ÅF Offshore Race | anmälan uppe

afor2011.jpg
Då verkar allt det finstilta vara klart och KSSS har öppnat anmälningarna till årets ÅF Offshore Race. Foto från förra året: Oskar Kihlborg.

Den största nyheten är ju att alla startar inne i Stockholm. De “mindre” SRS-båtarna på lördagen och de lite större och ORCi på söndagen. Gate i Sandhamn och sedan ett varv runt Gotland.

Synd att inte lilla ORCi kör på lördagen (?) då man hade kunnat jämföra de seglade tiderna för alla små båtar.

Torsdag 28 juni
09:00 Hamnen i Stockholm öppnas för förtöjning
15:00 – 20:00 Regattaexpedition och besiktningsstationerna öppna

Fredag 29 juni
08:00 – 20:00 Regattaexpedition och besiktningsstationerna öppna
18:00 Skepparmöte för SRS < 1,36 Lördag 30 juni 08:00 – 15:00 Regattaexpeditionen öppen 08:00 – 14:30 Besiktningsstationerna öppna 11:00 Första start SRS < 1,36 18:00 Skepparmöte ORC Int och SRS >1,35
20:30 Eventuell omstart i Sandhamn för SRS < 1,36 (väderberoende) Söndag 1 juli 08:00 Regattaexpeditionen öppnar 11:00 Första start ORC International och SRS >1,35
20:30 Eventuell omstart i Sandhamn för ORC Int och SRS >1,35 (väderberoende)

Onsdag 4 juli
18:15 Prisutdelning och regattamiddag i Sandhamn

Etapp 1, Stockholm – Sandhamn är ca 40 Nm och beskrivs i seglingsföreskrifterna.

Etapp 2, Sandhamn – Gotland runt – Sandhamn är ca 310 Nm och beskrivs i seglingsföreskrifterna.

Etapp 1 och 2 seglas utan uppehåll men med separat tidtagning för varje etapp.

Etapp 1 kan, beroende på vädersituationen, komma att avkortas varvid omstart för etapp 2 sker utanför Sandhamn.

Startlinjen för etapp 1 är belägen vid Kastellholmen i Stockholm. Vid eventuell omstart i Sandhamn för etapp 2 är startområdet placerat mellan fyrarna Svängen och Revengegrundet.

 

Personligen tycker jag det känns jättekul. Folkfest i Stockholm, skärgårdsbana och sedan runt Gotland utan massa konstiga rundningamärken (hur många gånger har man undrat varför amn skall till Svenska Björn och runda).

Hur man seglar runt Gotland är ju väldokumenterat. Men vad är bästa sättet att ta sig ut genom skärgården? Jag är inne på att skriva en artikel om detta men behöver lite expertkompetens. Vem frågar man då?

Till sist vill vi ju veta vilka klasser det är som gäller. Vi seglar ju sista racet med Blur och kör SRS.

Klart för genomförande av ÅF Offshore Race 2012

Nu står det klart att ÅF Offshore Race, tidigare Gotland Runt, flyttar hela starten för 2012 års uppsättning av Sveriges största kappsegling till Stockholms innerstad. Mellan den 28 juni och den 4 juli i sommar kommer Stockholm förvandlas till en seglingsarena för de 300 båtar som förväntas medverka i 2012 års uppsättning av ÅF Offshore Race.

– Vi är oerhört glada över samarbetet med KSSS och ÅF, och att genom Stockholms Hamnar och Kulturförvaltningen kunna erbjuda stockholmare och turister denna möjlighet att delta i detta spännande evenemang i hjärtat av sjöfartsstaden Stockholm, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Stockholm Stad, KSSS och ÅF vill med ÅF Offshore Race skapa det största årligen återkommande evenemanget i Stockholm med en hög miljöprofil. Genom att flytta starten av före detta Gotland runt, numera ÅF Offshore Race, från Sandhamn till Stockholms innerstad får Stockholm en ny spännande och återkommande sommarattraktion.

