Vem följer matchracing?

Elaine Bunting på Yachting World undrar. Är det bara här vi tycker att det är en viktig del av sporten? Eller är det bara när stjärnorna kommer till Marstrand eller Lysekil som det är intressant.

Who follows match racing? Is there some country or region in the world where this highly specialised area of the sport is closely followed?

The thought crosses my mind every time I get a press release about a match racing regatta or contest. Last week, for example, I received one about the victory of top French sailor Mathieu Richard in the French Match Racing Championships.

Maybe in France it’s a bit thing, but somehow I doubt it.

World Championships and world rankings are the big trophies in match racing and make this tiny niche of the sport sound like it’s not merely a FA Cup Final or Super Bowl, but the FIFA World Cup.

Yet in all my years in sailing and in the yachting media, I don’t think I’ve ever heard anyone discuss or debate match racing or chat about the sailors or ins and outs of their performance. It’s sailing’s most specialised and obscure corner, far removed from everyday racing practiced by 99.9% of yachtsmen.

17 Comments

 1. o Mar 30, 2012 Reply

  Or, who follows sailing?

  • Sam V Mar 30, 2012 Reply

   Vi!

 2. Erik Barkefors Mar 30, 2012 Reply

  “It’s sailing’s most specialised and obscure corner, far removed from everyday racing practiced by 99.9% of yachtsmen.”

  Ja – kanske det är så? För egen del läser jag hellre en resultatlista från Tjörn Runt än tittar på en video från någon match racing cup.

  • Robert Mar 30, 2012 Reply

   Lustigt hur olika man är…

   I andra sporter följer jag hellre den högsta ligan och kollar när de största stjärnorna utövar sin sport. Korpligan har jag inget intresse av, mer än att man själv seglar där ibland.

   Samma synsätt har jag i segling. Följer ju hellre matchracing där bl.a. tidigare os-medaljörer från olika klasser gör upp i två likadana båtar i ett format som är lätt att se vem som leder och vem som vinner. Tycker det är kul att se hur världsstjärnor som Ben Ainsle, Russel Coutts, James Spithill, Ian Williams och även de svenska seglarna Björn Hansen och Johnie Berntsson med deras besättningar, hanterar båtarna. Reportage från ett race som är en halvvindsbana runt Tjörn blir lätt krystade. Jag har själv dessutom seglat Tjörn Runt många ggr men då vet man ju inte ens själv hur man ligger till förän man vaknar dagen efter på en helt annan ort.

   Jag tror att americas cup och World matchracing tour är på rätt väg med livesändningar och kameror och mikrofoner i båtarna. Mycket intressant att höra och se proffsen diskutera och utföra avancerade manövrar.

  • Mikael Vesala Mar 31, 2012 Reply

   För mig är MR tämmeligen ointressant, kan åka till Marstrand och se några heat för att det är soligt och god stämmning om jag inte har annat för mig. I övrigt bryr jag mig inte, tittar hellre på fartfyllda klipp från havskappsegling i olika former, det ligger liksom närmare det jag själv sysslar med. Men om dom som är i MR-svängen vill ha mer publik så är det nog punktlighet, att racen går på utsatta tider och nära land som gäller för att dra folk. Vädret kan man ju inte rå över.

 3. Per Mar 30, 2012 Reply

  Själv tycker jag matchracing är helt ointressant om det inte är americas cup. Fan va grymt det hade varit om de kunde köra live stream från Volvo..bara rå data. Det kommer kanske en dag.

  P

 4. Ulven Mar 30, 2012 Reply

  De enda gångerna det har varit publik på de regattor jag seglat är vid matchracing regattor. Tycker nog frågan skall vara med allmän; vem följer segling? Vem åker och tittar på ett express sm? Vem bryr sig om OCR SM förutom utövarna själva?

  Intresset från allmänheten upplever jag har varit större på matchracing regattor än andra regattor jag selgat utomlands.

 5. Juppe Mar 30, 2012 Reply

  Det är väl bara de närmast sörjande. Men vem bryr sig om hur många som följer sporten? Eller följer seglingssport överhuvudtaget som åskådare/utomstående? Det viktiga är ju att det är kul för oss som utövar sporten.

