Hyra segel?

Veckans läsarfråga…

Vet du om det finns segel att hyra för enstaka kappseglingstillfällen? Har aldrig hört talas om det för egen del, men man vet aldrig. I vårt fall rör det sig om att vi är (kappseglings-)båtlösa i år, men vill ändå dra runt Tjörn i augusti, så det får bli på faderskapets båt som dessvärre saknar spinne/gennaker. Det är en Beneteau Oceanis 343, om det skulle vara någon som undrar.

8 Comments

 1. Sailors´Shop Jun 7, 2012 Reply

  har en Gennaker på 75m2 med strumpa till salu.
  använd 3ggr.
  helvit
  pris = 5000:-
  ring 0708-198100( Johnny)

 2. Affer Jun 7, 2012 Reply

  Lånade ut min reservspinnaker under ett Express SM. Mot en back danskt öl. Ingen spinnaker, ingen öl tillbaka. Hittade den ute på ett DM en månad senare med nytt nummer insytt. Då blev jag djävligt förbannad!

 3. Erik Barkefors Jun 7, 2012 Reply

  Gransegel har kört en drive med inbyte av segel. Även där kan det finnas begagnade segel. Hyra har jag inte hört om däremot att några ägare av samma båttyp gått ihop och köpt varsitt segel och använt på endera båten vid kappsegling.
  http://www.gransegel.se/inbyte.html

 4. srsseglaren Jun 8, 2012 Reply

  Hyra spinn:
  Oceanis 343 verkar ha en spinn på 87,5 kvm ?
  Har en på 89 kvm.
  Sänd ett mail till srsseglaren@hotmail.com för vidare disk.

  Kanske inte är Blur´s grej ? men det vore kul med ett bättre forum än blocket för segelbyten.
  Tidigare sökte man segel med mått som var samma eller ngt mindre än båtdatabladen men idag när alla ändå har mätbrev så blir det lättare att mäta in det segel man har, fördel SRS : )

  • Author
   Peter Gustafsson Jun 8, 2012 Reply

   Låt mig spana på möjligheterna.

  • Peter Jun 8, 2012 Reply

   det var väl alltid möjligt att ansöka om mätbrev om måtten avvek från båtdatablad. Där finns inte skillnaden utan en myt. Sen kan man tycker att hur en skillnad bedöms är avgörande men det är upp till var och en…

   en annan myt är att alla har mätbrev. Säkerligen har anledning att skaffa sig mätbrev ökat på grund de påtagliga fördelarna med vägning och inmätning men tittar man i listan så finns i skrivande stund 672 mätbrev (exkl. shorthanded-mätbrev). Jag tror och hoppas att det är fler seglare ute i landet som roar sig på kappseglingsbanorna.

 5. srsseglaren Jun 8, 2012 Reply

  Anade nog det svaret ; )
  Visst kunde man ha mätbrev även tidigare, men som det såg ut hur många fanns det ?

  Det är nog som du skriver fler än 672 som seglar, många kommer också att precis som du upptäcka fördelarna med att ta ut ett mätbrev, så förmodligen blir det betydligt fler framöver.
  Beslutet att ge fördelar till dom som har brev är ju inte ngt vi kan påverka ? och behöver inte vara en nackdel i sig bara breven blir korrekta och går att få fram i tid ?

  Det tar lite tid för bredden att ställa om från tabellsegling till brevsegling om bredden klarar den omställningen får vi se ?
  En fördel är ju att man har lättare att finna begagnade segel, vilket kanske kan göra att summan för att hålla på med Segling kan hållas ned ? bra för bredden ?

  Det vore kanske bra om breven blev verifierade, men det kanske inte är ngt krav för att det skall vara giltigt ?

 6. Peter Jun 8, 2012 Reply

  sorry, men jag kan nog inte håller med att det är enklare att hitta begangnade segel. Det är nu som då att man måste ta ställning till om man vill bli mätbrevsbåt eller ej. En del tycker det är bra andra tycker att det är acceptabelt och sen finns det sådana som tycker det är bara krångligt.

  Spektrum inom breddsegling är ganska stort och sträcker sig från de som förespråkar mätbrev som av mätman verifierad till de som tycker att alla båtar bode finnas i tabellen så att det är enkelt för alla.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.