– För KSSS blir flytten av tävlingsstarten in till Stockholm en unik möjlighet att synliggöra segling för en bredare allmänhet. Vi utbildar årligen över 1000 barn och ungdomar. Vi är övertygade om att flytten av starten in till Stockholm kommer att få kommer att skapa ett ännu större intresse för vår verksamhet, säger Staffan Salén, ordförande i KSSS som driver regattan ÅF Offshore Race.

– Det känns fantastiskt spännande att få vara med och ta en av Europas finaste regattor in i nästa era. Kappsegling är dessutom en klimatsmart sport, vilket passar ÅF. Målet för oss med ÅF Offshore Race är att ytterligare stärka varumärket ÅF som en arbetsgivare för de absolut bästa ingenjörerna, säger Jonas Wiström, VD för ÅF som sedan 2011 är titelsponsor för ÅF Offshore Race.

69 Comments

 1. alex Ekberg Feb 28, 2012 Reply

  Hallå! Kan dom inte försöka få ihop en doublehandedklass iår igen?
  lars, vi kör väl DH endå?

  • large Feb 28, 2012 Reply

   Yes!

   • alex Ekberg Feb 28, 2012 Reply

    Great! Jag har just mailat ksss :)
    Vi kanske får be peter att marknadsföra och fixa en preliminär anmälan här på blur, så kan vi åminstånde bli en inofficiell klass ;)

    • Johan S Feb 28, 2012 Reply

     På DN+ var idag en artikel om ÅF OR. I artikeln stod att läsa att de räknar med 300 båtar, och att en genomsnittlig båt har 10 personer i besättningen. Ni får inte dra ned snittet för mycket, då korvförsäljningskalkylerna i kras… Själv tänkte jag segla på en båt en bra bit under genomsnittet. I alla fall vad avser besättningsstorlek.

    • Göran Feb 28, 2012 Reply

     Det borde inte vara några problem med DH, i inbjudan punkt 2.9 står det ju att minimikravet på besättningsantal är 2 personer men det innebär ju inte att det blir en ren DH-klass.

     • Erik Barkefors Feb 28, 2012

      Det är ju lite skillnad mellan att segla double och konkurrera med andra double mot att segla mot de med 8 man på railen…

    • alex Ekberg Feb 28, 2012 Reply

     Om fler är sugna på att segla doublehanded så är ni välkommna att kontakta mig. Jag sammanställer och försöker påverka ksss. Eller så kör vi endå, fixar några sjyssta priser och dekaler till båtarna så vi lätt känner igen varandra!
     alex@ekbergmarinservice.se 072-2360236

     Är det ok Peter att jag stjäl lite uppmärksamhet för denna sak här?

     • Fredrik Mar 2, 2012

      Jag hjälper gärna till att driva DH frågan. Kan man få ihop 5 båtar (i samma klass) så skall det väl inte vara så svårt att ha ett pris till bästa DH båt. Eventuellt skulle det gå även om DH båtarna är i olika starter (så länge de kör samma regel), men det kan ju bli lite jobbigt om några startar på lördag och andra på söndag. Som sagt, samla namn så hjälper jag gärna till och driver frågan.

     • alex Ekberg Mar 2, 2012

      Fredrik. Du har mina kontaktuppgifter ovan. Hör av dig så kan vi snacka om detta!

     • alex Ekberg Mar 13, 2012

      En grupp på facebook för oss som vill göra nåt kul av Åf och doublehanded. http://www.facebook.com/groups/311032535616872/

  • Author
   Peter Gustafsson Feb 28, 2012 Reply

   Definitivt. Blur.se är ju “officiell mediapartner” för shorthandedseglarna :-)

   Jag tror också att det är saker på gång kring en shorthandedcup på ostkusten. Stay tuned – lanseras på fredag.

 2. Mats V Feb 28, 2012 Reply

  Det bli ganska ensamt på havet för ORC i seglare med högt GPH….

  • per X lundqvist Mar 1, 2012 Reply

   se det positiva. Man kan kombinera sist i mål med totalseger! Det kommer helt klart vara möjligt!!!!

   • Mats V Mar 2, 2012 Reply

    Ska du bränna krutet runt Gotland, Per? ;-)

    • Pelle P Mar 2, 2012 Reply

     Eller så ska han/dom ladda in mer krut, förfina det och trimma in nya soldater… + skaka liv i gamla soldater. Kan inte vara fel att ha en topplacering på GR i bagaget när man seglar VM.

