Sweet… Baltic 72 Grand Prix

Baltic72GP-bowB.jpg
Sweet Mini Maxi från J/V och Baltic. Rán har ju varit extremt lyckad, medans deras 42-fotare till Christian Plump som skulle göra rent hus i ORCi måste anses som ett misslyckande. Men att göra en 72-fots IRC Mini Maxi är säkert inga problem.

Baltic72GP.jpg

Baltic Yachts har skrivit kontrakt på en mini maxi båt vars mål är att tävla med de snabbaste som någonsin byggts. Det är ett gemensamt R&D projekt med ägaren, Alessandro Rombelli och båten skall levereras på sommaren 2012. Baltic 72 Grand Prix ritas av Rolf Vrolijk och hans erkända designbyrå, judel & vrolijk. Rolf Vrolijk har bland annat varit chefsdesigner för America’s Cup båten, Alinghi, som vann 2003 och 2007. Rombelli är känd som en erfaren tävlingsseglare och 2010 köpte han Baltic 65 Stig, en högprestanda cruising båt, som han tävlat framgångsrikt med under IRC regeln mot renodlade tävlingsbåtar, så som STP65. Stigs prestanda imponerade så mycket på honom, att han bestämde sej för att gå hela vägen och bygga en riktig tävlingsbåt.

Rombelli förklarar: “Jag har deltagit med Stig i olika regattor och med ett positivt result samt haft enormt roligt. Därför bestämde jag mej för att utmana min passion ännu lite till och bygga en toppmodern 72 fotare för att kunna tävla med de verkliga tävlingsbåtarna. Valet av båtvarv var mycket enkelt. Jag tycker om Baltic Yachts och älskar Stig och jag kunde inte tänka mej ett annat varv med samma kvalitet och målmedvetenhet. Jag är övertygad om att den nya 72-fots båten kommer att byggas efter bästa praxis och bli en mycket fin båt som innefattar all ny teknik och utveckling.”

I motsats till Baltic 65 Stig, som är fullt inredd, så kommer Baltic 72 Grand Prix att vara en tävlingsbåt med ett minimum av inredning, vilket IRC tävlingsregeln kräver. “Teknologi och prestanda kommer att vara de avgörande faktorerna för detta projekt och vi kommer att göra vårt yttersta för att bygga denna tävlingsbåt,” säger projektledare Daniel Wahlroos.

Baltic72GP-cockpitB.jpg

17 Comments

 1. Pelle P Jan 31, 2012 Reply

  Skulle passa alldeles utmärkt vid bryggan!

  • Sebastian Christenso Jan 31, 2012 Reply

   För att segla med verkar ju inte kul?

   • Pelle P Jan 31, 2012 Reply

    Det har man ju inte råd med!! (precis som om plånboken skulle räcka till själva båten…)

    • Sebastian Christenso Jan 31, 2012 Reply

     Skall bara bygga en brygga som kan härbergera en 72-fotare först :)

     • Andreas i HP Jan 31, 2012

      yes
      o när bryggan e byggd behöver vi muddra hela svälteviken för att kunna segla båten till o från bryggan…
      Men när jag har dessa “millar” skall jag övertyga miljönämden att snäckebanken inte är så viktig utan att det är dags att se det hela i ett prioriterat perspektiv!
      Tillåt muddring, så kommer chnsen öka att vi får se dessa vackra båtar i svältekile!

 2. Erik Barkefors Jan 31, 2012 Reply

  Blur4?

 3. F424 Jan 31, 2012 Reply

  Säkert spektakulär genom Djävulshålet :)

 4. Raketen Jan 31, 2012 Reply

  Den var snygg!!

  När jag får nästa månadspeng från frugan, så blir det att beställa en. ;)

  Eller så får jag helt enkelt nöja mig med en poster… =)

 5. dag Jan 31, 2012 Reply

  vem har beställt den ?

 6. Lasse Bergkvist Jan 31, 2012 Reply

  Oh så vacker hon är! Blir intressant att se om hon blir ännu snabbare än vad RAN är. Hoppas de “värmer upp” med Gotland Runt i juni – alltid skoj att se när de flyger förbi!

 7. Krull Jan 31, 2012 Reply

  Om vi går ihop alla läsare på Blur blir det inte mkt pengar att prata om?
  Jag lovar att vara med o hjälpa till med allt tågvirke :)

 8. Author
  Peter Gustafsson Feb 24, 2012 Reply

  DESIGNER´S COMMENT
  Posted on Friday, February 24th, 2012 at 13:28.
  By judel/vrolijk & co

  The owner of the Baltic65 “STIG” , Mr. Alessandro Rombelli, has ordered a new Mini Maxi Racer from Baltic Yachts which will be build in time for the 2012 sailing season. Judel/vrolijk & co has been commissioned to design this racing yacht. “STIG”/Baltic65 was a one-off cruising/racing yacht designed by judel/vrolijk & co that was built to the highest standards by Baltic Yachts and showed the potential of this design on the race course.

  For next season Mr. Rombelli decided to go full on racing and once more chose our team to design his new boat. Our design team has a lot of experience in this size and with three World Champions in the mini Maxi Class under their belt they are the most successful design group in this Class. Mini Maxi’s like “Numbers”, “Luna Rossa”, “Container”, “Jethou” and “RAN” designed by judel/vrolijk & co have been winning races all around the world.

  As a starting point for the design of this new yacht we used the design of “RAN” as a basic boat. “RAN” has shown that the design concept is very competitive in the Rolex Maxi Series and that she has the all-round speed potential to win in any conditions. The big challenge for us is of course to improve on this concept, especially as now there will be more new boats in this size racing in the Rolex Maxi series next year. The upper size limit for the Mini Maxi racers has been set at 72 foot overall length. This will make the series more competitive because the boats will be racing boat for boat and not only for IRC handicap as in previous years. The Mini Maxi Class will be like a Box Rule Class.

  The area we have invested a lot of our resources to improve speed was to get more out of the restricted overall length of 72 foot. We redesigned the forward sections to get more volume and more speed out of the hull design. The aft sections have been refined and the chine is still visible but we have no more hollow sections aft because the IRC rule makers have handicapped this kind of development after we designed “RAN” and “Jethou” with this style of aft section. Further the aft overhang has also been treated differently by IRC after last year. The hull beam has been studied and optimised for the expected weather conditions the boat will sail in the next years. Appendage design and balance has been refined to better perform in the Mini Maxi fleet.

  Concerning sailplan and sail area we are close to the “RAN” configuration with slight changes in area. We are working closely with the sail designer of the team to further optimise the shape and sailplan.

  For the structural engineering for this project we will work with Steve Koopman, SDK engineering USA, as we have done with all our past TP52 and Mini Maxi projects. The structural engineering has to meet the ISO rules and will be approved by GL, Germanischer Lloyd. The construction of this racing yacht will be a real challenge for Baltic Yachts. Of course they have built several yachts in CF pre-preg composite, but this project is under pressure to be built as a 100% racing machine. The building time will be very short, only seven months as the plan is for the boat to be racing in the Copa del Rey series in July 2012.

  We are convinced that the combination of a 100% professional approach and a very committed owner will make this Mini Maxi project a great success.

 9. Raketen Feb 25, 2012 Reply

  Jösses!

  Klistrar man ihop en sådan kålkanot på endast 7 månader??

  F-n trot 8-()

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.