 6. BD-Fisken Mar 30, 2012 Reply

  Fast nog är det lite märkligt – och synd – att inte MR fått fäste. Tight, fartfyllt och begripligt (nåja…). Initiativ har ju tagits i både norr och söder men någon bredd har det väl aldrig blivit. Vi körde en del och det var hur kul som helst men svårt att få fler på banan, fast det gäller väl segling generellt, eller..?

 7. så äre Mar 30, 2012 Reply

  Segling är en sport för utövaren!

  att folk kommer och tittar på MR (bl.a Match cup sweden) / volvo / AC är för att allmänheten då vet om att det kommer vara erkänt lyckade fester, jippon och “events” runt om kring.. det är det inte på ett SM i express? eller?

 8. Philip Mar 30, 2012 Reply

  Problemet med att få seglare in i Matchracing är all väntan på att få segla…

  Man blir lottad att inte få börja segla fören klockan är 13.00. Vilket man vet tidigast kommer vara 15.00 om man har tur. För att sedan gå ut och köra visserligen tre grymt roliga och aktiva race race på cirka 20 min per race.

  Så efter 7 timmars väntan har jag fått segla aktivt i cirka 1 tim för att sedan gå hem och göra mig redo på mer väntan nästa dag!

  Så efter en helg har du inte gjort mer än kanske 3 timmars aktiv segling…

  Anledningen till att jag sysslar med seglingsporten är att jag älskar att segla och hade inte klagat om jag hade behövt göra det 24 timmar om dygnet men en sak som jag verkligen avskyr är att vänta.. Speciellt om det jag väntar på inte kan hålla tiden!

  Därför har jag valt att ägna mig till den typ av segling där jag får ut mest av min tid! Vilket är Olympisk segling och Offshore regattor!

 9. Sebastian Christenso Mar 31, 2012 Reply

  Det är ju skitkul att se ett bra reportage från en matchracingregatta. Ingen annan stans hittar man lika mycket action, kunnande, manövrar, tighta dueller och säkert besättningsarbete. Det är fantastiskt att se hur besättningarna hanterar sina båtar och reglerna. Som utövare är det naturligtvis en massa väntan, men det behöver jag som publik inte bry mig om.
  Är till hundra procent övertygad om att alla blir bättre seglare när man tränar och tävlar i matchracing.

 10. Ulven Apr 1, 2012 Reply

  Kan tillägga att det hade varit fantastikst kul om det gjordes något schysst reportage från en entypsregatta i Sverige, t ex Farr 30 VM nu i sommar (Båstad). Reportage från Tjörn Runt, ORC SM kan vara kul bara för saken skull, man får se lite segling. Men det finns ju inget som slår intensiteten och hur spännande de är i en matchracingtävling eller entypsregatta med fräsiga båtar.

 11. Johan Apr 1, 2012 Reply

  Jag följer touren så mycket jag hinner och kan,,,via deras eminenta sida.
  Mycket att lära sig, intressanta situationer, spännande och roligt.
  Så mycket roligare än en italiensk TV4 sändning i fotboll eller hockeykväll där det ältas om Djurgårdens ideliga fiaskon och dåliga domare vars bedömningsnivå skiftar mer under en match än vad vinden gör på en hel etapp på VOR.

 12. Carl Peter Carlsson Apr 2, 2012 Reply

  Vem följer segling… Fel fråga! Vem marknadsför segling är rätt fråga. Svaret är att stora event som Stena Match cup har de muskler som krävs för att bryta igenom mediabruset. Sveriges tuffaste kölbåtssegling i Express och 606 saknar muskler och får därför inget gensvar i media. Det skulle kunna vara annorlunda men det krävs en marknadsföringsorganisation som arbetar heltid. Det har fotbollen, trav, skidsporten, m.fl och därför syns de mer.

  • Fredriksson Apr 2, 2012 Reply

   Det är riktigt Carl-Peter men det blir lätt ett moment 22. För att marknadsföra segling så att man bryter igenom mediabruset så behövs det sponsorer och många sponsorer är rädda för att ställa upp om man inte redan bryter igenom mediabruset. Den mesta marknadsföringen av segling sker med ideella krafter med begränsade resurser.

   • Carl Peter Carlsson Apr 2, 2012 Reply

    Klart att det är ett moment 22, men sponsorerna kommer inte att bryta dödläget det måste vi seglare göra. Kanske är det dags att ställa tydligare förväntningar vårt förbund?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.