     • Mats V Mar 2, 2012

      Såklart. Bara avis som inte får loss tid till allt kul. Men vi kommer mentalt laddade till VM!

     • Pelle P Mar 2, 2012

      Mats V, jag räknar iskallt med att ni tar en topplacering på VM, det har ni gjort förr!!!! Lycka till!!
      Är det du eller din besättning som inte har tid med GR?

    • Per X Lundqvist Mar 2, 2012 Reply

     Bra fråga. Vi är lite kluvna. ÅF OR är ju en del av SM i ORCi (Stockholms DM) men det spelar ju mindre roll. att ha kul är viktigare. Vi kommer nog dessutom inte ha samma gäng ombord på båda. Om det blir en ORCi grupp till ÅF OR så blir det rätt utspritt och trist med SRS båtarna 1 dygn före. Men kanske hinner vi ifatt nån Accent på slutrakan…Ligger vi bra till efter bandelen på SM så kör vi ORCi annars blir det SRS. Vi får se.

     • Mats V Mar 2, 2012

      Precis så tror jag att flera kommer resonera, Per. ORC I båtar med höga GPH lär nog fundera en extra gång och i flera fall istället segla SRS med majoriteten av snarlikt prseterande båtar. Kluven till om det är rätt tänkt av KSSS – kanske svårt få till på annat rättvist sätt.

      Tack, Pelle P! Vi ska försöka ryta som den mus vi blir i H-fors…

 3. Carl Falk Feb 28, 2012 Reply

  Själv tror jag att start inne i Stockholm med målgång i Sandhamn kommer bli helt fel!
  Hur gör man då om man har grejer (segel, osv) inne i Stockholm och kanske ska sticka direkt efter målgång?
  Känns inte så lockande att först gå 40 nm in i Stockholm och sen ungefär samma sträcka ut igen!

  • Niklas/Tangosailing Feb 28, 2012 Reply

   Ni får väl sätta “shore teamet” i arbete med att frakta ut era prylar till Sandhamn medan båten seglar runt Gotland :-)

  • Sunden Feb 28, 2012 Reply

   KSSS ordnar en container där man lämnar in sina saker som skall till Sandhamn, sedan kvitterar man ut sina saker i Sandhamn. Så inga problem med den delen av logistik. Säkerligen är det så att det utrymmet är begränsat så “lättningen” måste till största del vara gjord innan man kommer till race village.

  • Marcus Österberg Feb 28, 2012 Reply

   Finfint för oss från förorten Västerås. Då tar det bara 12 timmar till start och sen ligger båten redo för semesteråka. Hoppas på stor container.

  • Author
   Peter Gustafsson Feb 28, 2012 Reply

   Har man Stockholms stad som sponsor så borde man få loss en vägfärja där man både kan ställa containrar (300 båtar blir mycket prylar) + eventuella team-släp? Går till Sandhamn för målgång och sedan till nåt bra ställe på fastlandet.

   • Johan S Feb 28, 2012 Reply

    Jag har hört att Happymobilen kommer att köra skytteltrafik Stockholm-Stavsnäs med teamens prylar, och på så sätt finansiera Blur3!?

   • Author
    Peter Gustafsson Feb 28, 2012 Reply

    Låter som en affärsidé för en ambitiös junior med drakkrok :-)

   • Carl Falk Feb 28, 2012 Reply

    På det sättet är det bra med teamsläp!

 4. sillstryparn Feb 28, 2012 Reply

  Skvalpigt lär det i alla fall bli.
  Det sportsliga får vika för kommersen.
  En del av charmen med GR är ju Sandhamn innan start.
  Dessutom är det mycket häftigare att bränna rätt ut på havet än att guppa omkring bland Vaxholmsbåtar.
  Vet att många inte gillar när man gnäller, men jag kan inte låta bli: GR är ju tradition (precis som Fastnet): vårda detta!

  • Janne E. Feb 28, 2012 Reply

   Änna som Tjörn runt…
   En fin tradition!

