no-crew.se | shorthandedsegling i Sverige

Det har ju länge pratats om att man borde organisera shorthandedseglingen i Sverige. Norge har ju länge haft SSN – Shorthanded Sailing Norway som har ordnat bra träffar. Nu verkar det som att några driftiga killar tar tag i saken och sätter samman en informell cup.

www.no-crew.jpeg
Mer info på deras hemsida, no-crew.se och på Facebook-gruppen.

Att segla på två eller till och med solo ger en ny dimension åt seglingen, det är en större utmaning samtidigt som det mesta runt omkring seglingen blir enklare och mindre tidsödande, att jaga besättning t.ex, kan lätt bli ett deltidsjobb.

no-crew.se är ett försök att samla de som gärna seglar shorthanded genom att välja ut en handfull kappseglingar som sedan ingår i en lokal serie. De blir som bekant roligare ju fler man är tillsammans, om än inte på samma båt, och betydligt mer socialt när vi sluter samman i hamn.

I detta tidiga skede har vi som är initiativtagare börjat med att fokusera på vårt geografiska område, dvs Stockholms skärgård med omnejd, men vi hoppas att fler regioner hänger på så att vi i framtiden kanske kan ha en nationell serie!

Följande seglingar ingår i  Serie STHLM 2012:
Watski 2Star Baltic, 30 maj – 3 juni
Roslagen Sea Race, 15-16 Juni
No Crew Solo Challenge, 18 augusti
TBA
Åland Race, 20-22 september

Om ni hänger mycket på blur.se, så känner ni säkert igen dem. Ulf kör mini transat och gästspelar ombord på Blur (han skall vara med på Spi Oest i påsk), Pär Lindforss är min gamle segelmakare och vi har kört många race tillsammans och Jimmy Hellberg har ju seglat upp som tung profil som gästbloggare, föreläsare och i tekniska kommittén på SSF.

Ulf Brändström, född 1969 i Norrbotten. Numera bosatt i Vaxholm utanför Stockholm. Jobbar för Umeco Composite som Försäljningschef med avancerade komposit lösningar som specialitet. Ulf brinner för shorthandsegling och för i synnerhet för solosegling. Han är en av få svenskar som startat i “Mini Transat” där man seglar små överriggade 6,5m båtar tvärs över Atlanten. Ulf kommer att segla en Pacer 27 Sport den kommande säsongen.
 
Pär Lindforss, född 1966 i Stockholm. Bor i Åkersberga. Pär har arbetat som segelmakare i mer än 25 år och driver nu sitt eget segelmakeri.
Han har kappseglat aktivt de senaste 30 åren, såväl till havs, distans och bankappsegling. Nämn en entypsklass och Pär har troligtvis seglat den!
Just nu seglar Pär en fantastiskt vacker Mälar 30 och en Prima 38.
 
Jimmy Hellberg, född 1973 i Järfälla där han fortfarande bor. Jimmy har han varit runt jorden tillsammans med Ericsson Racing Team i Volvo Ocean Race 2007-2009. Annars jobbar Jimmy på Swedbank IT och har så gjort i över ett decenium. Jimmy har sina rötter i vindsurfingens värld men seglar nu mest udda kölbåtar, AIRBENDER är en av dem, och till i år kommer Jimmy att prova ytterligare ett obeprövat kort, en B&R 38 han döpt till PAC-MAN.

13 Comments

 1. Ulf Brändström Mar 2, 2012 Reply

  http://www.youtube.com/watch?v=h8Xz76cQuUo&feature=share
  Lite inspiration inför sommarens No-Crew Solochallange den 18e Augusti.
  Snart kommer anmälan till tävlingen upp på no-crew.se…

 2. Stefan P Mar 2, 2012 Reply

  Kul med initiativ som utvecklar segling som sport. Lycka till.

 3. JIMMY Mar 2, 2012 Reply

  Så vilka race skulle kunna ingå i en liknande serie på västkusten?

  HH Skagen Race
  Watski 2Star Skagerrak
  Bohusracet
  Tjörn runt
  GOR

  Help me out here!

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 2, 2012 Reply

   Precis som på ostkusten så är det viktigt att det finns ett tydligt shorthandedfokus och många svenska deltagare. Av de ovanstående är det bara Bohusracet som uppfyller de kriterierna.

   De norska racen lockar 2-4 svenska båtar. Tjörn Runt kanske kan bli något. GOR är nedlagt.

   Andra kandidater som kan bli bra:
   http://www.blur.se/2012/01/19/fse-robline-skagen-race/
   http://www.blur.se/2012/02/07/k2-varberg/

   • JIMMY Mar 2, 2012 Reply

    Av de race som vi satt upp i serien i Sthlm har inte alla ett tydligt fokus på shorthand, nåt har inte ens en SH-klass men då det aldrig är förbjudet att bara segla på två så tror vi ändå att vi kan locka ut fler båtar om vi är några som kommunicerar att vi tänker köra efter detta format. Det vi har fokuserat på är att vi tycker att det är en rolig och passande segling, och gärna med bra “aftersail”. Så oavsett hur vi hamnar i resultatlistan bland övriga så kan man ju fiska ur de som är SH och föra in dem i serien.

    Enkelt och kul är konceptet och desto fler som hänger på desto roligare!

  • Anders Dahlsjö Mar 3, 2012 Reply

   Nidingen runt, ss kaparen!

   • JIMMY Mar 3, 2012 Reply

    Är ni ett gäng som vill ha en serie så är det bara att säga till så lägger vi upp den och samlar all info på no-crew.se

  • SWE54 Mar 3, 2012 Reply

   Stora Oset Race, bkss.se, har shorthanded klass.

 4. SWE54 Mar 2, 2012 Reply

  Vi har tänkt segla shorthand i år och dom gånger tanten jobbar ska jag försöka komma iväg ändå och segla solo. Jag är övertygad om att det finns en hel del som nog gärna vill men inte kommer iväg av olika anledningar.

 5. MC Mar 4, 2012 Reply

  Landsort Race, Nynäs

 6. Ulf Brändström Mar 5, 2012 Reply

  http://www.no-crew.se/?p=120
  En liten intervju om vad vi planerar. Anmälning snart uppe på no-crew.se

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.