Cool Stuff | maj

lifeedge.jpg

Jag sprang ju på det här iPad-caset på METS i höstas och såg till att vi fick en tidig leverans – vilket innebär att de kommer denna vecka. Prisvärt och smart för oss som använder iPad för navigation eller som repeater åt en PC som står nere på navborde. Mjukvaran som gäller för att göra det är Splastop. Kolla in moteringsinstruktionerna nedan…

Martin Strömberg
Så klart vill man ha samma pannlampa som Strömberg och de andra som seglar Volvo Ocean Race. Petzl e+LITE verkar vara det som gäller.

Jag var först skeptisk till Harkens nya Ballistic-shorts och -byxor i “Bamboo Charcoal”, men efter att ha seglat med shortsen så är jag helt såld. Kanonbra stretch, bra padding och torkar snabbt. Kommer att bli säsongens plagg i min seglarbag.

sail-racing.jpeg

Happy Yachting satsar hårt på kläder som ser sjyssta ut samtidigt som de funkar både ombord och på bryggan. Många har undrat varför vi inte har Sail Racing i sortimentet men nu har vi fått till ett bra samarbete. Vi försöker ha en bra bredd, både när det gäller klassiska och nya kollektioner.
happysailracing.jpg

deckware-lites.jpg
Flytväst verkar bli obligatoriskt på många race i år. För den som inte behöver livlina och andra offshoreprylar så kan Deckvest Lite vara ett bra alternativ.

fusion700-marine-image.jpeg
Till sist några prylar som jag själv skall montera på J/111:an. Stereo blir så klart Fusion. Snygg design, tålig och interrerad med iPad och iPhone.

e7_front.jpg
Plotter blir med största säkerhet Raymarine e7. Lagom stor och massor med spännande funktioner. Seilas har spanat in lite av den nya funktionaliteten. Kanske skall jag också göra något med Digital Yacht för att få NMEA via Wi-Fi, men jag har inte bestämt mig ännu.

Håll koll på nyheterna här. Och vill man vara först att få våra specialdealer så gillar man oss på Facebook:

Disclaimer: jag är engagerad i Happy Yachting, som
kan ha intresse av produkter som nämns i artikeln.

20 Comments

 1. niclas May 7, 2012 Reply

  Digital marine har massa gött, funderar hur man får ihop en nmea wifi-hotspot med 4G internets bara.

  • Author
   Peter Gustafsson May 7, 2012 Reply

   I våra vatten så tycker jag Net1 har bra täckning och en sjysst router som låter alla ombord koppla upp sig. Men då vill man också använda denna för kommunikation mellan datorer, plotters och iPad och inte bygga flera separata nät.

   • niclas May 7, 2012 Reply

    Gulligt, net1 skickar med 12V adapter till sitt wifi-modem. Man låter nån sån vara DHCP server och så dyker Digital Marine nmea-wifiaccesspunkten upp nånstans?

  • Johan Sölve May 7, 2012 Reply

   Kombinera t ex en Dovado Tiny 3G/4G-router med en NMEA/ethernet-brygga, t ex ShipModul MiniPlex-2E. Låt alltså routern skapa wifinätet, och koppla sedan en NMEA/ethernetbrygga till en nätverksport på routern, Det är min plan. Sedan får min befintliga Net1-router sitta kvar som backup – dovadoroutern hanterar nämligen fallback automatiskt. Min erfarenheter av Net1 är inte särskilt goda. Katastrofalt dålig hastighet trots extern antenn, men bra räckvidd…

   De NMEA/wifibryggor jag kollat på skapar allihop egna ad hoc-nät som inte kan kommunicera med mer än en enda enhet och inte heller länka vidare ut på nätet. Värdelöst i mina ögon. Jag vill ha NMEA till alla som vill lyssna på wifi via UDP broadcast och det ser MiniPlex-2E ut att klara galant.

   Med reservation för att jag inte testat detta utan bara spanat in det.

   • niclas May 7, 2012 Reply

    tack för tips.