 5. Erik Barkefors Feb 28, 2012 Reply

  Nisse Virving som seglat NF mm är nog en mycket bra källa för vindar inomskärs.
  Prova också med F18 raidseglarna som är vana att leta vind eftersom det ger så stort utslag i fart.

  • T Feb 28, 2012 Reply

   Lustigt att man kallar det ‘Statlig Sponsoring’ när det är Stockholms Stad som står för fiolerna…
   Sponsrar man genom att ta dom extra kostnader som med nödvändighet uppstår (bryggor, bajamajor, bevakning och allt annat) eller får KSSS en bunt pengar i handen? Eller kanske både och?
   /T

 6. Pelle P Feb 28, 2012 Reply

  Kan inte hålla mig; efter uttalandet i Resume/DN kan man undra om vi sysslar med tävling eller utsmyckning.
  “Bilder av segelbåtar framför Slottet och Gamla stan som kablas ut över världen ger oss fler turister i framtiden”…
  Sen ska man inte förringa det att det skjuts till mycket pengar och seglingsmässigt ser jag framemot detta. BIG TIME!!!
  Spännande utmaning med skärgårdetappen + ordinarie GR!! Hoppas det blåser från kl 10.45 på lördagen!!

 7. F424 Feb 28, 2012 Reply

  Är det verkligen raka spåret Sandhamn-runt Gotland-Sandhamn?
  Shorthandedklass???!

 8. Ronny G Feb 28, 2012 Reply

  Jag tycker det nya formatet verkar spännande. Ingen kan väl påstå att starterna för om åren var lyckade ur ett logistiskt pespektiv. Start på alla möjliga konstiga dagar så att man fick en upphackad vecka. Transport ut till otillgängligt Sandhamn och start långt ute på ett ännu otillgängligare hav. Jag tror detta är helt rätt för publiken och sponsorer och därmed även framtiden.
  Seglingsmässigt hoppas vi såklart på vind – men så är det väl alltid. Jämför när de gamla Volvo Ocean-båtarna seglade in i Göteborg – var det lyckat eller skulle mål och start förlagts 5 NM utanför Vinga?
  KSSS kanske inte slår huvudet på spiken redan i år med exakt rätt format – men någonstans ska man ju börja.
  Ett problem som vi berörde ovan var transport av packning, segel mm till Sandhamn från Stockholm. Jag läste någonstans att KSSS skulle ombesörja sådant – dock oklart i vilken omfattning.

  • BD Fisken Feb 28, 2012 Reply

   … för att inte tala om hur otillgängligt rundningsmärket Gotland är ;-)

 9. Göran Feb 28, 2012 Reply

  Tror det här kan bli riktigt bra. Lite skvalpande i innerskärgården får man ta innan havet breder ut sig. De flesta på BLUR vill ju att vår sport skall marknadsföras bättre och här gör man verkligen ett försök.
  Ser fram emot den 30/6.

 10. Anders Feb 28, 2012 Reply

  Skitkul att starta inne i stan! Får hoppas på sköna vindar så man får bra skjuts förbi alla öar.

  Tycker det är riktigt kul att man vågar pröva lite nya grepp i vår kära sport. Förra året körde vi ett litet kund/anställda-jippo nere i Nacka Strand i samband med starten, uppskattat och kul att se stor-kärrorna susa förbi nära kajen. I år tänkte jag vinka till kajen från egen båt :)

  Lägger man ut bryggor mm för alla båtar inne i stan? Vad säger krogarna ute i Sandhamn, de måste ju tappa en hyggligt stor inkomstkälla?!

 11. Finngulf Feb 28, 2012 Reply

  Samma tanke som Anders ovan det måste bli ett jättetapp i Sandhamn. Bageriet med alla beställningar innan start. Hela Sandhamn är proppfullt GR veckan, normalt med familjer i tenderbåtar som är kvar under racet. Även “svansen” som följer med kommer nu vara på Skeppsholmen. (Alla tjejer som vill träffa en solbränd GR seglare)

 12. Melin Feb 28, 2012 Reply

  Väntar min tredje matros och skickade länken om ÅFOR till frugan med [Ämne: Skulle funka men blir tajt], jag fick följande svar…:
  “Det beror på vilket datum vi får. Har du tur blir det först 9-10. Ett problem är ju om det råkar sätta igång av sig självt innan bara…men vem till vara med om sitt barns födelse när man kan segla Gotland runt…;-)”

  Vad tycker ni jag ska svara…

  • Martin Feb 28, 2012 Reply

   Vilken förstående och bra hustru! Var rädd om henne!!! Lagar hon god mat oxå?

