Lidingö Runt | Trash Talk

Till helgen är det dags för klassikern Lidingö Runt. Just nu 301 båtar på listan, att jämföra med 296 startande förra året.

Det är svårt att se vem som skall segla vad (att sortera deltagarna på segelsällskap är i alla fall nytt). Men det lär väl bli prestigemöte bland båtarna som skall segla ORCi-VM. Även Farr 30 och X-35 har väl med racet i respektive cup.

Så, vem blir snabbast runt? Vem vinner på omräknat? Vem har coolast teamkläder? Vem kör på flest i starten? Kommer arrangören att ha koll på alla mätbrev? Vad kan gå snett?

61 Comments

 1. Adrian May 7, 2012 Reply

  Problemet för dom som seglar roliga båtar är att det alltid blåser åt fel håll, vilket det ser ut att göra även i år. Men man ska inte vara bitter =)

  • Mats V May 7, 2012 Reply

   Om en “rolig” båt alltid kräver vind från ett visst håll så kanske den inte är så rolig…

  • Fredrik Lönegren May 8, 2012 Reply

   va då fel håll ??

   • Adrian May 8, 2012 Reply

    Man vill ju ha rakt sydlig för att det ska gå undan.

    • Erik Barkefors May 8, 2012 Reply

     Du menar så att alla vill segla exakt samma spår hela vägen…
     Kryss och läns har lite fördelar i att det öppnar upp för omkörningar ;-)

     • Adrian May 8, 2012

      Ja absolut, men med en båt vars vattenlinje är under 7 meter blir kryssen lite seg, framförallt när den har ett srs över 1,30 =)

    • Fredrik Lönegren May 9, 2012 Reply

     prognos: NNV (som vrider höger eller vänster?) och bätre hum på fredag. jag gillar alla vindviklar, så länge som det blåser över 4

 2. Anders May 8, 2012 Reply

  Säsongsstart för de flesta, ska bli superkul!!! :-)

 3. Johan Linnarsson May 8, 2012 Reply

  Det ryktas att en del djupgående båtar är kvar på land då det låga vattenståndet inte tillåter sjösättning i Svinninge. Ska bli spännande att se vilka som hinner till start.

 4. Linus S May 8, 2012 Reply

  I inbjudan står det att det är ISAFs kategori 5 som gäller http://www.sailing.org/20150.php

  Hur många av de 307 anmälda kommer missa att packa med kastlina, livboj med drivankare, vhf, brandsläckare, flytväst med visselpipa etc??

  • Peter May 9, 2012 Reply

   drivankare och VHF???

  • Author
   Peter Gustafsson May 9, 2012 Reply

   Jag skulle vilja se LSS kontrollera båtarna. Stora delar av fältet kommer att att åka dit på:

   cockpits shall be structurally strong, self-draining quickly by gravity at all angles of heel and permanently incorporated as an integral part of the hull.

   3.08.4 A companionway hatch shall: (a) be fitted with a strong securing arrangement which shall be operable from the exterior and interior including when the yacht is inverted.

   a lifebuoy with a drogue, or a lifesling without a drogue. Marine grade retro-reflective tape shall be fitted.

   Även BKSS har valt Category 5, men med en lite lösare formulering? Att man “gör klokt i att läsa” är det samma sak som att regeln gäller?

   3. Säkerhet: Man gör klokt i att läsa de fem sidorna i länken: http://www.sailing.org/tools/documents/OSR2012AppJ06122011-%5B11804%5D.pdf och se till att båten uppfyller det som står där i tillämpliga delar.

  • Patrick L May 9, 2012 Reply

   Eller så accepterar man att ISAF OSR är en samling best practices uppbyggd med lång erfarenhet av vad som är bra säkerhet och uppmuntrar arrangörerna att använda samma regler istället för sina hemknåpade som är lite olika från gång till gång…

   Livboj med drivankare alternativt lifesling är en utmärkt rekommendation för en båt som skall segla Lidingö Runt. Och om nu inte alla båtar har självlänsande sittbrunn så är det väl bra att få sig en tankeställare kring om det kanske vore något att fundera på? Just det har väl inte ens besiktigats på Gotland Runt vad jag vet.

   • Patrick L May 9, 2012 Reply

    Och det krävs inte VHF i Cat 5 vad jag vet. Även om det också är en bra idé att ha ombord.

    • Linus S May 9, 2012 Reply

     Det krävs vhf men den kan vara handhållen.

     • Patrick L May 9, 2012

      Var hittar du det?