   • Johan Sölve May 7, 2012 Reply

    Just Digital Yacht NMEA-WIFI blir jag lite osäker på om den skapar ad hoc eller “infrastructure” wifi. Det finns instruktioner om hur man ställer om den till att sända UDP broadcast istället så det låter som att man ska kunna köra flera enheter på samma nät, men det är ett 169.254-nät dvs isolerat från omvärlden. Jag föredrar att ha en separat wifi accesspunkt för mer kontroll.

    En bra detalj för min del med MiniPlex-2E är att den även snackar SeaTalk.
    http://www.shipmodul.com/en/miniplex-2e.html

 2. niclas May 7, 2012 Reply

  Also, funkar ipaden öht att använda i brunnen när solen lyser, den är ju gubbsweet att ha att göra med och ett bra case gör ju att man kan veva ner din i någon av fickorna i när det går vilt till.

  • Johan Sölve May 7, 2012 Reply

   Det är lite sådär i solen, speciellt om man har den bakom plast. Nätt och jämnt skulle jag säga. Dessutom blir den lätt överhettad om solen ligger på och i synnerhet om den är instängd. Jag har lite review här http://www.libelle.se/navigera-med-ipad

 3. srsseglaren May 8, 2012 Reply

  Någon som tror att man kommer att få till navigering med denna teknik ?
  http://www.youtube.com/watch?v=L3wdG-wYN3s&feature=related

 4. Patrik Svensson May 8, 2012 Reply

  NMEA 2000 anslutning då till WIFI?

 5. Roger NF magda May 8, 2012 Reply

  Hej hallå.. Den nya Ipaden är väl bättre i solljus.. dvs användning utomhus, typ på båten, eller?
  Vilken modell ska man välja? 3G, 3rd generation, 16 GB, fungerar det bra på båten?
  Bästa pris?
  Sail on Roger

 6. Roger NF magda May 8, 2012 Reply

  HJÄLP! Se tidigare inlägg ang. Ipaden..

  • Johan Sölve May 8, 2012 Reply

   Du menar köptips? 3G krävs om du vill ha inbyggd GPS i den. Du behöver dock inte ha 3G aktiverat dvs SIM-kort behövs ej.
   Minnesstorlek – tja ska du bara ha sjökort räcker väl minsta. Har du barn eller vill ha med dig filmer ombord så är det en perfekt underhållningsmaskin och då gäller ju mer desto bättre. Inga problem att fylla en 32GB med filmer och annat.
   Jag kan inte uttala mig om New iPad (dvs 3) i solsken jämfört med tvåan, men prestandan och skärpan är ju såklart mycket bättre på den nya.

   • Roger H NF Magda May 9, 2012 Reply

    TACK!

   • Johan S May 9, 2012 Reply

    Utan veta exakt så misstänker jag att iPad 3 har större batterikapacitet än 2an vilket kompenserar för den mer strömkrävande skärmen. Kan vara värt att tänka på om man avser att ladda paddan via båtens batteri/solcell, dvs. troligen är iPad3 mer energikrävande (även om batteritiden är densamma).

    • Roger H NF Magda May 9, 2012 Reply

     3 an inköpt och kör med Griffin, survivor som skydd. tips på navigations-app, navionics, Isailor mfl ?

     sail on Roger

     • Roger H NF Magda May 9, 2012

      ps Lifeedge skydden fanns inte till Ipad 2012 ännu…

     • Johan Sölve May 9, 2012

      SeaPilot börjar arta sig riktigt bra, men funktionsmässigt är iNav X i en klass för sig även om den inte är riktigt lika intuitiv i alla lägen, men jag bearbetar utvecklaren kontinuerligt.

    • Jeppe May 9, 2012 Reply

     om max batteritid (=minsta strömförbrukning) är målet kan den nyomgjorda iPad 2 vara något, det skrivs om 15-30% längre batteritid.

     http://www.macrumors.com/2012/05/04/revised-ipad-2-with-32-nm-a5-offers-15-30-greater-battery-life/

 7. Micke May 9, 2012 Reply

  Bra att ni börjat med Sailracing. Snygga och bra kläder. Fusion stereo är dock inte att hänga i Julgranen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.