Pogo 12.50 | videos

Pogo 12.50 blev ju utsedd till European Yacht of the Year av de stora tidningarna. Man har nu snyggat till sin web och fått till bilder och video på ett snyggt sätt. Det är en sweet båt, och framförallt den med fällköl hade ju funkat bra här hemma (även om bredden på 4.50 ställer krav på utrymme). Frågan är om man inte kommer att bli sugen på en “riktig” class 40 efter ett par år? Det finns de som sätter på Class-40 rigg, men då kanske det är lika bra att gå hela vägen…

Här är lite film från provseglingarna i Barcelona. Ryktet säger att det mest var hissnande halvvindar för att framkalla leenden på journalisterna, och att Pogon inte en enda gång kryssade mot de andra båtarna (Dehler 41, Grand Soleil 50, J/111 & Xp 44).

9 Comments

 1. Mr W Feb 18, 2012 Reply

  Efter att ha läst om testseglingen i senaste Seilas så vekar det inte endast ha varit undanvindssegling. Journalisten skriver att den visserligen inte kryssar lika bra som Xp 44 eller Dehler 41 men att den inte är långt efter. Han menar också att den inte alls har så dåliga kryssegenskaper som man kan tro med tanke på skrivformen. Knappt 10 knops vind och mellan 6,5 – 7 knops fart, 35 graders vindvinkel. Inte så tokigt?

 2. Seglare Feb 19, 2012 Reply

  Är ganska säker på att det är så här framtidens båtar ser ut om så där kanske ca 10 år

  • Author
   Peter Gustafsson Feb 19, 2012 Reply

   Definitivt på havet. Är inte alls säker på att den är lika kul att segla den i svensk sommarskärgård med lättare vindar.

   Det finns ju ganska mycket båtar som ser ut så här redan idag, så jag vet inte om man skall kalla det “framtid”?

   • Erik Barkefors Feb 19, 2012 Reply

    Tror att den viktigaste skillnaden är att t ex Dehler 35, First 35 eller Elan 350 väger samma som Pogon men är 1,5 meter kortare. Vikt är betydelsefullt när det gäller prestanda. Sen finns komfort och ekonomiargumenten men de har de (jämförelsevis) tonat ner i Pogon…

   • Author
    Peter Gustafsson Feb 19, 2012 Reply

    Jag är den förste att skriva under på att både Pogon och Class 40 är riktigt coola båtar.

    Men våt yta är alltid våt yta.

    Vi har ju ett par Class 40 i Norge, och man kan ju roa sig med att titta på deras resultat från Færdern, som innehåller en del inomskärssegling. De har det inte helt lätt. Däremot är de perfekta för Skagen Race och liknande offshore-race.

    När man vet att en Class 40 parkerar i lätt vind, så skall man veta att de ändå har 50% mer segelyta/kilo än en Pogo 12.50.

    • Erik Barkefors Feb 19, 2012 Reply

     När du säger “parkerar i lätt vind” – jämför du då med Farr 30, King 40 osv eller med snabba familjebåtar?

    • Author
     Peter Gustafsson Feb 19, 2012 Reply

     Jämfört med allt annat :-)

     Alla designer blir ju kompromisser. Vill man åka snabbt över Atlanten får man offra något annat. Gäller för VO70. Gäller också för Pogon. Det får man ha med i planen när man väljer båt.

     Med en snabb båt (och högt mätetal) så blir en “parkering” extremt kostsam. Kolla på Puma i dagens race. Man står still ett tag när alla andra gör 15 knop. Då hamnar man under horisonten. I vanliga båtar hade det blivit 100 meter.

     Jag hade gärna haft Pogon för snabb cruising och långa dagsetapper. Men jag hade hade haft svårt att köra Bohusracet eller ÅF Offshore Race där just lättvindsprestanda ofta avgör.

 3. large Feb 19, 2012 Reply

  Konceptet i är helrätt.
  Jag seglar en Arcona 340 idag, kan inte låta bli att fantisera vad som skulle hända med båtens prestanda om den hade en halvmeter djupare (fäll)köl, vägde 1500 kg mindre och om genackerpeket var en meter längre.

 4. Per Feb 20, 2012 Reply

  Class 40 är ju brutalt coola, hade jag haft en så hade målet varit repor på öppet vatten..

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.