     • Linus S May 9, 2012

      Ja du Patrick, det undrar jag också. :)

   • Author
    Peter Gustafsson May 9, 2012 Reply

    Så länge det finns en koppling mellan att införa regler och att faktiskt se till så att de efterföljs.

    Vi vet alla hur det blir när arrangörer inte tycker att det är så viktigt att man har rätt segel/prylar/mätbrev/formalia/…

    • Patrick L May 9, 2012 Reply

     Visst är det så. Men jag tycker som seglare att det är ett större problem när arrangörerna hittar på lite egna grejor och man skall uppfylla olika krav från gång till gång. Bättre då att hålla sig till OSR och medge att man gör undantag eller lämna dispens om det finns grund för det. Om man nu har en båt som inte har självlänsande sittbrunn kanske det är vettigt att få söka dispens för detta och tävlingsledningen då kan påtala att man seglar på egen risk och inte kan påräkna särskild hjälp från organisationen om olyckan är framme?

     Efter brandincidenten med SeaCarten för några år sedan införde KSSS krav på brandsläckare i sittbrunn för Gotland Runt. Men på många båtar går det inte att montera en brandsläckare i sittbrunn utan att bransläckaren själv blir ett veritabelt säkerhetsproblem i hårt väder. Då kan man medge dispens från kravet för sådana båtar istället för att ta bort kravet på brandsläckare helt eller ge båten startförbud.

    • Author
     Peter Gustafsson May 9, 2012 Reply

     Och då ser det ändå annorlunda ut mellan racen. Framförallt när det finns lokal koll på vad just min klubb brukar kunna ge dispens för.

     Regelverket blir allt trassligare och mer komplext. Och det tillämpas på olika sätt i olika klubbar. Inte ens vi som seglar riktigt mycket orkar hålla koll på vad som gäller och inte.

     • Patrick L May 9, 2012

      Vad tycker du vore bättre då?

     • Author
      Peter Gustafsson May 9, 2012

      Jag vet inte. Samordning kanske? En standardiserad svensk NoR med 3 säkerhetsnivåer baserade på OSR men med samma dispenser/tillägg.

      Och tydlighet. Om man brukar ge dispens bör man skriva det. Att jobba häcken av sig för att uppfylla en regel för att på skepparmötet upptäcka att många andra har fått dispens gör att man tappar lusten.

      Rent generellt är det många instanser som vill tycka till och justera lite här och där. ISAF vill att jag skall inspektera flotten varje år, SSF vill ha ny flytvästregel och båten vägd, KSSS vill ha brandsläckare i brunn och AIS och Cuparrangören vill ha medlemskap i SHF… Alla har de bästa intentioner, men för mig som seglare blir det snurrigt.

      På många andra ställen utgår man från “kunden” eller mottagaren. kanske borde segelsporten fundera lite mer på det?

     • Patrick L May 9, 2012

      Jo, kundorientering är viktigt. Och man kan förstås tycka olika, men som “kund” uppskattar i alla fall jag att allt fler arrangörer verkar använda sig av ISAF OSR istället för att hitta på egna regler. Bäst kanske vore att ha inga regler alls men om det nu skall vara säkerhetsregler så känns det skönt att de är någorlunda standardiserade. Att få in de tre nivåer på OSR vi använder i Sverige i App S kanske låter sig göras på något sätt. Bra input som jag skall lämna vidare.

      Inte måste man jobba häcken av sig för att uppfylla Cat 5 såvida man inte är helt bortkopplad från säkerhetstänk i allmänhet? Det finns väl inte en båt idag som inte har en livboj, en länspump, en hink, en kompass, en brandsläckare, ett ankare och flytvästar till alla ombord. Big deal.

      De flesta ryker nog i så fall redan på den första delen i regeln:

      1.02 Responsibility of Person in Charge
      The safety of a yacht and her crew is the sole and inescapable responsibility of the person in charge who must do his best to ensure that the yacht is fully found, thoroughly seaworthy and manned by an experienced crew who have undergone appropriate training and are physically fit to face bad weather. He must be satisfied as to the soundness of hull, spars, rigging, sails and all gear. He must ensure that all safety equipment is properly maintained and stowed and that the crew know where it is kept and how it is to be used.

     • Fredrik Lönegren May 9, 2012

      trash talk Lidingö Runt, om man får be.
      släpp det där nu och foka på tävlingen.

   • Peter May 9, 2012 Reply

    Jag håller med fast krav på självlänsande sittbrunn är inte speciellt anpassat fr en del klassiska båttyper. I dessa fall skulle det kanske vara bra att arrangören kan ge dispens istället för att uppfinna egna regler.