  • Anton Feb 29, 2012 Reply

   Var med om något liknande för 2 år sedan , dock han min lilla princessa ut precis innan start så jag fick åka direkt från BB ut till Sandhamn.

   Vad händer iår , jo racet startar 1 vecka tidigare och helt plötsigt missar man födelsedagen.

   Jag är klyven.

   • Erik Barkefors Feb 29, 2012 Reply

    Det är inte många år som barnen är små så ta vara på dom – sen blir pappa bara en plånbok och då kan du segla (om det blir pengar över…).

    • Raketen Mar 3, 2012 Reply

     +1 :9

  • Anders Averdal Feb 29, 2012 Reply

   Du får planera gökandet bättre!

 13. Calle K Feb 28, 2012 Reply

  Kan bara säga att det var riktigt kul och spännande att starta inne i Stockholm förra gången – massor av publik (Kastellholmen, Djurgården, Statsgårdskajen, Oxdjupet mm nästan fullt utmed kajer etc) och tenderbåtar som följde med en bra bit ut mot Vaxholm. Verkade vara uppskattat bland publiken och “peppande” för alla kappseglare. Ser fram emot nästa start. / CK

 14. Stefan P Feb 28, 2012 Reply

  Jag är fortfarande tveksam till att starta ett havskör med 40 nm buskrace. Vi får utvärdera efteråt. Hoppas bara att våra finska vänner mäktar med den här extra logistiken annars tappar tävlingen en hel del av de mest kompetenta båtarna.

  • Anders Averdal Feb 29, 2012 Reply

   Norrmännen gör det på Faerdern, de har ca 1000 deltagare. Så djävla fel kan det inte vara. Och det är kul!

 15. Calle Feb 28, 2012 Reply

  Några av toppseglarna från Gullviverallyt & Roslagsearace som i till vissa delar har samma bansträckning är en bra källa till till snabbast väg ut till Sandhamn. Tex Johan Tuvstedt, Patrik Forsgren, Anders Wennberg eller Kent Wretman Gransegel. Annars är nog Nisse Virving den som har bäst record både från Roslagen searace och Gullviverallyt.
  / Calle

 16. Team Styrbord Feb 28, 2012 Reply

  Kul….

 17. Göran Säwensten Feb 28, 2012 Reply

  Antal anmälningar första dagen:
  Gullviverallyt: 134 båtar
  ÅF Offshore: 3 båtar
  Undrar vilket race som är kuligast?

  • kiw Feb 28, 2012 Reply

   Antagligen bägge två om man gillar kappsegling

 18. larsa Feb 28, 2012 Reply

  Jag läste fel:
  09:00 Hamnen i Stockholm öppnas för förtãring
  :)

 19. Anders F Feb 28, 2012 Reply

  Hej

  Vi bör för seglingens skull se med öppna ögon på nyheter. Mer intresße (läs mer mer publik) ger mer för seglingen – gör ert bästa för sporten. Skulle gärna stara i Sandhamn, men har aldrig startat i Sthlm så med öppna ögon – fest och segling!

  Västerårare

 20. Tobbe Feb 28, 2012 Reply

  Kan nog bli hur kul som helst! Förutsatt att det finns vind, men det brukar ju alltid göra segling roligare:-)! Sandhamn behöver dessutom ruskas om lite…kanske det här hjälper?
  Jag tycker Lage Larsson är ett bra alternativ som källa för väder/segling genom skärgården!

 21. Author
  Peter Gustafsson Feb 29, 2012 Reply

  Flerskrov? Står inget men de kanske räknas som SRS (det finns ingen övre gräns i år).

  Är det någon som har räknat på tiderna?

