ÅF Offshore Race | anmälan uppe

afor2011.jpg
Då verkar allt det finstilta vara klart och KSSS har öppnat anmälningarna till årets ÅF Offshore Race. Foto från förra året: Oskar Kihlborg.

Den största nyheten är ju att alla startar inne i Stockholm. De “mindre” SRS-båtarna på lördagen och de lite större och ORCi på söndagen. Gate i Sandhamn och sedan ett varv runt Gotland.

Synd att inte lilla ORCi kör på lördagen (?) då man hade kunnat jämföra de seglade tiderna för alla små båtar.

Torsdag 28 juni
09:00 Hamnen i Stockholm öppnas för förtöjning
15:00 – 20:00 Regattaexpedition och besiktningsstationerna öppna

Fredag 29 juni
08:00 – 20:00 Regattaexpedition och besiktningsstationerna öppna
18:00 Skepparmöte för SRS < 1,36 Lördag 30 juni 08:00 – 15:00 Regattaexpeditionen öppen 08:00 – 14:30 Besiktningsstationerna öppna 11:00 Första start SRS < 1,36 18:00 Skepparmöte ORC Int och SRS >1,35
20:30 Eventuell omstart i Sandhamn för SRS < 1,36 (väderberoende) Söndag 1 juli 08:00 Regattaexpeditionen öppnar 11:00 Första start ORC International och SRS >1,35
20:30 Eventuell omstart i Sandhamn för ORC Int och SRS >1,35 (väderberoende)

Onsdag 4 juli
18:15 Prisutdelning och regattamiddag i Sandhamn

Etapp 1, Stockholm – Sandhamn är ca 40 Nm och beskrivs i seglingsföreskrifterna.

Etapp 2, Sandhamn – Gotland runt – Sandhamn är ca 310 Nm och beskrivs i seglingsföreskrifterna.

Etapp 1 och 2 seglas utan uppehåll men med separat tidtagning för varje etapp.

Etapp 1 kan, beroende på vädersituationen, komma att avkortas varvid omstart för etapp 2 sker utanför Sandhamn.

Startlinjen för etapp 1 är belägen vid Kastellholmen i Stockholm. Vid eventuell omstart i Sandhamn för etapp 2 är startområdet placerat mellan fyrarna Svängen och Revengegrundet.

 

Personligen tycker jag det känns jättekul. Folkfest i Stockholm, skärgårdsbana och sedan runt Gotland utan massa konstiga rundningamärken (hur många gånger har man undrat varför amn skall till Svenska Björn och runda).

Hur man seglar runt Gotland är ju väldokumenterat. Men vad är bästa sättet att ta sig ut genom skärgården? Jag är inne på att skriva en artikel om detta men behöver lite expertkompetens. Vem frågar man då?

Till sist vill vi ju veta vilka klasser det är som gäller. Vi seglar ju sista racet med Blur och kör SRS.

Klart för genomförande av ÅF Offshore Race 2012

Nu står det klart att ÅF Offshore Race, tidigare Gotland Runt, flyttar hela starten för 2012 års uppsättning av Sveriges största kappsegling till Stockholms innerstad. Mellan den 28 juni och den 4 juli i sommar kommer Stockholm förvandlas till en seglingsarena för de 300 båtar som förväntas medverka i 2012 års uppsättning av ÅF Offshore Race.

– Vi är oerhört glada över samarbetet med KSSS och ÅF, och att genom Stockholms Hamnar och Kulturförvaltningen kunna erbjuda stockholmare och turister denna möjlighet att delta i detta spännande evenemang i hjärtat av sjöfartsstaden Stockholm, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Stockholm Stad, KSSS och ÅF vill med ÅF Offshore Race skapa det största årligen återkommande evenemanget i Stockholm med en hög miljöprofil. Genom att flytta starten av före detta Gotland runt, numera ÅF Offshore Race, från Sandhamn till Stockholms innerstad får Stockholm en ny spännande och återkommande sommarattraktion.

– För KSSS blir flytten av tävlingsstarten in till Stockholm en unik möjlighet att synliggöra segling för en bredare allmänhet. Vi utbildar årligen över 1000 barn och ungdomar. Vi är övertygade om att flytten av starten in till Stockholm kommer att få kommer att skapa ett ännu större intresse för vår verksamhet, säger Staffan Salén, ordförande i KSSS som driver regattan ÅF Offshore Race.

– Det känns fantastiskt spännande att få vara med och ta en av Europas finaste regattor in i nästa era. Kappsegling är dessutom en klimatsmart sport, vilket passar ÅF. Målet för oss med ÅF Offshore Race är att ytterligare stärka varumärket ÅF som en arbetsgivare för de absolut bästa ingenjörerna, säger Jonas Wiström, VD för ÅF som sedan 2011 är titelsponsor för ÅF Offshore Race.