    Cat 5 är väl lägsta säkerhetsnivå och egentligen inte så konstigt att välja för den typen av segling.

   • srsseglaren May 9, 2012 Reply

    Hamnade intill ett trevligt gäng som valt Carrera inför sin Gotland Runt satsning, den hade en höjd durk i sittbrunn.
    Ganska blött, men båten gick visst bra på den tiden ca 20 år sedan.
    Ngn som vet om Classic båtar brukar få dispens ?

  • Jonas S May 9, 2012 Reply

   Att köra ISAF cat.5 handlar kanske främst om att kringgå SSF:s flytvästregler.
   Många är inte helt nöjda med SSF i flytvästfrågan.
   Med den väderprognos vi har kommer jag ha flytväst på, men hade det varit stiltje, sol och flytvästkrav hade jag svurit rejält om vi följt SSF…

   • Gustaf Dyrssen May 9, 2012 Reply

    Det är tydligen bara KSSS av alla klubbar som har vidar befodrat medlemmarnas åsikter och klagat i flytväst frågan till SSF….. SSF har därför dragit slutsatsen att alla andra klubbar och deras medlemmar är OK med flytväst tvång och att KSSS är jobbiga. Tack KSSS säger jag. Tack för att ni är en klubb som nu lyssnar på era medlemmar och representerar våra åsikter.
    Slicka ner och sparka upp……… thats love.

    MVH,

   • Author
    Peter Gustafsson May 9, 2012 Reply

    Värt att notera var när vi seglade Spi Oest i Frankrike. 480 båtar och kanske 3000 seglare.

    Vid två tillfällen körde man upp flagga Y på tre olika banområden och de som inte redan hade flytväst tog på det. Underligt att de befintliga reglerna fungerar utomlands.

   • Linus S May 9, 2012 Reply

    Men jag förstår inte din poäng. LSS har lagt till i seglingsföreskrifterna 1.5 om flytvästkravet. Och det måste Peter Gustafsson gilla för under däck behöver man inte bära flytvästen.

 5. Fredrik Lönegren May 9, 2012 Reply

  Har ni sett att banbeskrivningen text och banskiss inte är lika. I beskrivningen ska man runda öarna (som förra året). I banskissen så är det bojar öst och nord på banan. källa: lidingorunt.se

  • Anders Eriksson May 9, 2012 Reply

   Jag har också noterat detta. Kass! Varje år råder total förvirring om man skall:
   1. segla nära bryggan på Duvholmen och försöka undvika 2,2:a strax utanför, vilket gynnar båtar med mindre djupgående.
   2. segla runt skäret SO om Duvholmen
   3. segla runt en boj SO om skäret SO om Duvholmen
   4. segla runt en rörlig boj på drift någonstans på fjärden kring Höggarn, eller någon annan stans beroende på vindriktning.

  • Fredrik Lönegren May 10, 2012 Reply

   vi får se när man passerar Elfviksgrundet/fyr.
   (avståndet mellan Duvholmem och 2,4an är INTE mkt mindre än avståndet mellan 2,4 och skäret, innerspår brukar vara lönsamt)

 6. Adrian May 9, 2012 Reply

  oops: “Liten kuling, 12 m/s fra vest-nordvest”

  • Anders May 9, 2012 Reply

   Windguru säger 8 meter, byar 12-14. I år kanske de flesta hinner i mål :)

   • Adrian May 9, 2012 Reply

    Gött, men 6-7 schtabil vore nice

    • Anders May 9, 2012 Reply

     Väderspåmännen har haft fel förr, det hinner nog ändra sig till 1 meter och hällregn ;)

 7. Staffan May 9, 2012 Reply

  Ryktena säger att det blir den första kraftmätningen någonsin mellan Seacart 30, M32 och Seacart 26. Med SRS-tal på 2.14, 2.36 och ? blir det härlig kamp. Räcker det att vara snabbast på Garda då kampen runt Lidingö skall avgöras? På lördag får vi svaret. Personligen håller jag M32:an som klar favorit! Har dock haft fel förr så svaret är inte givet. “It aint over until the fat lady sings”

  • Fredrik Lönegren May 9, 2012 Reply

   vore kul om en ikon som Marström tar fartrekordet (bara det inte blåser för mycket)

  • gurra May 10, 2012 Reply

   Otroligt spännande – nominera till årets seglings battle redan nu !