  Vi startar antagligen 11.00 lördag och det finns en stor chans att man landar i Sandhamn måndag kväll? Målet för lilla SRS-klassen är ju total line-honours + att vara före TP52:orna. Men med 24 timmars försprång så borde det gå :-) Man hinner i alla fall dricka många pilsner innan regattamiddagen onsdag kväll…

  • Börje Mar 4, 2012 Reply

   Oj så du menar och att du seglar runt på ca 50 timmar? Inte illa du måste ha en snabb båt eller dålig självinsikt?

   • Erik Barkefors Mar 4, 2012 Reply

    2,5 dygn med 5,16 knop i snitt så är ni runt Gotland så helt orealistiskt är det väl inte. Har bara seglat Gotland Runt en gång och då tog det ganska precis 72 timmar på len 415 nm långa banan som var upp och rundade Svenska Björn. Det ger en högre snittfart än vad Blur2 behöver ha med en långsammare (1,229) båt. Så kör så det ryker och ni hinner in före Seglarbaren stänger ;-)

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 4, 2012 Reply

   Från Sandhamn senast 20:30 (då en eventuell omstart går, troligtvis tidigare). Startar jag i morgon kväll 20.30 så pekar min routing på att jag är i mål 51 timmar senare vilket motsvarar måndag 23.30. Snittfart 6,5 knop.

   Sedan har jag seglat tillräckligt många Gotland Runt för att vet att det kan ta precis hur lång tid som helst.

   Och ja, det är en snabb båt. Och dålig självinsikt ;-)

 22. Lasse Bergkvist Mar 3, 2012 Reply

  Hur svår kan logistiken vara?
  Skidade Vasaloppets Öppet Spår i söndags – 9600 deltagare som i Sälen lägger en ombytesväska i container + att man lägger sina överdragskläder i en påse som kastas på snön precis vid starten. Efter målgång 90 kilometer bort åker man buss två km till en skola där 9600 personers grejer ligger i nummerordning – bara att ta sina väskor, duscha, ta abonnerad buss tillbaka och hämta inlämnade skidor = Klart! Om logistiken känns tung så tror jag att Mr Bauer på Vasaloppet lånar ut ett par gubbar som kan hjälpa till!
  Det blir likadant ut från Stockholm som från Sandhamn : det är de seglare som är på tårna som kommer att lyckas bäst – precis som vanligt. Lycka till alla på ÅF Offshore Race- segla vackert!

  • Johan Mar 13, 2012 Reply

   Sydney-Hobart funkar likadant trots olika start och mål.
   Blir lite struligt om man bryter och hamnar i Eden medan ens prylar ligger i hamnskjulet i Hobart.
   – I ÅF fallet kanske man kunde ha hämtplats i Stavsnäs för alla grejor ?

 23. Author
  Peter Gustafsson Mar 22, 2012 Reply

  14 båtar anmälda (+ 4 classic). Bara en i ORCi. Kanske lite färre än förra året?

  http://www.ksss.se/sv/Kappseglingar/Regattor-2012/AF-Offshore-Race-28-juni—4-juli/Deltagarlista/

  • Per X Lundqvist Mar 22, 2012 Reply

   Jag tror dom flesta är hyggligt medvetna om när anmälningstiden går ut. Varför stressa? Om man inför en “early bird-rabatt” på 500 pix så blir nog bilden en annan.

   • Anton Mar 24, 2012 Reply

    Jag väljer att avstå i protest och hoppas att starten flyttas tillbaka till Sandhamn där den hör hemma.
    Stämningen dagarna före start ute i Sandhamn är oslagbar.

    • Per X Lundqvist Mar 24, 2012 Reply

     Vi kan inte annat än hålla med. Men – ett Race är ett race oavsett var start och mål ligger. Det är bara när man avsiktligt lägger 6 timmar halvvind vi avstår under 2012 (typ Huyndai Cup 2011).

     • U Lundell Mar 24, 2012

      Även ett inställt race är ett race.

      /Uffe

  • Sir Mar 24, 2012 Reply

   Peter, ska inte du segla Tjörn Runt? Du har väl inta anmält dig än väl?

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 24, 2012 Reply

   Det var en jämförelse mot förra året, vilket skulle ge en indikation.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.