4 Pandion Sailing Team Mikael Lindqvist
5 Q Sailing Team Johan Qviberg
6 Forum ILS Fredrik Tham
7 Happy Johannes Bergh
8 Sista Minuten Bagi Woxén
9 Manix Jonas Granhed
10 Sweden Racing Tim Shuwalow
11 Young Dirty Bastards Joakim Rodebäck
12 Gill Anders Bengtsson
13 Blur Peter Gustafsson
14 Soleil’ens Salta Snubbar Johan Ericsson
15 QSS 1 Marianne Stenstedt
16 Aage 1 Aage Reerslev
17 Åmål Fredrik Pettersson
18 Girls at Sea Malin Andersson
19 Team Dynamant Anders Rosenberg
20 Orca Sailing Team Patrick Lindblom
21 Matrisen C Anders Karén
22 Aage 2 Nils Åkervall
23 Team Abdul Per Ewert
24 Eppy Anders Lindgren
25 Take Off 1 Jörgen Wennberg
26 Escape Racing Team 1 Peter Pohl
27 HP1030 Pär Bäck
28 Team Lambada Fredrik Nordin
29 Read Eagles Tommy Svedin
30 Escape Racing Team 2 Laban Sörén

Här finns hela resultatlistan

icecup2011-2.jpg


icecup2011-4.jpg

icecup2011-5.jpg

icecup2011-6.jpg

icecup2011-7.jpg

icecup2011-8.jpg

icecup2011-1.jpg
Foto: Stefan Aaröe.

7 Comments

 1. Mr:G Nov 22, 2011 Reply

  Körde ni med den nu så populära halvindstarten?

  • Mattias Bodlund Nov 22, 2011 Reply

   Nej – helt vanlig kryss läns bana med två kryss ben.

 2. Jonas Nov 22, 2011 Reply

  Visst är det så att framgången i starten korrelerar med intensiteten på festen kvällen innan!? Egna erfarenheter indikerar att lättvind, kluriga vindskiften och krävande besättning blir enklare att hantera efter en god fest kvällen innan. Gäller säkert inte på proffsnivå men funkar för glada amatörer…..,. Vet inte vad som gäller för er.

 3. Magnus Nov 27, 2011 Reply

  Fantastiskt arrangemang!
  Bör vi inte övertala At Sea Sailing events att köra samma tidigt på våren, säg i April ?

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 27, 2011 Reply

   Det tycker jag!

   Vi måste också hitta 6 båtar på västkusten!?

 4. Andreas i HP Nov 27, 2011 Reply

  Ja jättekul med ett västkust arr.
  Lite mer segling / dag (som det varit tidigare år) är ju kul.
  GKSS borde väl ha förutsättningarna med sina DS37or?
  //A

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 27, 2011 Reply

   4 båtar är lite lite, dessutom kräver de lite mer av besättningarna. Men man kan ju tipsa dem…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.