 8. Fred May 9, 2012 Reply

  Varför slösar man iväg startskott på att huyndai ska start först? ensam…. :s

  • Fredrik Lönegren May 9, 2012 Reply

   Ja du Fred. Normalt har LSS alltid släppt iväg efter fartförmåga. Snabbast först. Detta för att inte få koas i startområdet och på banan. Flerskrov brukar dra först, något som är viktigt då det blåser mkt.
   I år har dom ändrat och lagt två klasser innan flerskrov. Något som kan bli problem när det ska blåsa mkt. Men det löser sig nog.
   Viktigaste är att alla håller sig till “seden” – att segla in i startboxen vid sitt 10 min skott och inte tidigare. Är man där innan så blir det bara strul.
   Med startboxen menar jag området bakom startlinjen där andra klasser håller på att starta.

 9. Douglas Eklund May 10, 2012 Reply

  Crew Sökes, en 8e man sökes till LÖRDAG-SÖNDAG, Volkswagen X-35 Cup, regatta 1, Lidingö Runt lördag och bankappsegling söndag.

  Nautiska Racing med Mange Olsson och Björn Hansen i spetsen har 1 man kort till helgen, är du seglingsintresserad, seglat X-35 tidigare kanske, hör av dig snarast till douglas@nautiska.com

  /douglas

  • Johan R May 10, 2012 Reply

   Med Björn och Mange ombord blir ni vassa och är ett välkommet team i klassen. Glöm inte att kolla X-35 klassreglerna (på ISAF hemsida) avseende antal Cat 3 seglare ombord och vem som får vara rorsman.

   Johan SWE 82 “Escape”

 10. Kåre May 10, 2012 Reply

  Det kan bli riktigt trångt och händelserikt med 31 flerskrovs båtar i samma start.

 11. Kalle May 10, 2012 Reply

  Varför finns det inga tips för Lidingö Runt pss som för Gotland Runt mm? Är banan så enkel?

 12. ulf Brändström May 11, 2012 Reply

  Vi behöver mastkille för Paxton imorgon (Pacer27 sport)http://www.blur.se/2011/12/06/kontaktannons-pacer-27-sport/
  Ring mig 070-6520810 eller maila på u.brandstrom@gmail.com

 13. Fredrik Lönegren May 11, 2012 Reply

  Uppdaterade dokument http://www.lidingorunt.se
  träffade seglingsledningen på LSS, berättade att dom har justerat banskiss http://www.lss.a.se/bodySidor/04_kappseglingar/lidingoRunt/banskisser/Banbeskrivn_2012.pdf

  alla dokument hittar ni på hemsidan

 14. srsseglaren May 11, 2012 Reply

  Vet inte hur stort problemet är ?
  Men många gastar hoppar på söder om Lidingö bron, (ngt trång tillägning) har behov att komma av efter målgång, vilket drabbar berörd klubb, är det Ropstens båtklubb tro ?
  Sist så ville man inte släppa ut folk genom grinden ? vore bra om arrangören löste detta på bra sätt.

  • Peter May 11, 2012 Reply

   Det finns massor med kajmeter att släppa av gastar på innan för värmevärket
   vid Ropsten och dessutom närmare till T-banan

 15. Author
  Peter Gustafsson May 11, 2012 Reply

  Live här i morgon 11.00.

 16. Danne Olsson May 11, 2012 Reply

  Seglarvänner, det är kul att läsa så många synpunkter.

  Sammanfattningsvis kan man säga att Lidingö Runt i år vänt en trend.
  Sju procent fler anmälningar är glädjande. Kanske ett resultat av ny anmälningsmodul samt möjlighet att betala direkt med kort eller via internetbankerna.
  Trots minskat antal entypsbåtar hävdar sig Lidingö Runt som den stora kappseglingsstarten på ostkusten.

  Störst och kanske snabbast är Bertil Söderbergs 100-fotare Hyundai, men är han snabbast?
  Blåser det kan SeaCart 30:an True Look säkert lura Bertil Söderberg på titeln ”snabbaste båt” runt ön. Och det finns fler utmananre bland flerskrovsbåtarna.

  Glädjande i år är alla havskryssare som mjukar upp inför VM med Lidingö Runt.
  Men största entypsklass är klassiska folkbåten, tätt följd av J-80, X-35, Farr 30 och Express.

  Entypsklasserna minskar och flerskrovsbåtarna ökar i antal – i år deltar nästan 50 katamaraner och trimaraner.

  Efter några år med svaga vindar hoppas vi nu på bra vindar och fart över vattnen kring Lidingö.

  Seglarhälsningar
  Danne O

  Tävlingsledare Lidingö Runt
  http://www.lidingorunt.se

 17. Ahlback May 11, 2012 Reply

  Någon som skall ut med motorbåt ett par timmar, funderar på att fota.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.