Möte i Sydatlanten

romantracker.jpg
Man skall vara lite korkad för att slå rekordet “åt fel håll”, västerut mot den vanligaste vindriktingen? Nu är det Jean Luc Van Den Heede som har rekordet med 122 dagar (7.43 knop), men polacken Roman Paszke på gång i sin 90-fots Marströmsbyggda katamaran designad av Kåre Ljung. Just nu ligger han lite före tidtabell, men det är ju en bit kvar.

Nyss mötte han Banque Popululaire som ligger bra till för att slå rekordet runt jorden “åt rätt håll”. Det är Groupama 3 som har det på 48 dagar (snittfart 18.70 knop). Solo är det Francis Joyon med IDEC som behövde 57 dagar (15.84 knop).

Listan över rekord är intressant läsning. Vilket av de här rekorden är svårast att slå?

3 Comments

 1. Rikard Dec 30, 2011 Reply

  Det är rätt kul att kolla in gamla rekord.

  Det som jag tycker verkar enklast att slå måste vara det svenska nationella speedrekordet för damer.

  SWE Kicke LOOV Hvide Sande, Den Aug 86 21.56 kn

  Borde finnas någon brädseglande tjej som kan plocka ett 25 år gammalt rekord!?

 2. Staffan Calluna S-73 Dec 31, 2011 Reply

  Efter att ha legat still i drygt ett dygn verkar Paszke nu fått lite mer vind och tuffar på i drygt 10 knop. Skall bli väldigt intressant att se hur Paszke och båten klarar rundningen vid Kap Horn. Jag håller tummarna för att grejerna håller då den tunga motsjön sätter in. Vet inte om någon i flerskrov tidigare försökt eller lyckats med utmaningen att segla runt klotet själv åt fel håll? Tror inte det. Paszke måste nog vara en man med stark dödslängtan. Tror att det finns sänerhetssystem som skall släppa på skoten om båten lutar för mycket. Någon som vet hur och om dessa fungerar?

 3. Tomas Östling Dec 31, 2011 Reply

  I det här sammanhanget måste man ändå nämna vår meste seglare-på-tvärsen Sven Yrvind som 1980 seglade runt Kap Horn åt fel håll i den då minsta båten 20-fots Bris II… Och nu skall han segla runt jorden i en 10-fotsbåt. Som en jämförelse är en E-jolle 11 fot lång.

  Galet? Yep.
  Spännande? Onekligen.
  Läsvärt? Väldigt, och när man sitter dästa i soffan så här i mellandagarna måste jag rekommendera följande text om hur han tänker sig jordenruntseglingen
  http://www.yrvind.com/present_project/

  Tar ca 15 minuter att läsa, ger underlag till alla slags nyårslöften…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.