Whitbread 1989-90 på The Card

Fantastisk söndagsunderhållning för er som inte skall mecka båt. Det är något speciellt med gamla Whitbread.

Stort tack till Jonas Algården:

Jag blev väldigt inspirerad av “Pushing the Limits” och kom på att jag har en gammal VHS med dels en 58 minuter lång dokumentär om The Card 1989-90 och efter det en dokumentär om de första 20 åren av Whitbread – Round the world race som sändes på SVT 1.

Jag har sett denna film oräkneliga gånger under min uppväxt (jag är född 1984). Jag kände att jag måste ta mitt ansvar och se till att detta mästerverk till dokumentär sparas till eftervärlden och att Blur´s läsare också får ta del av den :). Så jag har roat mig med att lägga upp den på Youtube så kan du lägga upp den om du tycker att den är något att ha.

Jag tycker själv att första delen om The Card är rent legendarisk, och man undrar om det kan vara så att 1990 är mer 80-tal än själva 80-talet itself… Och om du frågar mig så tycker jag att Steinlager är bland de fetaset båtarna… ever. Fetaste namnet, färgen, skeppare och bara det faktum att de var så sjukt överlägsna. Det är ett klipp 00:51:45 in i filmen där Steinlager dundrar förbi The Card, efter det flygbilder på Steinlager, och jag citerar “efter rundningen fick vi känna på Steinlager´s överlägsenhet… bara ett allvarligt haveri såg nu att kunna hindra The big red machine”, jag ryser varje gång!

I alla fall, jag tror att du och alla som hänger på Blur kommer att uppskatta detta lika mycket som jag har gjort.

15 Comments

 1. Fabian Mar 11, 2012 Reply

  Ställ in så att man kan se den på mobila enheter!

 2. Svenning Mar 11, 2012 Reply

  Tanken kom direkt!
  “Bättre förr”! Då var det fortfarande mer “människa och mindre maskin/teknik!
  Andra tanken! Visst njöt jag mer av denna seglingsfilm än dagens akrobatbåtsfilmer, där jag, Svenssonseglarn kunde känna igen mig och visst, mer underhållande seglingsfilm. En eloge till filmare och klippare! Mer sådant här!

 3. Martin Mar 11, 2012 Reply

  På den tiden var båtarna fortfarande vackra och inte bara “sweeta”.

 4. nemo Mar 11, 2012 Reply

  Apropå 80-tal.

  Vore grymt om någon kunde kan leta lite bland sina gamla VHS-filmer och lägga upp filmen om Drum på Youtube!!!

  Minns den som sjuuuukt bra. Måste ha tillbringat minst 150 tonårstimmar framför den toppmatade AKAI-spelaren med ögonen som fastklistrade vid TV:n, tittandes på denna film om och om igen.

  Snälla, någon?

 5. Adrian Mar 11, 2012 Reply

  Mange är verkligen en härlgi prick!

  • Adrian Mar 11, 2012 Reply

   härlig*

 6. Mikael Vesala Mar 11, 2012 Reply

  Det var väl spenderade timmar, och förlösande skönt att slippa flashiga klipp. tänk om dagens producenter av seglingsfilm kunde se och lära…. Intressant förresten att det är samma lilla skara av kända ansikten som dyker upp i olika konstellationer år efter år…

 7. fills Mar 12, 2012 Reply

  Bra intitiavtiv!

 8. fills Mar 12, 2012 Reply

  initiativ*

 9. Mr:G Mar 14, 2012 Reply

  Detta är seglings porr! Har svårt att se att det blir mer underhållande med färre snabbare båtar? Eller om det skulle bli fler skrov.

 10. Stefan A Mar 14, 2012 Reply

  Såg att Maxin Endeavour som vann 93-94 ligger ute till försäljning om det är någon som är sugen på att återuppleva svunna tider.

  Prisidé: 290 000 pund.

  Det är ju bara att slå till.

  //S//

  //S//

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.