Flyga med flytväst

CO2Cylinderdescription.jpg
Det råder en del förvirring vad som gäller när man flyger med upplblåsbar flytväst med gaspatron. Jag brukar inte ha några problem, men det är inte ovanligt att man blir stoppad och det uppstår en diskussion.

Look To Windward har snappat upp några dokument som kan vara bra att ha med sig.

Även Spinlock har ett liknande dokument.

9 Comments

 1. Claes Netelbladt Jun 11, 2012 Reply

  Ryanair i Nyköping vägrade ta med min flytväst. Trots att den var packad i incheckad väska. Och trots att jag påpekade, att det fanns en likadan gaspatron i flytvästarna under varenda säte i planet. Det slutade med att jag fick skruva ur gaspatronen och ge den till en sur kvinnlig polis. -“Ryanair har bestämt att dom inte får tas med på planet,” var allt hon hade att säga.
  Till historien hör, att min medresande seglarkompis hade en flytjacka med gaspatron och den bar han på sig i säkerhetskontrollen och den missade dom. Men vi höll oss flytande med båten seglandes från Kiel till Stockholm.
  Ryanair hade nog ändå aldrig brytt sig om en sån här blankett.

 2. Anders Averdal Jun 12, 2012 Reply

  Det står “Operators approcal” på gascylinder i flytväst.
  Då det är helt upp till Ryan Air att vägra. Bra att veta när man skall välja bolag.
  Någon som vet hur SAS, Malmö aviation och Norwegian mm ställer sig i samma fråga?

 3. Patrik Jun 12, 2012 Reply

  Flugit (SAS, Lufthansa, Aeroflot) många gånger med mina olika uppblåsbara västar i incheckat bagage utan några problem. Dock har jag fått skruva ur patronen och lagt den separat i bagaget.

 4. Gustaf Dyrssen Jun 12, 2012 Reply

  Det borde inte vara några problem om man tar bort automat funktionen. Dom flytvästar man använder till flygning ( både små och stora plan) har samma eller snarlik utrustning.

  • Author
   Peter Gustafsson Jun 12, 2012 Reply

   Som vanligt så är det inget tekniskt problem utan bara en fråga om att komma igenom säkerhetskontrollen :-)

   • Gustaf DYrssen Jun 12, 2012 Reply

    Är med på det, så frågan ligger ju i argumentationen med flygplats personal där säkerhets kontrollen är inte flyg bolags specifik utan bör rimligen tillåta det som hör flygning till. Där ingår uppblåsbara flytvästar men utan automat funktion (vilket är klassat som farligt inom flygning). Vid incheckningen finns mig veterligen ingen normal kontroll av innehåll i väskan. Men det är klart frågar man är säkert ett nej det enklaste svaret.
    Flyg högt och snabbt.
    MVH,

 5. Stefan Lj Jun 12, 2012 Reply

  Har flugit ett par turer med Norwegian och det har inte vart något snack om flytvästen. Däremot tittade dom väldigt nogrannt på plb och annan elektronik.
  Stefan

 6. Spirit Jun 12, 2012 Reply

  Har flugit en hel del med uppblåsbara västar. SAS och Blue 1 Sthlm-Vasa men även BA till Barbados/Antigua i Karibien via London utan problem. Har vid något tillfälle fått visa flytvästen i säkerhetskontrollen då den låg i handbagaget och fått ett OK, “Ville bara se att det var en flytväst”. Detsamma gäller kompisen som av misstag fått med sig motsvarande gasflaska avsedd för att fixa punka på cykeln i säkerhetskontrollen på flyget till Dusseldorf.

 7. Carsten B. Nielsen Jun 13, 2012 Reply

  Fik ikke min gaspatron igennem airport Split, Croatia for nogle år siden :-(

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.